Вишивана Україна Лідії Гончарук

У Центрі Української Культутри та Мистецтва працює виставка «Мистецтво вишивки Лідії Гончарук», на якій представлені роботи, створені у різні роки.

Вишивана Україна Лідії Гончарук

Відома українська майстриня підготувала унікальний подарунок для численних шанувальників своєї творчості! Адже відвідувачі виставки мають можливість уперше побачити вишиту карту Києва Х-ХІІІ століть, створену за картою-реконструкцією архітекторів О. Кутового та В. Розенберга, ще у 1988 році. Розмір роботи — 1,5×1 м!

Завдяки своїй авторській техніці вишивки Лідія Гончарук відтворила стародавній Київ у повному обзясі від Кирилівського до Видубицького монастирів, від Дніпра до Либіді. Велика вишита карта передає близький до реального образ давнього міста з широкими луками, ярами та лісами, річками й джерелами. Відвідувачі цієї виставки мають можливість здійснити захоплюючу подорож вулицями та площами стародавнього Києва, ознайомитися з найвідомішими його пам’ятниками. Відтворити неповторну атмосферу тієї доби допомагають вишиті портрети Бориса та Гліба, а також святої княгині Ольги.

Всього ж виставка представляє майже 50 вишитих картин, створених мисткинею за мотивами майстрів живопису від епохи Відродження до наших часів. Серед них є роботи, відомі відвідувачам Центру Української культури та мистецтва за виставками 2018 та 2019 років, так і нові твори. Серед них — цикл Крим. Перед очима глядачів — осяяні сонцем кримські вулички, ці вишиті картини допомогають познайомитися з побутом кримських татар та відчути неповторний запах моря.

Усі роботи вишиті шовком в авторській техніці на раритетній швейній машинці «Чайка». Шовкова нитка з точністю до відтінку відтворює всі мазки й штрихи великих майстрів живопису, сповна передає глибину й багатогранність фарб. Експонуються репродукції витончених жіночих портретів О. Ренуара та Я. Рермеєра, квіти К. Кляйн та букети Р. Оділона, пейзажі К. Крижицького та І. Шишкіна.

Частина експозиції присвячена сторінкам української історії, де чільне місце посідають вишиті портрети І. Богуна, І. Сірка, П. Скоропадського. Також майстриня презентує серію робіт, створених за авторськими сюжетами, серед них — миті дитячих спогадів та любов до рідного Києва. Зокрема, можна побачити краєвиди Києво-Печерської Лаври. На деяких роботах відтворена мальовнича краса української природи.

Експонується на виставці й унікальна колекція вишитих скриньок. На створення цих робіт пані Лідію надихнуло захоплення середньовічною вишивкою. Це скриньки різних розмірів і форм, втілені в життя за мотивами творів відомих художників, а також за власними ескізами. Кожну скриньку майстриня власноруч оформила шкірою та велюром, прикрасила оксамитом і тасьмою.

Народилася майбутня мисткиня в історичній частині Києва на вулиці Воздвиженській. З дитинства милувалася красою старовинних вуличок та гір Старого Подолу. Малювати почала рано, але не відразу присвятила своє життя творчості. Поступово приходила до вишивки картин. Спершу це були невигадливі сюжети. Поступово приходив досвід, з’являлися складніші роботи.

Згодом Лідія Гончарук навчилася перекладати на мову шовкової нитки сюжети живописних та графічних полотен, віртуозно працюючи голкою, немов пензлем чи олівцем! Іноді на створення однієї роботи йшло до півроку.

З 2015 року, коли була створена достатня кількість картин, майстриня почала брати участь у виставках та благодійних проєктах. Кожна її робота вишита в одному примірнику. Частина зі створених вишитих картин нині знаходиться у приватних колекціях України та за межами нашої держави.

У публікації використані матеріали Центру Української Культури та Мистецтва.