Художники святкують

У Центральному будинку художника НСХУ відкрили Всеукраїнську різдвяну виставу, на якій представлені роботи кращих сучасних українських художників, створені ними переважно в останні роки. Святкового настрою заходу додав виступ учасників вокально-хорової студії при Національному академічному українському народному хорі імені Григорія Верьовки, які тонко відтворили українські народні традиції та обряди.

Художники святкують

— Сьогодні переживаємо непрості часи, але головне, що ми згуртувалися, що ми разом, — наголосив голова Національної спілки художників України Костянтин Чернявський. — Хочу побажати, щоб у кожній українській родині були мир, злагода і добро. А наше сучасне українське мистецтво дарувало радість людям. Аби ви, дорогі наші митці, мали змогу показувати всьому світові яка талановита, яка прекрасна і яка щира українська душа.

Насамперед хочу подякувати нашим гостям і відзначити Почесною грамотою Спілки за участь у заходах з нагоди відкриття Всеукраїнської різдвяної виставки, популяризацію української культури, високий професіоналізм, багаторічну творчу діяльність, визначні мистецькі здобутки вокально-хорову студію при Національному хорі імені Григорія Верьовки.

Також ми хочемо нагородити людину за її неоціненний внесок у розвиток українського мистецтва та розвиток мистецької освіти в Україні, заслужену художницю України, ректора Київської державної академії дизайну і мистецтв Оксану Полтавець-Гуйду найвищою відзнакою-нагородою НСХУ — медаллю «За творчі здобутки». Вітаємо і бажаємо мистецьких та наукових досягнень.

Маємо ще одну велику приємність. З надзвичайною радість і втіхою, з великою повагою оголошую ще одного лавреата — багаторічного голову Київської організації НСХУ. За плідну творчу роботу та активну громадську позицію нагороджується медаллю «За творчі здобутки» Віктор Коновал.

Також хотів би зазначити, що цьогоріч виповнюється 30 років від дня заснування творчо-мистецької пленерної бази. Цю базу створила людина, яка багато років опікується Макарівської картинною галерею, яку він і заснував. Прекрасний художник, чудовий організатор, громадський діяч. Нагороджуємо медаллю «За творчі здобутки» заслуженого художника України Анатолія Марчука.

— Без Національної спілки художників України не було б нічого, -переконана Оксана Полтавець-Гуйда. — Це чудово, що ми маємо такий гурт, таку громаду, для того, аби творити мистецтво. Митці завжди об’єднувалися у цехи, інші угрупування. Художник не може бути сам по собі. Підтримка колег, здорова конкуренція необхідні для розвитку їхньої творчості. Хочеться побажати, аби Спілка вистояла в ці непрості часи. Щоб держава звертала на нас увагу, підтримувала. Тільки творчістю, мистецтвом Україна може показати себе у світі. Аби він побачив високу духовність, надзвичайну красу традицій, які виробив наш народ впродовж віків. Саме цим ми сильні. (Також пані Оксана подарувала голові НСХУ К. Чернявському різдвяні листівки та періодичні видання від Академії Бойчука).

— Пандемія намагається загнати людину в глухий кут, — зазначив Віктор Коновал. — Але нам сьогодні допомагають наші мистецькі традиції. Попри всі обмеження ми змогли провести цю виставку. Будемо й надалі продовжувати цю традицію, нести українську віру у майбутнє. Мистецтво, це потужна сила, яка допомагає нам перемагати. Великим подарунком для художників було б повернення старих тарифів на тепло. Сподіваюся, що спільними зусиллями ми зможемо цього досягти.

А ще один лавреат відзнаки «За творчі здобутки» Анатолій Марчук підкреслив, що цього вечора у Центральному будинку художника зібралася справжня українська еліта, майстри різних галузей мистецтва, чиї імена відомі далеко за межами нашої країни.

— Ми знаємо про проблеми художників, вони близькі й нам письменникам, — підкреслив голова НСПУ Михайло Сидоржевський. — Солідарні з вами щодо проблеми тарифів на тепло. Готові долучатися до вашої боротьби у формі заяв чи виступів. Всі ми об’єднані мистецтвом, розуміємо, наскільки важливою є культура, яка сьогодні атакована з різних боків. З одного — це наш екзистенційний ворог Росія, з іншого — сини «совка» й онуки «русского міра», яких так багато довкола нас, починаючи з найвищих ешелонів влади. Це ті, хто не розуміє, що таке українська культура, національна традиція. А ще ті, для кого українська культура — це хатина з солом’яною стріхою, біля якої садять у шароварах і запивають вареники самогоном. Бачимо зневажливе ставлення до українських традицій, української культури і нерозуміння того, що саме культура тримає народ і державу. (Крім цього пан Михайло згадав про конкурс «Світло у вікні», який проводила НСПУ разом з художником Анатолієм Марчуком, подарував голові Національної спілки художників України книжку з однойменною назвою та одну з останніх власних збірок).

Заслужений діяч мистецтв України, лавреат Шевченківської премії Віктор Степурко звернув увагу на те, що ми живемо в час синтезу мистецтв. Тому природно, що на відкритті виставки художників звучить музика, літературне слово. Висловив побажання, щоб художні виставки відбувалися і в стінах Національної спілки композиторів України, подарував кілька своїх дисків.

Також на відкритті виставки виступили директор Дирекції виставок Ігор Волощук, президент Африканської ради в Україні Діало Ісас, заступник голови Українського фонду культури імені Бориса Олійника Андрій Горчаков та дипломат Юрій Лазуто, за активного сприяння якого у Німеччині відбулося сім виставок українських художників. Герой України Анатолій Паламаренко привітав учасників виставки словом незабутнього, геніального художника, кінорежисера, письменника Олександра Довженка (виконав уривок з його автобіографічної «Зачарованої Десни»), а відомий співак Сергій Файфура подарував одну зі своїх авторських пісень.

Однією з родзинок цього дня став перфеорманс, який організував художник Філіп Чорнобров. Як зізнався митець, коли він завершує роботу над своєю новою картиною, то відзначає її день народження. А в день відкриття Всеукраїнської різдвяної виставки виповнився 41 рік відтоді, як він закінчив роботу над представленою тут картиною. Вона присвячена київським подільським мотивам. Присутній на цьому перформансі заслужений художник України Петро Зикунов зазначив, що написана сьогодні картина вже завтра стає нашою історією.

Друковану версію читайте в газеті «Слово Просвіти».