Шедеври українського натюрморту

Виставка натюрморту «Багатослів'я мовчазних речей» демонструє світ, що оточує художника, він наповнений образами і знаходить своє відображення в картинах. Мистецтво натюрморту вчить бачити, любити і розуміти світ, сприймати його вічну цінність. У натюрмортах художники не зображують речі «з натури», а попередньо підбирають і компонують їх відповідно до змісту і художнього задуму, щоб через їхню красу розповісти про красу світу.

Шедеври українського натюрморту

Із нагоди відзначення 100-річчя від дня заснування Української академії мистецтва в Центрі української культури та мистецтва відкрили виставку натюрморту «Багатослів'я мовчазних речей». Організатори виставки, крім згаданого Центру, — Міністерство культури України та Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури.

Українська академія мистецтв заснована 1917 року. В перші роки своєї діяльності мала невеликий професорсько-викладацький склад, переживала складні часи і розвивалася разом із державою. Але, незважаючи на всі труднощі, Академія виконала свою головну функцію: створення вищої художньої школи в Україні.

Історія Академії тісно пов’язана з найвідомішими українськими митцями того часу. Першим ректором Української академії мистецтва був Федір Кричевський. Тут працювали Д. Антонович, Д. Щербаківський, М. Бойчук, М. Бурачек, В. Кричевський, А. Маневич, О. Мурашко, Г. Нарбут, Д. Щербаківський та інші. Ці імена увійшли не лише в історії Академії, а й історію українського та світового мистецтва.

Виставка натюрморту «Багатослів'я мовчазних речей» демонструє світ, що оточує художника, він наповнений образами і знаходить своє відображення в картинах. Мистецтво натюрморту вчить бачити, любити і розуміти світ, сприймати його вічну цінність. У натюрмортах художники не зображують речі «з натури», а попередньо підбирають і компонують їх відповідно до змісту і художнього задуму, щоб через їхню красу розповісти про красу світу.

Особливу увагу відвідувачів також привертає колекція художніх листівок-запрошень, що передані на виставку з приватного зібрання. Багато з представлених експонатів 1960—1980 рр. створені вручну і мають неповторний художній дизайн. В експозиції можна побачити більше 100 запрошень на прижиттєві та ювілейні виставки М. Приймаченко, Т. Яблонської, Г. Нарбута, О. Шовкуненка, М. Дерегуса, М. Пимоненка та інших знаних в усьому світі майстрів живопису.

Відвідувачі виставки не лише помилувалися шедеврами українського натюрморту, а ще й дізнатися багато нового про відомих українських художників. Приміром, Володимир Волобуєв був автором ідеї хрестоматійної картини Тетяни Яблонської «Ранок», на якій зображена донька художниці. За сюжетом цієї картини писало твори не одне покоління школярів. Сам художник зображений на цій картині як перехожий.

Олександра Шеремета можна зарахувати до художників-реалістів. У творчості митця переважають натюрморти. Хоча в доробку є й пейзажі, портрети, тематичні картини. Станковий живопис художника вражає своєю красою і гармонією, активністю та експресивним характером. Він цінував народні звичаї, обряди, побутові речі, захоплювався стилем бароко.

Народний художник України Тетяна Голембієвська працює в галузі станкового живопису. Вона автор жанрових картин, майстер пейзажу і натюрморту. Прагне досягти у своїх творах гармонії природи і людських почуттів.

Віра Баринова-Кулеба працює в галузі станкового живопису. Успадкувавши реалістичні традиції національної школи образотворчого мистецтва, як основні позиції своєї творчості, створила самобутню манеру художнього самовираження, яскраво позначену культурно-психологічними рисами української ментальності. А головний принцип творчості Марії Соченко — працювати на благо народу.

Увагу відвідувачів виставки привертають полотна О. Шовкуненка «Натюрморт з турецькою пічкою і мангалом», В. Костецького «Натюрморт. Квіти», І. Тихого «Зелений чайник», І. Красного «Півонії», Ф. Гуменюка «Червона кераміка», О. Лопухова «Мої квіти», М. Вітковського «Іриси» та інші.

Шедеври українського натюрморту
Шедеври українського натюрморту