Нове патріотичне кіно

«Щодня ми вчилися один в одного, допомагали один одному. Шкодую, що не всі повернулися з поля бою живими, шкодую, що ми стояли на місці і не наступали, коли була така можливість».

Нове патріотичне кіно

У столичному кінотеатрі українського кіно «Ліра» відкрили перший «Фестиваль військового патріотичного кіно в твоєму місті — «Позивний Зеніт».

Фестиваль триватиме протягом місяця у мережі кінотеатрів КП «Київкінофільм»: «Ліра», «Флоренція», «Факел», «Старт», «Промінь», «Дніпро», «Кінотеатр ім. Т. Шевченка», «Лейпциг». У програмі фестивалю п’ять документальних фільмів про те, як живуть і воюють бійці в зоні АТО. Режисери фільмів Тетяна Кулаковська та Анна Мартиненко. Стрічки озвучені музикою українських виконавців — гуртом «Крихітка», Орестом Лютим та Katya Chilly Group.

«У фестивалі представлені стрічки, що об’єднані однією назвою „Позивний Зеніт“. До них увійшли історії про 70 українських воїнів. Про те, як вони жили, воювали, як ховали своїх друзів, поверталися додому. Фестиваль вже відбувся у Вінниці та Черкасах, де мав широку популярність. Серед глядачів було чимало як молоді, так і людей старшого віку. Після Києва „Позивний Зеніт“ продовжить подорож містами України. Метою фестивалю є вшанування воїнів, які боронять східні рубежі нашої держави», — розповіла одна з режисерів фільму Анна Мартиненко.

Події першого фільму переносять глядачів на початок російсько-української війни. Тут йде розповідь про авіаторів, яким випало навчитися воювати в окопах. Зображувані події доповнюють відверті і емоційні розповіді українських бійців.

У другому фільмі розповідається про зиму 2014−2015 років на передовій, про бої з батальйоном «Оплот», що утримував шахту «Бутівка». Одне з центральних місць у стрічці належить подвигу водіїв, на яких покладається величезна відповідальність за життя воїнів.

Події третього фільму показують січень 2015 року. Після зруйнування Донецького аеропорту бійці третьої ротації та десантники опинилися в оточенні. Але вони утримували позиції і відбивали атаки ворога, який мав значну кількісну перевагу.

Самовідданій службі молодих медиків четвертої ротації присвячений четвертий фільм циклу. Також тут розповідається як авіатори разом з батальйоном «Київська Русь» навесні 2015 року захищали стратегічно важливу висоту, про підступний розстріл на Великодні свята п’яти українських воїнів, під час масованого обстрілу ворогом наших позицій.

Спекотне літо 2015-го у центрі подій п’ятого фільму. Тут можна побачити дуелі захисників висоти «Зеніт» з ворожими ДРГ. Молоді сапери сьомої ротації розміновують позиції та населені пункти. Після пекельної зими багато роботи у «Чорного тюльпану».

На відкриття фестивалю завітало чимало героїв фільму. Ось про що вони розповіли.

В’ячеслав Хлоп’ячий:

«Зведений загін повітряних сил створювався з добровольців. Він мав замінити на позиціях бійців. Перед авіаторами стояло специфічне завдання, адже мали воювати як звичайні піхотинці. Фільми з циклу „Позивний Зеніт“ розповідають не про війну, а про ті емоції, які довелося пережити нашим бійцям».

Олександр Туринський:

«Автори фільму змогли узагальнити наш бойовий досвід. Представники повітряних сил змогли в короткий термін опанувати техніку, яка була на позиціях. А це танки, артилерія, стрілецька зброя. Довелося пережити надзвичайно складі дні. За добу на підконтрольну нам територію залітало до 1200 мін, снарядів та інших боєприпасів противника. Вдячний кожному бійцю, який героїчно виконував свій обов’язок».

Володимир Панащенко:

«Щодня ми вчилися один в одного, допомагали один одному. Шкодую, що не всі повернулися з поля бою живими, шкодую, що ми стояли на місці і не наступали, коли була така можливість».

А днями розпочнуться зйомки картини «Позивний Бандерас», в якій йтиметься про події 2014-го року на Донбасі в зоні АТО. Актори повинні будуть переконливо перевтілитися в розвідників.

«Вересень 2014 — це вже історія. Це дуже важливий період. Ті бійці, які воювали в той час і дивитимуться наш фільм — наші найважливіші критики. Дуже не хочеться, щоб вони казали: „Ні, ці хлопці геть не схожі на вояків“. Ясна річ, що в той час воювали як кадрові військові, так і добровольці. Нацгвардія тоді тільки створювалася, проте команда Бандереса повинна виглядати на екрані переконливо і бути професійною. Тому на полігоні актори навчалися під керівництвом ветеранів АТО», — зазначив режисер «Позивного Бандереса» Заза Буадзе.

Олег Шульга, головний герой стрічки «Позивний Бандерас», який з початку війни на Донбасі служив командиром мотопіхотного взводу, розповів: «Служив у піхоті, а там трохи по-іншому працюють, інші завдання виконують. Тут я маю зіграти роль розвідника, і це набагато серйозніше. Ідеальний актор — різноплановий і може зіграти все, що завгодно. Тому я прагну до того, щоб бути таким».

Сергій Баранов, продюсер: «Дуже важливо, що ми нарешті можемо знімати фільми про наших героїв. Такі фільми наразі відповідають вимогам часу. Ми зробимо все, щоб „Позивний Бандерас“ побачило якомога більше людей. У нас вже є попередні домовленості щодо широкого прокату, покажемо фільм у 150−170 кінотеатрах по всій країні».

На широкий екран стрічка має вийти у першому півріччі 2018-го року.

На фото: Відкриття фестивалю «Позивний Зеніт»

Фото автора