У вирі чарівного вальсу

У наш непростий час дуже важливо аби люди могли хоча б на короткий час відволіктися і забути про свої проблеми. Саму таку нагоду надає Національна опера України. У театрі нещодавно відбулася прем’єра балету-концерту «Танцюємо Штрауса» на музику Йоганна Штрауса (батька) та Йоганна Штрауса (сина).

У вирі чарівного вальсу

— Це вже моє не перше звернення до музики родини Штраусів, — розповів балетмейстер-постановник Віктор ЛИТВИНОВ. — Свого часу я київськими балетними артистами був запрошений з до співпраці з мистецькою компанією «Оркестр Да Капо», яку створили австрійський продюсер і диригент Маттіас Георг Кендлингер та український продюсер Олег Станкевич. Виконувалися твори різних композиторів, а грали переважно українські музиканти. Одна з перших наших програм складалася саме з музики родини Штраусів. З нею виступали у кращих філармоніях Німеччини, Швейцарії, Швеції, Норвегії, Фінляндії та Данії.

Оркестр грав на сцені прекрасну музику Штрауса, а українські танцівники робили цю музику зримою… Ці композиції не мали якогось конкретного сюжету — вони мали передати емоцію і створити романтичний настрій.

Я приніс цю ідею на сцену нашого театру. Щоправда, з технічних причин поки що не можемо зробити цього з оркестром, а виконуємо під дуже якісну фонограму. Не випадково ми знову звернулися до музики Штраусів — вона вічна. А Йоганна Штрауса (сина) недаремно називають королем вальсу.

Сьогодні взагалі важко поставити будь-яку виставу, а тим паче великий повноцінний балет. Натомість, в афіші Національної опери чимало концертів, в яких представляємо світову музичну спадщину, за якою так скучила київська публіка. Що стосується нашої програми, то я вже сказав, що всі люблять музику Штраусів, до того ж це танцювальна музика, яка чудово підходить для балету. Загалом вальс — одна з могутніх форм класичної музики і балету. Участь у балеті-концерті «Танцюємо Штрауса» бере майже вся балетна трупа театру. На мою думку нам вдалося порадувати публіку. Свідчення — бурхливі оплески у фіналі.

Для артистів балету не просто витримати темп вальсу, який триває десять хвилин, але ми це зробили!

Попри всі труднощі Національна опера України живе у і продовжує працювати. Хочемо поновити балет «Буратіно». Це буде вистава для сімейного перегляду. Також в планах здійснення нової редакції балету Юрія Шевченка «За двома зайцями». До Різдвяно-новорічних свят напевне поновимо «Ніч перед Різдвом» Євгена Станковича.

Фото Олександри Злуніциної