Запрошення до балу

У Національній опереті України відбулася прем’єра музично-пластичної вистави «The Ball /Бал» італійського режисера Маттео Сп’яцці за участі італійської балетмейстерки Каті Тубіні. Ця прем’єра мала відбутися ще наприкінці лютого, але тоді на заваді стала війна.

Запрошення до балу

Головна тема вистави — Італія та час, який охоплює період до 80-х років ХХ століття, тобто до того часу, коли з’явилися нові продукти цивілізації — мобільні телефони, планшети тощо. У центрі постановки — балетна зала та спостереження за тим, як відбувається комунікація-взаємодія між людьми.

У виставі немає тексту, немає розмов — усе транслюється через взаємозв’язок між персонажами, а діалог ведеться через пластику. Головний акцент саме на ній та на психологічно-емоційному стані кожного персонажа: з індивідуальними проблемами, комплексами, вадами, як у житті.

— Прагну донести до глядача ідею про те, що час змінює багато речей у нашому житті, та тільки не людські почуття. У виставі немає головних ролей у традиційному розумінні. Процес створення вистави повністю імпровізований і завжди подібний до поезії — натхненний і непередбачуваний. Тим більше, що дія відбувається у супроводі фантастичної італійської музики, як класичної, так і сучасної, — зазначив постановник вистави, італійський режисер Маттео СП’ЯЦЦІ.

Найголовнішим акцентом у виставі є акторська гра. Сама ж ідея відповідає фільму відомого італійського кінорежисера Етторе Сколе «Бал», де вся історія побудована на пластиці.

Напередодні першого показу вистави відбулася зустріч представників ЗМІ з її творцями та керівництвом театру.

— Рівно дев’ять місяців тому саме в цей день (24 лютого) мала відбутися генеральна репетиція вистави, це теж був четвер, — підкреслив Генеральний директор-художній керівник Національної оперети України Богдан СТРУТИНСЬКИЙ. — Звичайно, сьогоднішньої радості не відбулося, якби не воїни світла, які нас захищають, які подарували цей щасливий вечір.

Це водночас і щасливий, і драматичний день. Адже сьогодні вранці ми попрощалися з нашим артистом балету Вадимом Хлуп’янцем, якому було всього двадцять шість років. Він віддав своє життя за наше майбутнє, за велику, сильну, мужню, інтелігентну Україну. Вадим мав брати участь у цій постановці, але вже не почує оплесків глядачів. Наші воїни воюють за культурні цінності, а ми тут тримаємо культурний фронт.

Раді, що у нас вистачило ресурсу й енергії, щоб завершити цю роботу. За ці місяці багато що забулося, довелося згадувати. А сам режисер-постановник зараз знаходиться в Італії. Дуже вдячний своїм колегам та Посольству Італії в Україні й Італійському Інституту культури.

Маттео Сп’яцці відомий нашому глядачеві постановками в інших київських театрах. А цього разу це зовсім інший стиль, інший напрямок. Думаю, що вийшло цікаво.

З радістю чекаємо глядачів у Національній опереті України. Наші вистави — це внесок у майбутнє України, яке, на має переконання, буде великими.

— Зараз в Україні війна і ми захищаємо свій суверенітет та українську ідентифікацію, незалежність в цьому світі. Звісно, що про цей період будуть писати п’єси, знімати фільми і це вже відбувається. Вистава «The Ball/Бал» — це історія XX століття Італії, спрямована на те, щоб відчути та зрозуміти цей відрізок часу. А наша історія пишеться зараз — це новий етап, який буде далі в кіно, театрі, літературі, в усьому. І ми впевнені, що після війни у нас буде щасливе життя, тому що ми переможемо!, — переконаний художник-постановник вистави Олександр БІЛОЗУБ.

Директор Італійського Інституту культури в Україні Едуардо КРІСАФУЛЛІ пригадав, що у лютому він навіть відклав свою відпустку, аби особисто побувати на прем’єрі цієї вистави і всі ці місяці з нетерпінням чекав, коли вони нарешті відбудеться. Побажав всьому української народові якнайшвидшої Перемоги над ворогом.

А диригент-постановник вистави Сергій ДІДОК розповів, що музичною частиною повністю займався Маттео Сп’яцці. Тут представлена італійська музика від Пуччіні до Ніно Рота. Над виставою працювали разом з композитором Андрієм Шустовим, який зробив перекладення цієї музики. Це мелодії, які надихають.

Вистава стала справжнім випробуванням для артистів. Адже раніше в репертуарі театру не було нічого схожого. А бурхливі оплески глядачів під час прем’єрних показів засвідчили, що новий творчий експеримент Національної оперети України вдався.

Фото з сайту театру.