Кіборги, Атлантида, Маріуполіс 2: фільми про війну в Україні, які варто подивитися

16 січня в Україні відзначають День пам’яті захисників Донецького аеропорту — День кіборгів. Про цих відважних захисників було відзнято однойменний фільм. Про українських воїнів з початку війни зняли не одну стрічку, а надто від 24 лютого — першого дня повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Кадр із фільму «Кіборги»
Кадр із фільму «Кіборги»

Фільми про війну на сході України

Кіборги, 2017

Режисер: Ахтем Сеітаблаєв.

Донецький аеропорт під час війни на сході України. Кіборги — прізвисько наших воїнів, які героїчно тримали оборону понад чотири місяці. За поширеною версією так їх назвав сепаратист, коли пояснював керівництву, чому й досі аеропорт контролює Україна.

У фільмі шестеро головних героїв: Серпень, Мажор, Старий, Субота, Гід, Псих. Вони не лише обороняються, а й живуть в реаліях постійних обстрілів, пізнають себе та один одного, обмінюють ворогів на українців, дискутують про історію та політику, приймають пологи в місцевої кішки.

Донбас, 2018

Режисер: Сергій Лозниця.

Стрічка складається з 13 історій про реальність на окупованих територіях сходу України у 2014 році. Сюжетні лінії — реконструкція справжніх подій, переосмислена режисером. Кожна історія передає тривогу та відчай того часу, настрої проросійсько налаштованих мешканців і представників «руського міра».

Позивний Бандерас, 2018

Режисер: Заза Буадзе.

Командир розвідників Антон Саєнко з позивним «Бандерас» отримує бойове завдання — виявити диверсанта. Шукати доведеться біля рідного села Веселе, яке головний герой лишив двадцять років тому через непорозуміння з родичами. Майже всі в рідному селі підтримують «руський мір» і вважають Антона негідником, що не приїхав на похорон матері та став на бік «карателів».

Іловайськ 2014. Батальйон Донбас, 2019

Режисер: Іван Тимченко.

Командира штурмової групи батальйону «Донбас» з позивним «Бішут» поранено в голову. Разом з побратимом Квентіном, також пораненим, він переховується в захопленому місті. Бішута розшукує комендант Іловайська — російський офіцер Рунков. Він прибув в Україну, щоб знайти сина та жадає помсти. Ще двоє солдатів цього підрозділу виживають після обстрілу так званого зеленого коридору.

Атлантида, 2019

Режисер: Валентин Васянович.

На зруйнований війною схід України приїздять добровольці, аби відродити територію. Це складно не лише через руйнацію. У кожного, хто приїхав і залишився, своя важка історія втрат. Але попри все навіть посеред руйнувань є місце коханню.

Погані дороги, 2020

Режисерка: Наталка Ворожбит.

П’ять новел про мешканців сходу України, долі яких не перетинаються, але їх об’єднує російсько-українська війна. Кіноісторії з життя звичайних людей, які опинилися під окупацією, часом розповідають більше, ніж історичні документи.

Снайпер. Білий ворон, 2021

Режисер: Мар'ян Бушан.

Випускник Києво-Могилянської академії, фізик-математик, пропагандист екологічного способу життя разом з дружиною оселяється на Донеччині. Подружжя будує екобудинок і мріє про відлюдне життя якомога далі від цивілізації. Війна перекреслює всі плани. Дружину вбивають сепаратисти, а Микола приєднується до добровольчого батальйону, а згодом стає висококласним снайпером.

Зошит війни, 2020

Режисер: Роман Любий.

Це документальний фільм, який змонтований з відеозаписів з телефонів і камер українських військових та добровольців. Тут використані лише особисті кадри: про себе, друзів, людей, які й уявити не могли, що на їхньому подвір’ї буде війна. Це сюрреалістична подорож на фронт війни з росією, де панують закони, відмінні від звичайного світу. Герої прокидаються та засинають, радіють та плачуть, знімають відео, та завжди відчувають, що запис може закінчитись у будь-яку мить.

Фільми про війну, які зняли у 2022-му

Маріуполіс 2

Режисер: Мантас Кведаравічюс.

Литовський режисер Мантас Кведаравічюс через шість років після свого фільму «Маріуполіс» повернувся до міста, коли дізнався про початок повномасштабної війни. Втім, завершити стрічку йому не вдалося. Російські військові взяли режисера в полон, а згодом вбили його. Фільм завершили близькі та колеги Кведаравічюса із врятованих фрагментів відео.

Фільм вийшов з прокату. Дата виходу онлайн невідома.

Освітяни. Канікули в окупації

Режисер: Костянтин Кляцкін.

Передмістя столиці понад місяць перебувало в окупації під час повномасштабного вторгнення росії в Україну. Попри постійні обстріли та загрозу життю освітяни Київської області продовжували свою справу. Фільм Костянтина Кляцкіна розповідає про освітні заклади Гостомеля, Ірпіня, Бучі і Ворзеля та знайомить з тими, хто піклується про майбутнє покоління країни.

Дата виходу невідома.

День українського добровольця

Режисер: Володимир Тихий.

У фільмі зображено лише один день повномасштабного вторгнення росії в Україну — 14 березня, або ж 2944-й день російсько-української війни. Це був час, коли тисячі киян переїхали жити в метро, рятуючи свої життя від ворожих ракет і снарядів. На околицях столиці точилися бої, на вулицях міста майже не лишилося людей. У стрічці зображена одна доба з життя попспівачки, відеоінженера, історика, реставраторки, вченого-полярника та пенсіонерки, які кардинально змінили свій устрій.

Дата виходу невідома.

Терикони

Режисер: Тарас Томенко.

Документальний фільм Тараса Томенка — це історія про дітей, які знають війну не з телевізора, а прямо зі свого вікна, бо вона стала буденністю. Хтось із героїв постраждав від обстрілів, у когось загинули близькі, але кожен з них продовжує жити, навіть втративши своє дитинство.

Дата виходу невідома.

Маріуполь. Хроніки пекла

Режисерка: Ліза Татарінова.

Фільм занурює глядачів у пекло, на яке перетворилося життя мешканців Маріуполя після повномасштабного вторгнення. Без їжі, світла, води, ліків і будь-якого зв’язку вони перебували під постійними обстрілами і бомбардуваннями. У стрічці герої, які змогли виїхати з міста, діляться своїм пережитим досвідом.

Подивитися фільм можна на YouTube.

Фортеця Маріуполь. Останній день на Азовсталі

Режисери: Дмитро Козацький (Орест), Юлія Гонтарук.

Дмитро Козацький, голова пресслужби полку «Азов», перебував на «Азовсталі» від початку оточення Маріуполя. Він став «очима» заводу, через які світ дізнавався правду про те, що там відбувається. Напередодні виходу із зруйнованого металургійного комбінату Орест зафільмував декілька кадрів перебування на «Азовсталі», які перетворились на короткометражний фільм.