Історична палітра Феодосія Гуменюка

У Національному музеї Тараса Шевченка відкрилася живописна виставка народного художника України, лавреата Шевченківської премії Феодосія Гуменюка, на якій митець представив свої полотна на історичну тематику, створені в останні роки.

Історична палітра Феодосія Гуменюка

Творчість Феодосія Гуменюка зорієнтована на прадавні духовні національні цінності. Твори майстра присвячені історичному минулому України, обрядам, віруванням українців. Через символи-метафори, образи-символи художник наближається до глибин української ментальності. Стилістично живописні і графічні твори майстра з їхнім лаконізмом, монументальністю, дуже своєрідною і виразною декоративністю, багатоплановістю і колористикою найчастіше нагадують традиційні українські килими, щедро орнаментовані рослинними мотивами. Фігури, предмети побуту, фантастичні зіставлення зображень, масштабів, просторів, структур, деталей, образів, все це створює ефект килиму, в якому кожний клаптик є дуже важливим елементом орнаментальної композиції… Гетьмани, козаки, дівчата у вінках, янголи, птахи, коні — постійні учасники живописного дійства, яке неначе перетікає з однієї картини Феодосія Гуменюка в іншу.

Мистецтво Феодосія Гуменюка розвивається від лірики до епіки, від ізоморфності до поетично-ідеалізованої фантазії з ремінісценціями близьких йому артистичних вершин, як-то Візантія, Венеція, українське бароко, бойчукізм. Художник підкреслено уникає чуттєвості, натуралізму, зосереджує увагу на співучості ліній, виразності ритму, кольору, фактури. Виходячи з цього, мистець розробив власну поетику, засновану на сполученні української символіки із сучасними засадами малярства.

— Сьогодні для нас два дуже важливих свята, — зазначив відкриваючи виставку генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка Дмитро СТУС. — Ми щойно закінчили ліквідацію наслідків обстрілу нашого музею в жовтні і відкриваємо виставку художника, чия творчість забезпечує для культури можливо найголовнішу річ — тяглість. Те, чого не можна завоювати, знищити. Це справжнє і вічне явище. Ми раді, що ця виставка відбувається саме у стінах нашого музею. Сподіваємося, що вона не залишить нікого байдужим.

— Наша вистава виникла не просто так. Вона пов’язана з чудовим виданням «Кобзар» Тараса Шевченка з творами Феодосія Гуменюка", -розповіла заступниця з наукової роботи генерального директора Національного музею Тараса Шевченка Тетяна ЧУЙКО. — Ми знаємо багато ілюстрованих видань творів Шевченка. Але не так багато видань, де весь корпус ілюстрований одним художником. Ще менше видань, де так гармонійно поєднані традиції та на новаторство. У ХХ-ХХІ століттях було лише сім таких видань. Одне з них — Феодосія Гуменюка. Не дуже простим був шлях цього видавничого проєкту, але, врешті, книжка побачила світ.

Чим для нас цікаві твори Феодосія Гуменюка? Впродовж всього життя його творчість тісно пов’язана з поезією Тараса Шевченка. Цих двох митців об’єднує україноцентричність. Це те, що найголовніше в цьому виданні. Знаємо Феодосія Максимовича як представника історичного жанру, для якого важлива лінія народного мистецтва. Власне у його творах об’єднуються історія і народні традиції.

Ми вже мали виставку Гуменюка в нашому музеї і знаємо як чудового лірика завдяки його прекрасним краєвидам. А тепер бачимо як митець тонко відчуває Шевченкове слово. Напевне Тарас Шевченко обирає тих, хто ілюструватиме його твори. А цього разу він вибрав Феодосія Гуменюка.

— Феодосій Гуменюк веде нас до Перемоги, — переконаний мистецтвознавець Олександр ФЕДОРУК. — Він веде нас тим шляхом, яким вів Україну Тарас Григорович. У цьому прекрасному музеї вже було п’ять експозицій живописних творів Феодосія. На кожній зі своїх виставок він вказував той шлях, який ми виборюємо, який веде нас до єдності з заходом, Європою. Це шлях, яким мріяли йти попередні покоління. Цей шлях позначений нашим лицарем українського малярства. Він багатогранний, проявляє себе у народних віруваннях, народних святах, народних звичаях, в усьому, що є українським.

Його стилістика пов’язана з бароковою культурою, позначена близькістю до народного мистецтва. У моїй уяві Феодосій — неординарна постать. Схиляю голову перед своїм товаришем, якого знаю вже багато-багато років. Хвала йому, хвала Україні!

Заслужений художник України Петро ЗИКУНОВ назвав виставку Феодосія Гуменюка справжнім святом українського образотворчого мистецтва. Побажав колезі міцного здоров’я, добробуту і творчої наснаги на багато-багато років.

— Вважаю, що вийшла дуже хороша книга, у ній представлені блискучі роботи, — підкреслив генеральний директор видавництва «Софія-А» Максим МЕЛЬНИК. — Також у нашому видавництві вийшла автобіографія пана Феодосія, яку він назвав «України краса вказала шлях». Теж цікаве видання, ілюстроване унікальними світлинами, які показують весь життєвий шлях митця.

Хочу подякувати мистецтвознавцю Олександру Федоруку, який став ініціатором видання «Кобзар» Тараса Шевченка з творами Феодосія Гуменюка". Він глибоко знає творчість Феодосія Максимовича. Робота над цим видання тривала півтора роки. Це наймасштабніший мистецький проєкт нашого видавництва. Пишаюся, що ми змогли втіли його у життя.

А Феодосій ГУМЕНЮК розповів про свій творчий шлях, який розпочався у художньому училищі в Дніпрі. Потім доля привела до Ленінградського інституту живопису. Під час навчання у цьому місті прочитав «Історію русів», яка справила на нього величезне враження. Відтоді українська історична тематика стала провідною в його творчості. Активно розробляв цю тематику і очолюючи навчально-творчу майстерню історичного живопису Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури України.

Друковану версію читайте в газеті «Слово Просвіти».