Світ ловив його, але не спіймав

Наприкінці минулого року Україна відзначила ювілейний День народження геніального українського філософа, богослова, музиканта, поета, композитора Григорія Савовича Сковороди.

Світ ловив його, але не спіймав

До 300-річчя від дня народження великого філософа у 2020 році Студія — «Золотий Фенікс» відзняла авторський художній музичний фільм, присвячений Григорію Сковороді «Світ ловив мене, але не спіймав». Режисер фільму — Юлія Сак, автор сценарію Ольга Тичина-Яновська. Фільм витриманий у жанрі поетичної фантасмагорії, його автори намагалися продовжити традицію української кінематографічної класики.

У головних ролях: Юлія Сак, Рома Лінський, Олександр Мельник. В ролях: Вікторія Гвоздій, Віктор Коньяков, Віола Сєрая, Олександр Гончаренко та інші. У фільмі звучать пісні на слова Григорія Сковороди, в авторському виконанні композитора, актора та співака Петра Приступова. У проекті, до 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди, відбувся показ авторського художнього фільму Юлії Сак та Ольги Тичини-Яновської «Світ ловив мене, але не спіймав» у День народження великого філософа, у кінотеатрі «Старт». Після перегляду фільму глядачам була запропонована невелика концертна програма, в якій взяли участь актриса, режисерка і поетеса Юлія Сак, актор, співак і поет Віктор Коньяков та кобзар-лірник Олександр Гончаренко.

У рамках Всеукраїнського партнерського фестивалю «Сковородинське коло», на відкриття та завершення фестивалю у музеї — садибі Максима Рильського відбувся прем’єрний показ авторського фільму «Світ ловив мене, але не спіймав», який окрім глядацької зали транслювався на багато країн світу у форматі онлайн. Одразу після показу відбулася концертна програма за участю режисера і актриси Юлії Сак, актора, поета Віктора Коньякова та кобзаря Олександра Гончаренка. Почесним гостем показу був онук славетного поета Максима Тадейовича Рильського — Максим Георгійович Рильський, який високо оцінив художній рівень фільму і побажав творчій групі нових звершень на ниві мистецтва.

Через кілька днів у Національному музеї літератури України демонструвався цей фільм для працівників і гостей музею. Після показу актриса, режисер і поетеса Юлія Сак прочитала декілька авторських віршів, а композиторка та співачка Ольга Угнівенко заспівала свої пісні. Також, покази фільму відбулися у столичних бібліотеках, соціальних центрах, а саме: Молодіжній Бібліотеці, «СВІЧАДО», ім. І. Кудрі, ім. Усенка тощо; школах та дитячих дошкільних навчальних закладах. Резонанс, викликаний низкою показів фільму ще раз засвідчив, що спадщина Григорія Сковороди жива і надихає українських митців на нові творчі звершення.

А днями з'явилася ще одна новина — рішенням журі «Українського фонду культури» режисер-постановник авторського художнього фільму «Світ ловив мене, але не спіймав» Юлія Сак (Шевченко) нагороджена Міжнародною літературно-мистецькою премією УФК імені Григорія Сковороди в номінації «авторське кіно». Вітаємо пані Юлю з нагородою і бажаємо їй нових творчих перемог, а всім нам — однієї великої Перемоги.