Культура Перемоги

У стінах Національної оперети України відбулася унікальна подія — українсько-турецький концерт «Два народи — одне серце. Ця подія відбулася завдяки підтримці Посольства Турецької Республіки в Україні.

Культура Перемоги

«Два народи — одне серце» — це поєднання культурного коду традицій двох країн крізь призму історії та сьогодення. У концерті взяли участь Стамбульський ансамбль історичної турецької музики, Державний ансамбль народних танців цієї країни та колектив Національної оперети України.

— Саме завдяки Туреччині та дружньому турецькому народу Україна отримала всебічну підтримку від початку повномасштабного вторгнення і що дуже важливо — ця допомога триває й досі, — наголосив генеральний директор-художній керівник Київського національного академічного театру оперети Богдан Струтинський. — Сьогодні продовжується знайомство та культурний обмін між нашими державами і маємо змогу відкривати для себе величезну турецьку культуру.

Всупереч всьому ми показуємо світові як треба жити і що не можна ставити на паузу життя. Воно триває і завдяки таким людям, як Посол Турецької Республіки в Україні. Вдячний пану Послу за ініціативу проведення цього концерту, за те, що все так склалося. Сьогодні ми можемо бути в залі з нашими двома народами, дарувати глядачам своє мистецтво.

Дякую нашим турецьким друзям, що вони показують приклад і говорять про те, що нам треба утверджувати нашу спільну культуру. А наша спільна культура — це культура Перемоги.

Вони не побоялися приїхати до нашої країни, висловити свою солідарність. І показали багато знакових речей. А в тій частині концерту, яку підготував наш театр, крім української прозвучала турецька музика та була представлена культура кримсько-татарського народу. До речі, диригент концерту Ділявер Осман — кримський татарин за національністю.

Я щасливий з того, що маю можливість виходити щовечора на сцену з нашим колективом і дарувати позитивні емоції людям, які на сьогодні всі є героями. Всі, хто живе в Україні показують приклад всьому світові, як потрібно жити. Я щасливий з того, що є українцем і щасливий, що можу долучитися до культури і традицій турецької музики.

— У мене вже давно виникла ідея проведення турецько-українського концерту, — зізнався Надзвичайний і Повноважний Посол Турецької Республіки в Україні Ягмур Ахмет Гульдере. — На жаль не встигли зробити цього концерту до війни. Але хто б міг подумати, що зможемо втілити цей задум під час війни.

Протягом останніх місяців я бачив як наші українські друзі попри всі труднощі ставили вистави. Тож ми з Богданом Струтинським вирішили, що цей концерт може відбутися. І не тільки може, а й повинен. Ми проводили його не заради розваги. Це наша заява, що нам не байдуже. Ми поділяємо ваш біль, ми тут разом з вами.

— Цей концерт має два відділення, — розповів диригент-постановник Ділявер Осман. — Для нас він був унікальний тим, що симфонічний оркестр Національної оперети України грав твори відомого турецького композитора Ulvi Cemal Erkin «Kocekce», а також музику, яку написав Sultan Abdülaziz, зокрема вальс «Invitation à la valse».

Звичайно, у концерті лунали українські композиції та кримськотатарські твори. Тут були і пісні про любов, і відомий танець бахчисарайська хайтарма та український гопак, музика з серіалу «Величне століття. Роксолана», твір В. А. Моцарта «Рондо в турецькому стилі» та багато інших музичних композицій

Фото Анатолія Федорціва.