Заради Перемоги

У мальовничому Бучанському міському парку, що на Київщині, відбувся концерт-реквієм пам’яті жертв трагедії у цьому місті «Об'єднані заради перемоги». Концерт організували Національна оперета України спільно з Бучанською міською радою. Захід був здійснений за підтримки Посольства Литовської Республіки в Україні, Посольства Республіки Польща в Україні та Посольства Республіки Молдова в Україні.

Заради Перемоги

Після навали орків Бучанський міський парк також зазнав пошкоджень. Однак, символічно, що сцена, де Національна оперета України щорічно проводила Міжнародний музичний фестиваль «О-FEST» — вціліла. Саме це може стати добрим знаком та початком нового мирного життя, додасть українцям сил та наснаги. А сам концерт-реквієм «Об'єднані заради перемоги» став особливим заходом пам’яті, де музика переплітається з емоціями та лікує поранені серця.

— Ми раді поверненню Національної оперети України в Бучанський міський парк, — зазначив міський голова Бучі Анатолій Федорук. — Для Бучі це ще один символічний знак, що громада відновлюється. А збір коштів — це наша данина ЗСУ, вдячність за звільнення міста та наш спільний внесок у наближення Великої Перемоги.

Сьогоднішнім заходом вшановуємо пам'ять 501 громадянина нашого міста, що загинули від рук рашистів, серед них були й діти. Маємо завжди про них згадувати і ніколи не пробачимо агресорові ті звірства, які він вчиняв у нашому місті. Це ще один сигнал до світової спільноти, що ми прагнемо справедливості. Аби злочини вбивць були покарані, так як після Другої світової війни на Нюрнберзькому процесі судили фашизм, тепер мають судити рашизм в усіх його проявах.

Ідея цього концерту належить Богдану Струтинському і його творчому колективу. Вірю, що наша співпраця з Національною оперетою України далі буде тільки примножуватись, набирати нових обертів.

Набагато легше переносити випробування, якщо ми маємо друзів, партнерів у реалізації великої ідеї — побудови європейської країни. І сьогоднішнє дійство показує таку єдність. Це єдність глядачів, артистів і політиків, народів. А цей захід також поєднує столицю і наш регіон.

— Концерт-реквієм є продовженням багаторічної традиції проведення Міжнародного музичного фестивалю «О-FEST», що має міжнаціональне, культурне та дипломатичне значення, — наголосив очільник Київського національного академічного театру оперети Богдан Струтинський. — Фестиваль відбувався вісім років поспіль, він був як утвердження миру і гостинності українців. Серед його учасників було понад 160 вокалістів з 42 країн світу.

І сьогодні ми об’єднуємо міжнародну спільному заради вшанування загиблих від рук російських загарбників мешканців Бучі. Водночас, цей концерт присвячений мужнім бучанцям, котрі пережили російське вторгнення в Україну.

Вдячні всім, хто долучився до проведення нашого заходу, особливо партнерам — надзвичайним і повноважним послам Польщі, Литви та Молдови. Це акт солідарності з Україною. Представники згаданих країн завжди брали участь у цих фестивалях.

Життя неможливо поставити на паузу. Ми маємо жити далі, утверджувати мир, утверджувати наші духовні цінності заради того, щоб показати яку ми побудуємо Україну. Однозначно наша країна має змінитися. Ми повинні повернутися обличчям до своєї культури.

Скільки російська орда віками не знищує нашу мову, національну ідентичність, нас неможливо знищити. Україна продовжує жити, творити, боротися. Наша пам'ять — це непримиренність до ворога, вона нам допоможе побудувати країну, якій заздритиме весь світ.

Найкраща музика під час цього концерту — це дитячий сміх у залі. Заради цього ми й живемо, заради цього утверджуємо такими подіями як сьогодні майбутнє України.

Я переконаний, що 10-й ювілейний фестиваль відбудеться вже у мирній країні. А на цій сцені будуть представники багатьох держав Євросоюзу і взагалі всього світу, крім кількох країн, про які ми всі добре знаємо. Частіше лунатиме дитячій сміх і сльози будуть тільки від радості.

А диригент-постановник концерту Сергій Дідок розповів про його програму. Серед представлених номерів — кращі класичні твори, європейські хіти і, безперечно, українські пісні.

Своїми думками перед концертом поділилися і посли дружніх країн.

Бартош Ян Ціхоцький, Надзвичайний та Повноважний Посол Польщі в Україні:

«Для нашого посольства велика честь долучитися до процесу повернення Україні і, зокрема, Бучі іміджу як центру культури та бізнесу. Також віддаємо шану жертвам, глибоко співчуваємо всім, хто втратив своїх близьких, свої домівки. Час йти вперед і об’єднувати світ навколо України, сприяти її економічному та культурному розвитку. Можете завжди на нас розраховувати».

Вальдемарас Сарапінас, Надзвичайний та Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні:

«Ця жахлива війна на жаль ще триває. Орки намагаються знищити наші плани, наші мрії, наші життя. Але є такі люди, як колектив Національної оперети України, як мер Бучі зі своєю командою, які намагаються робити все, аби ми відчували красу, добро і нашу майбутню Перемогу. Наша країна з перших днів почала підтримувати Україну у цій війні, будемо підтримувати вас й далі у цій боротьбі, що є й нашою боротьбою проти орків».

Валеріу Ківерь, Надзвичайний та Повноважний Посол Молдови в Україні:

«Сьогодні ми віддаємо шану всім тим, хто загинув у цій боротьбі, співчуваємо їхнім рідним. Наші країни тісно пов’язані, ми маємо багато спільного в історії, культурі. Усвідомлюємо, що сьогодні Україна бореться не лише за себе, а й за нас».

Розпочали концерт з «Реквієму» Моцарта та «Аве Марії» на музику В. Самофалова.

Після цього орденом «За мужність» третього ступеня посмертно нагородили уродженця Бучі Іллю Грабаря. Відзнаку отримала його мати Людмила Грабар.

— Я не маю права жити так, як жила до цього, — зізналася пані Людмила. — Ця війна на очищення українців. Закликаю вас, не вмикайте російську музику, адже ви знаєте, хто її виконує. Наша родина організувала фонд імені Іллі Грабаря. Купуємо книжки, різне знаряддя для розвитку дітей. До певної міри моє покоління винне в тому, що до нас прийшла ця війна, а платять наші діти. Для того, щоб не платили наші онуки, маємо виховувати їх так, аби вони любили нашу мову, нашу країну…

Гучними оплесками глядачі зустрічали зарубіжних гостей.

Вітаутас Юозапайтіс — оперний співак, професор Академії музики і театру Литви. Він випускник Литовської музичної академії, працював у Литовському театрі опери та балету, володар багатьох нагород у Литві та поза її межами. Зокрема, був відзначений як найкращий оперний співак у 2002-му, 2007-му та 2009-му роках. Нині керівник комітету з питань культури у Сеймі Литви.

— Для мене велика честь бути тут як співаку і як політику, — підкреслив гість. — Наш парламент був одним з перших, який визнав Росію країною-терористом. Починаючи з 24 лютого минулого року ми щоденно і щогодини з вами. Всі литовці дуже вдячні за те, як ви боретесь за вашу і за нашу свободу. А сьогодні маємо хороший приклад і того, як можемо спрацювати з українцями на сцені. Слава Україні!

Крім литовських пісень Вітаутас Юозапайтіс разом з хором Національної оперети виконав лемківську народну пісню «Гей, пливе кача».

Продовжила концерт випускниця Академії музики, театру та образотворчого мистецтва у Кишиневі Анастасія Леньо. Співачка стажувалася в Італії. Брала участь у багатьох престижних конкурсах та фестивалях. За словами пані Анастасії, яка є етнічною українкою, для неї велика відповідальність брати участь у такому престижному заході. А те, що побачила у Бучі ніколи не зможе викреслити зі своєї пам’яті і свого серця. Серед подарованих співакою пісень була й українська — «Чотири воли пасу я» на музику А. Кос-Анатольського.

Після цього на сцену запросили солістку музичного театру в Любліні Пауліну Янчарук, яка присвятила себе жанру оперети. Також співачка плідно співпрацює з Варшавською камерною оперою. А у 2021 році отримала відзнаку маршалка Люблінського воєводства за активну участь у мистецькій діяльності. Кілька тижнів тому їй запропонували взяти участь у концерті-реквіємі «Об'єднані заради перемоги» і вона погодилася без вагань. Пауліна зізналася, що коли чує українські пісні, то в неї з’являються сльози на очах. Разом з заслуженим артистом України Володимиром Одринським вона виконала відому польсько-українську пісню «Гей, соколи».

Найбільше під час концерту звісно звучало саме українських пісень: «Там на горі, на Маківці», «Білі тополі», «Балада про Мальви», «Пісня про солдата», «Браття українці», «Я кажу „Ні!“ жахливій цій війні!», Запалю свічу", які хор та оркестр Національної оперети виконали разом з солістами-вокалістами театру Оленою Арбузовою, Валерією Туліс, Віталієм Івановим, Дмитром Кифоруком, Максимом Гарою, Тамарою Ходаковою, Олександром Мельником, Любов’ю Доброноженко, Олексієм Кирилловим, Оленою Галушкою.

А завершальним акордом стала пісня «Червона калина», яку українські та зарубіжні артисти заспівали разом з глядачами.

Фото Анатолія ФЕДОРЦІВА