Диво сучасного українського мистецтва

У Музеї гетьманства (м. Київ) сьогодні завершується робота виставки заслуженого художника України Анатолія Марчука — «Квіти України — квіти Перемоги». У рамках цієї виставки відбулася низка культурно-мистецьких заходів. Серед них — зустріч художника з шанувальниками своєї творчості, на яку завітали його друзі, колеги, відомі діячі української культури та науки.

Диво сучасного українського мистецтва

— В Анатолія Марчука не лише незвичайний талант митця, а й надзвичайний талант організатора, — підкреслив під час зустрічі голова Національної спілки художників України Костянтин Чернявський. — Важливо не лише створити твір, а ще його показати, презентувати, зробити справжню імпрезу, шоу.

Національна спілка художників України здійснила чимало проєктів, ідейним натхненником яких багато років є Анатолій Петрович. Кожен з цих проєктів цікавий по-своєму.

Його виставка «Квіти України — квіти Перемоги» — надзвичайно тепла, вона гріє душу. Це особливо важливо зараз, у надскладні часи — подарувати частку тепла, подарувати частку радості.

Один з масштабних проєктів нашої спілки — психофізіологічна реабілітація поранених воїнів, що лікуються у Центральному воєнному клінічному госпіталі й кількох шпиталях по Україні. Це Житомир, Чернігів, Тернопіль, Вінниця. Те, що роблять наші колеги, це справжня реабілітація, справжній курс психотерапії. Пораненому фізично і психологічно воїну стає від цього легше. Він доторкається до полотна разом з художником, він може на полотні вилити свої емоції.

Виставка Анатолія Марчука теж є надзвичайно важливим психофізіологічним моментом. Коли дивишся на ці квіти, то розумієш, заради чого зараз проливається кров за нашу землю, за нашу свободу, за нашу незалежність.

Багато хто на різних рівнях задавав питання, а чи потрібна культура під час війни. Чи треба на це витрачати сили, кошти, енергію? Анатолій Петрович ствердно говорить своїми творами, своїми вчинками, що це необхідно.

Його твори не лише естетичні і високопрофесійні. В них є психологічна складова, яка дарує надію. Я впевнений, що в нас є не лише надія, а справжня віра в те, що ця перемога дуже скоро прийде на нашу землю.

Вражає темп Марчука як митця і як організатора. За його ініціативи днями у місті Гостомелі відбувся мистецький пленер, а на його основі — відкриття картинної галереї.

Національна спілка художників України крім культурних заходів і проєктів з перших днів повномасштабної агресії проводить активну волонтерську роботу, активну підтримку Збройних Сил України, тимчасово вимушених переселенців, всіх тих, кому це сьогодні конче необхідно. Це Маріуполь, Харків, Чернігів, Київщина, Херсонщина, інші куточки України, до яких прийшло це горе.

Багато з наших колег втратили своє житло, втратили свої майстерні і, що найголовніше, втратили свої твори. А ми кожен на своєму місці робимо все заради перемоги на нашому гуманітарному фронті.

Ми відкрили у Києві центр постійної гуманітарної допомоги для переселенців з Маріуполя «Я — Маріуполь». Спільно з департаментом культури Маріупольської міської ради відкриває такі центри в інших містах.

Про роботу Міжнародного благодійного фонду Національної спілки художників України розповіла його директорка Тамара Чернявська.

— Я побував у десятках світових музеїв, але Анатолій Марчук мене здивував, — зізнався академік Дмитро Степовик. — Він добре розуміє українську душу і відображає її в своїх творах. Але у вигляді натюрмортів зробити такий тріумф життя, краси і величі — це справжнє диво!

Анатолій дуже активний громадський діяч. Вміє знайти момент, знайти енергію, знайти можливість встати о п’ятій годині ранку, коли сходить сонце і побачити квіти в ранньому освітленні — це диво. Це чудо сьогоднішнього українського мистецтва.

Ця виставка зі своєю красою і величчю може бути альтернативою, серйозною відповіддю диявольському космічному злу.

Захист українськості — це мета життя нашого героя. Це людина справжньої української майбутності.

Директорка Музею гетьманства Євгенія Карацюба згадала про те, що дуже багато людей відвідало виставку Анатолія Марчука. Віце-президент Національної академії мистецтв України Юрій Вакуленко наголосив на тому, що громадська діяльність Марчука спрямована на підтримку української культури. Членкиня Національних спілок письменників та композиторів України Олеся Сінчук зізналася, що творчість художника надихнула її на створення музичних та поетичних творів. Надзвичайний і Повноважний Посол В’єтнаму в Україні Нгуєн Хонг Тхач підкреслив, що бачить на цих картинах красу України, його вражає творчість українців, які є надзвичайно талановитим народом. Народний артист України Анатолій Демчук назвав Марчука справжнім сином України. Відомий виконавець Сергій Файфура зазначив, що кожна квітка не просто намальована, а викохана паном Анатолієм. А заслужена артистка естрадного мистецтва України Клавдія Дмитрів (Королева гір) зізналася, що картини художника дихають теплом, написані душею. Вони немов живі.

Цього дня Анатолій Марчук отримав чимало нових відзнак, зокрема: подяку Департаменту культури Київської міської державної адміністрації, почесну грамоту Національної спілки художників України та золоту медаль Національної академії мистецтв України.

Крім теплих слів подяки відбувся концерт, де музичні та поетичні твори виконали Олеся Сенчук, Анатолій Демчук, Клавдія Дмитрів та Сергій Файфура.