Ювілей Кайдашів

29 серпня 2023 року у Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка відбудеться 350-а ювілейна вистава «Кайдашева сім’я» за твором Івана Нечуй-Левицького, що її постановку здійснив Петро Ільченко.

Ювілей Кайдашів

Легендарна вистава «Кайдашева сім’я» протягом театральних сезонів користується незмінним успіхом серед глядачів. Починаючи з дня прем’єри (28.12.2007 р.), вистава побувала в численних гастрольних турне містами України та за її межами. Творці вистави: режисер-постановник Петро Ільченко, художник-постановник Андрій Александрович, незмінна виконавиця головної ролі Наталія Сумська, Володимир Коляда були відзначені Урядовою премією імені Лесі Українки.

За 16 років, що триває життя вистави, змінювалися виконавці - діти Кайдаша дорослішали, переходили на інші ролі. Так само з ними зростало не одне покоління глядачів, які часто-густо через цей сценічний твір прилучалися до споконвічних сакральних тем і проблем українського народу.

Сьогодні «Кайдашева сім’я», її головний сенс звучить дивовижно, суголосно проблемам, які хвилюють кожного українця: як зберегти духовні сили і життєдайність нації, здолати непростий шлях до Милосердя, взаєморозуміння, єднання і Віри, до тих загальнолюдських категорій, що дарують життя, щастя, добробут і Перемогу над нечистю. Ця вистава пронизана граничною національною гідністю, самобутністю, неординарних, яскравих характерних рис, які притаманні українцям. Вона творилася митцями, які на генетичному рівні відчувають сутність і душу нашої нації.

Справжньою Берегинею вистави стала виконавиця ролі Марусі Наталія Сумська. Завдяки її неймовірній мистецькій самовіддачі, любові до Театру, до наших традицій, якими вона надихається і ділиться з кожним, хто існує поруч, «Кайдашева сім’я» приречена на довге-довге сценічне життя. Сьогодні вистава є правдивою класикою сценічного мистецтва України, а кожен із акторів вважає за честь взяти в ній участь в тій чи іншій ролі.