У чарівному полоні поп та рок-музики

У Колонному зал імені Миколи Лисенка Національної філармонії України відбувся концерт «Поп і рок-хіти» у виконанні Національного академічного духового оркестру України. Прозвучали популярні мелодії широко знаних у світі музичних гуртів. А дізнатися більше про ці колективи допоміг ведучий концерту Олександр Рудько.

У чарівному полоні поп та рок-музики

Розпочали концерт з мелодій гурту «The Beatles» — колективу, що вплинув на культуру і мистецтво 60-х. Загадкові та містичні тексти пісень у поєднанні з яскравим образом вокаліста гурту зробили команду найвідомішим і, водночас, одним з найсуперечливіших колективів того часу. «The Beatles» був одним з найуспішніших з комерційного боку та одним з найвпливовіших гуртів в історії поп-музики. Платівки гурту були продані на суму, що перевищує мільярд доларів. Це рекорд світової музичної індустрії. 15 альбомів гурту очолювали хіт-паради Великої Британії, це більше ніж у будь-яких інших виконавців.

Ще один відомий колектив, творчість якого була представлена під час концерту — «Scorpions» — легендарний німецький рок-гурт. Для нього характерними є класичний рок і ліричні рок-балади. Під час повномасштабного російського вторгнення колектив заспівав на підтримку України. А цього вечора прозвучала композиція гурту «Ураган».

Британський гурт «Led Zeppelin» вважається одним з засновників хард-року і хеві-метал. І попри те, що колектив фактично розформувався ще сорок років тому, його до цих пір слухають і шанують. Почути мелодії самобутнього колективу можна було і під час цього концерту.

А завершила перший відділ музика гурту «Queen».

Другий відділ розпочала мелодія легендарного «The Beatles». А далі естафету перейняла музика американського музиканта, співака, автора пісень, актора, громадського діяча, 17-разового лавреата премії «Греммі», володаря «Золотого глобусу», якого ми знаємо під ім’ям Стінг. Продовжила вечір музика короля поп-музики Майкла Джексона.

Згадали і про один з найвідоміших поп-гуртів у світі — «Boney M.» Західні музичні критики часто його називають чорна «АВВА». Лише цей шведський гурт міг позмагатися з ними по популярності наприкінці 70-х — початку 80-х років.

«Deep Purple» вважають одним з засновників хард-року і хеві-метал. Хоча учасники гурту не відносять себе до якогось окремого жанру. Також творчість колективу включає елементи класичної музики, популярної музики та прогресивного року. Фантазії на теми гуртку прозвучали під час концерту.

Також можна було почути хіти з репертуару гуртів «The Doors», «Eagles», співаків Джо Кокера та Леді Гаги. Особливо публіці сподобалися солістки оркестру Марія Зубкова (саксофон-альт) та Аліна Гордій (флейта). А на завершення пролунав твір з репертуару Майкла Джексона «Heal the World» в аранжуванні Олексія Баженова.

— Незважаючи на складну сучасну ситуацію минулого концертного сезону наш колектив підготував п’ять прем’єрних програм, які переважно складалися з творів українських композиторів, — розповів Генеральний директор Національного академічного духового оркестру України Олександр Піроженко. — Важливим напрямком нашої роботи були концерти у військових частинах та Навчальному центрі, де здійснюють підготовку наших воїнів. Запам’яталися гастролі до Чехії та Польщі, де ми виступали у кращих концертних залах, а публіка приймала надзвичайно тепло.

На цей сезон плануємо ще чотири прем’єри концертних програм. Перша така програма запланована на 14 жовтня. Один з творів, який звучатиме жодного разу не виконувався не лише нашим колективом, а взагалі не лунав в Україні. На початку 2024 року готуємося до великих гастролей до Польщі, Німеччини, Чехії та Словаччини, де знову популяризуватимемо українське мистецтво. Намагаємося все робити для нашої спільної Перемоги!

А наступний виступ Національного академічного духового оркестру України відбудеться у Колонному залі Національної філармонії 27 вересня. Програма «Музика єднає світ» створюється при підтримці Посольства Литовської Республіки в Україні. У концерті крім українських музикантів візьмуть участь і гості Литви. Має бути цікаво!

Фото Едуарда Межула