Мистецтво жити

Великим Гала-концертом відкрив свій 89-й театральний сезон Київський національний академічний театр оперети. Цього вечора звучали як мелодії, відомі багатьом з дитинства, так і багато прем’єрних номерів.

Мистецтво жити

— Сьогодні ми відкриваємо новий театральний сезон. У контексті цього сезону наша широка й розгорнута програма, — наголосив очільник театру, народний артист України Богдан Струтинський. — Вона включає в себе класичну оперу, оперету, мюзикл та естраду, як українську, так і європейську. Показуємо, над чим Національна оперета України працюватиме в цьому театральному сезоні.

Культура і мистецтво стали на воєнні рейки, всі наші зусилля і праця сьогодні — задля Перемоги та з вірою у світле майбутнє та мирне небо над головою. Адже мистецтво є тією дієвою силою, яка здатна подолати ворога!

У 89-му театральному сезоні Національна оперета України продовжить свою роботу задля Перемоги на культурному фронті нашої держави.

Ми отримали ліцензію на постановку мюзиклу «Чикаго». Також працюємо над класичною оперетою «Сільва». У планах відновлення та запуск у новому акторському складі таких улюблених глядачами мюзиклів як «Сімейка Адамсів» та «Звуки музики». Матимемо міжнародні проєкти, зокрема, з Посольством Іспанії в Україні концерт «Вечір сарсуели». А ще — вечір італійського кіно. Загалом у нас дуже велика програма. Кожного місяця буде багато цікавих проєктів.

Хотів би зупинитися на одному з таких проєктів, який презентуємо у цьому сезоні. Він називатиметься «Мати». Це пісні про матір як жінку, берегиню, про матір як Україну. Це буде благодійний вечір на підтримку Збройних сил України, тих наших артистів, які зараз на фронті.

На закриття сезону плануємо поставити «Русалчин Великдень» Леонтовича. Цей проєкт реалізуватиме Іван Уривський. Будуть і традиційні концерти «Вечір мюзиклу», «Штраус в опереті», «Вечір в опереті» та багато інших. Це програми, які робимо кожного сезону.

Свого часу Бертольд Брехт сказав, що всі види мистецтва служать одному — мистецтву жити. Ми дякуємо Богові за ці чудові хвилини життя, за цей фантастичний вечір, за відкриті двері у 89-й сезон Національної оперети. Вдячні глядачам, які до нас приходять, але найбільше маємо подякувати Вищим силам — Збройним силам України.

Відкриття сезону проходить в рамках ще одного дуже важливого для України проєкту. Свого часу наш театр був частим гостем фантастичного, потужного Міжнародного проєкту «Мельпомена Таврії», який відбувався у Херсоні. І сьогоднішній вечір — наша підтримка незламним херсонцям, цьому потужному театру, який кожного дня утверджує життя.

Мистецтво надихає жити! Наша боротьба триває.

— Для нас всіх цей сезон випробувальний, — підкреслив головний диригент театру, заслужений діяч мистецтв України Сергій Дідок. — Намагаємося завжди тримати тонус і морально підтримувати нашого глядача, аби люди пам’ятали заради чого ми живемо. І далі все робитимемо для того, аби небо нашої держави було прозорим, чистим і яскравим.

Сьогоднішній концерт створили з наших хітів. Це шедеври класичної оперети, світового мюзиклу. Звісно, не могли обійти українську патріотичну пісню, яка сьогодні особливо близька глядачам. У планах на цей сезон підняти українську тематику, анонсована прем’єра мюзиклу «Чикаго». Він має бути насиченим і цікавим. Дай Боже всі наші плани втілити в життя.

— Дякую величезному колективу Національної оперети України і, зокрема, її очільнику Богдану Струтинському за той вир емоцій, які мене переповнюють. Я їх повезу у Херсон, — зізнався Генеральний директор Херсонського театру імені Миколи Куліша, народний артист України Олександр Книга. — Вдячність тим хлопцям, які звільняють наш лівий берег, херсонцям, які під обстрілами роблять все, аби місто жило. Жителі міста теж змогли долучитися до фестивалю «Мельпомена Таврії». Наші вистави йдуть в укритті.

Мрію про той день, коли весь колектив Національної оперети приїде в Херсон. Збереться величезний зал, всі будуть аплодувати і усміхатися.

(Також Олександр Книга вручив памʼятний диплом ювілейного XXV фестивалю «Мельпомена Таврії» генеральному директору-художньому керівнику Національної оперети України Богдану Струтинському).

— Національна оперета збагачує нас силою духу, додає впевненості, що ми вірні українському мистецтву і своїм традиціям, — зазначив виконувач обов’язків міністра культури України Ростислав Карандєєв. - Мистецтво єднає не тільки акторів на сцені, не тільки глядача і дійство. Мистецтво єднає всіх людей, які несуть істині цінності. Актори театру і під час війни активно пропагують українську культуру за нашими кордонами, демонструють високий рівень національного мистецтва.

Дякуємо всім, хто допомагає Україні своїми ресурсами, своїм уважним, добрим ставленням. І сьогодні в залі є представники дружніх Україні держав.

Завдяки талановитим артистам глядачі на дві години змогли повернутися у прекрасний час нашого мирного життя. Я більш ніж переконаний, що зовсім скоро ми зможемо повернутися до розбудови України з мрією про наше спільне щасливе майбутнє.

Давайте подякуємо всім українським воїнам, які захищають нас на фронті. Які сьогодні дають нам можливість насолоджуватися українським мистецтвом, дивитися один на одного з усмішками і радістю!

Розпочали концерт з «Персидського маршу» Й. Штрауса. Загалом все перше відділення присвятили класиці. Звучали арії, дуети, каватини зі знаних оперет та опер Й. Штрауса, Р. Штольца, Ф. Легара, П. Масканьї, Й. Брамса, Дж. Россіні, І. Кальмана, як мовами оригіналу, так і в українських перекладах. А завершальним акордом першого відділення стала пісня «Оперета єднає нас» на музику І. Кальмана і слова С. Дідка у виконанні хору та артистів, яку можна вважати своєрідним гімном театру.

Перша половина другого відділення була присвячена жанру мюзиклу, а в другій звучали українські пісні. Було цього вечора багато прем’єр: «Троянда-ружа» (М. Мозгового та В. Герасимова), «Світлиця» (І. Білозіра та Б. Стельмаха), «Мить» (С. Вакарчука), «Навік моя» (Н. Прісич). У фіналі прозвучала пісня «Свобода» з рок-опери Г. Татарченка та Ю. Рибчиського «Свобода», що стала символом незнищенного українського духу.

Вдячна публіка довго не хотіла відпускати зі сцени народних артистів України Сергія Авдєєва, Олександра Трофимчука; заслужених артистів Галину Грегорчак-Одринську, Дмитра Шарабуріна, Ірину Беспалову-Примак, Арсена Курбанова, Ольгу Федоренко, Тамару Ходакову, Любов Доброноженко, Асю Середу-Голдун, солістів-вокалістів, артистів балету та хор театру.

Залишається побажати Національній опереті постійних аншлагів і втілення всіх творчих задумів у новому театральному сезоні.

Фото Анатолія Федорціва.