Свіча пам’яті Миколі Мозговому

Біля службового входу Національного палацу мистецтв «Україна» відкрили пам’ятник видатному українському композитору Миколі Мозговому. Подія відбулася у день 70-річного ювілею митця.

Свіча пам’яті Миколі Мозговому

Біля службового входу Національного палацу мистецтв «Україна» відкрили пам’ятник видатному українському композитору Миколі Мозговому. Подія відбулася у день 70-річного ювілею митця.

Це була надзвичайно талановита людина, з великим серцем та відкритою душею. Миколи Петрович до нестями любив музику та мав талант проникати словом у душу. Він залишив після себе найцінніше — пам’ять у піснях, що не підвладні часу.

На жаль, найбільша почесть до геніальних людей приходить після їхньої смерті, коли сповна відчуваєш гіркоту і безповоротність втрати. І щоб втримати зв’язок з минулим, щоб, як колись, можна було прийти, поговорити і зазирнути у вічі, біля Палацу «Україна» встановили пам’ятник Миколі Мозговому.

Автори оригінального мистецького твору — скульптор Мішель Іщенко та архітектор Леонід Малий. А для того, аби цей постав пам’ятник доклали значних зусиль генеральний директор Палацу «Україна» Роман Недзельський, єдина дочка композитора Олена Мозгова та його вдова Віолета Борисівна. Нині митець повертається до нас не лише у бронзі, щорічних вечорах пам’яті, а й своєю незабутньої творчістю, самобутніми піснями.

«Сьогодні тут зібралися люди різних поколінь. У кожного є свої улюблені пісні Миколи Мозгового. Ми з дружиною любимо твір „Минає день, минає ніч.“. Велика подяка всім людям, завдяки яким постав цей пам’ятник. Символічно, що він стоятиме саме біля службового входу до Палацу „Україна“ і зустрічатиме акторів. Окремо хотів би відзначити його дочку Олену, яка вже не перший рік самовідданою працею доводить свою любов до батька», — зазначив на відкритті пам’ятника голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко.

«Два роки тому ми відкривали меморіальну дошку Борису Шарварку, автором якої був Мішель Іщенко. Ми запропонували Мішелю створити ескіз майбутнього пам’ятника М. Мозговому. Тоді було багато скептиків, які стверджували, що в нас нічого не вийде. Та нам вдалося втілити цей задум у життя. Не збираємося зупинятися на досягнутому, адже дуже багато видатних українських митців заслуговують на те, аби їм встановили пам’ятники», — наголосив генеральний директор Національного палацу мистецтв Україна Роман Недзельський.

«Микола Петрович був прекрасним виконавцем, а ще прекраснішим композитором. Його твори назавжди увійдуть у фонд української пісні. Свіча пам’яті Миколі Мозговому горітиме стільки, стільки світитиме сонце», — підкреслив відомий поет-пісняр Вадим Крищенко. Також пан Вадим прочитав свій новий вірш «Свіча пам’яті», присвячений композитору.

Того ж дня на сцені Національного палацу мистецтв «Україна» відбувся концерт, присвячений пам’яті Миколи Мозгового. Це була прекрасна нагода знову насолодитися творчістю маестро, відчути всю велич та проникливість його композицій. У концерті взяли участь багато зіркових гостей. Цей вечір став доброю нагодою ще раз згадати творчість талановитого Українця, який залишив по собі великий спадок — неперевершені пісні.

До участі в концерті запросили як відомих виконавців, так і тих, хто робить лише перші кроки на професійній сцені: Оксану Білозір, Ірину Білик, Тіну Кароль, Олександра Пономарьова, Віктора Павліка, Віталія Козловського, Надію Шестак, Марію Бурмаку, Тетяну Піскарьову, Аллу Кудлай, Володимира Ткаченка, Наталку Карпу, Євгена Хмару та інших. На головній концертній сцені країни того вечора звучали пісні «Материнська любов», «Золотиста осінь», «На долині дощ іде», «Зоренько», «Горянка», «Веснянка», «Любов останньою ніколи не буває», «Зачаруй нас любов». А пісня «Минає день, минає ніч…» лунала з екранів у виконанні самого Миколи Мозгового.

Фото автора

Свіча пам’яті Миколі Мозговому
Свіча пам’яті Миколі Мозговому