Кохання не має кордонів

У вівторок, 7 листопада 2023 року, о 19:00 в Київському академічному театрі «Колесо» відбудеться рекордна 1000-на ювілейна вистава «У Києві, на Подолі., або «Гдє ві сохнітє бєльйо?».

vladyslav-pupkov-za-ukrainy-nataliia-nadiradze-vronska-oleksandr-didyk-z-a-ukrainy-halyna-zrazhevska-z-a-artyst-ukrainy-stanislav-kolokolnikov-denys-drachevskyi-olha
vladyslav-pupkov-za-ukrainy-nataliia-nadiradze-vronska-oleksandr-didyk-z-a-ukrainy-halyna-zrazhevska-z-a-artyst-ukrainy-stanislav-kolokolnikov-denys-drachevskyi-olha

Цю виставу в театрі «Колесо» грають на двох сценах: в кафе театру і на основній.

Автором і режисером-постановником вистави є заслужений діяч мистецтв України Володимир Петранюк на основі ним же переробленого українського водевілю Миколи Янчука (1859−1921) «По ярмарку…».

До таких рекордних цифр-показників в театральних репертуарах вистави доживають не часто. Спрогнозувати тривале життя вистави майже неможливо.

Свої твори Микола Янчук наповнював традиціями народів, які проживають на території України. Ім'я драматурга довгий час залишалося невідомим театральним глядачам, — цю прогалину заповнили в Київському академічному театрі «Колесо». Шаленому успіху цій постановці сприяло багато чинників: обрана форма кафе-театру, в якій «Колесо» працює вже 35 років, пряний єврейський гумор, майже анекдот про дві родини, які намагаються одружити своїх дітей, українська історія «Ромео і Джульєтти».

Дія вистави відбувається на подвір'ї, в якому сусідствують люди різних національностей. Тут уживаються українці, євреї, татари і ще з десяток національностей, яким завжди було комфортно в затишних київських дворах.

Включивши старий патефон, точильник ножів (Гоп-з-Точилом), роль якого виконує Андрій Мороз, повідає секрети подільського побуту, розповість кілька колоритних анекдотів і рецептів єврейської кухні. На наших очах ніжну Рахіль (Ольга Армасар, Ольга Васинюк та Ірина Стасенко), дочку ексцентричного Хаїма (Олександр Бірюков та Анатолій Суханов) і неймовірно емоційної Сари (Ольга Армасар, заслужена артистка України Галина Зражевська, Ольга Романій), полюбив «щирий» український парубок Богдан (Віктор Бакунов та Денис Драчевський), батьки якого (Параска — заслужена артистка України Наталія Надірадзе-Вронська, Людмила Рудницька і Хома — заслужений артист України Олег Коваленко, Петро Миронов, Владислав Пупков) відчайдушно чинять опір шлюбу, перешкоджають щастю дітей. Над ними всіма сміється вічно молодий і вічно п'яний Міліціянт Собачко (Віктор Бакунов, Арсентій Примак). Але молодість і щирі почуття, як відомо, в силах побороти будь-які перешкоди.

Режисер-постановник місцем дії для вистави обирає повоєнний Поділ з притаманними йому персонажами, колоритними образами-замальовками. Основна ідея і режисерській задум — показати, що кохання не має кордонів, акцентуючи увагу на словах головного героя Богдана: «Ми всі одного племені, Божого!» Стосунки Рахілі, єврейки за національністю, та українського «козака» Богдана завершуються хепі-ендом.

«Відкритість» формату, «провокації» Гопа-з-точилом (Андрій Мороз) створюють під час вистави нестандартні ситуації. Глядачі залюбки підказують рецепти, безпосередньо реагують на анекдоти та вступають в діалог з персонажами.

Хіт-вистава «У Києві, на Подолі., або «Гдє ві сохнітє бєльйо?» протягом 18 театральних сезонів користується успіхом серед глядачів. Починаючи з 4 листопада 2005 року колектив театру «Колесо» з виставою побував на гастролях, брав участь у міжнародних проєктах і фестивалях:

Міжнародний проєкт «Париж. Монмарт — Київ. Андріївський узвіз» — виставу «У Києві, на Подолі…» грали в театрі «L`Atalante» (м. Париж, Франція)

Міжнародний театральний фестиваль «Sankryza» («Перехрестя») (м. Друскінінкай, Литва)

Міжнародний фестиваль етнічних театрів національних меншин України, країн СНД та Єврорегіону (м. Мукачево, Україна)

Всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва «Під цвітом сакури» (м. Ужгород, Україна)

Відкритий фестиваль української драматургії «Дніпро. Театр UA»

Літній театральний моціон у БРУМі (м. Біла Церква, Україна)

Незалежний інтерактивний міжнародний фестиваль авторів «Німфа» (м. Київ, Україна)

Міжнародний театральний фестиваль Аркадія Монастирського «Мандруючі зірки» (м. Київ, Україна).

За роки життя вистави змінювалися виконавці. В день ювілейної вистави вітаємо всіх, хто працював над виставою, акторів, які грали і грають сьогодні!