Мистецтво без мовних кордонів

Вже стало доброю традицією Національної оперети України щоосені проводити вечори мюзиклу. І яка б не була на вулиці погода, у глядацькому залі цього вечора завжди сонячно і затишно. Уривки з усіх мюзиклів звучали мовами оригіналу, але тут і не потрібен був перекладач, адже справжнє мистецтво не має мовних кордонів. Цього року вечори мюзиклу відбувалися два дні поспіль.

Мистецтво без мовних кордонів

Режисер-постановник та балетмейстер-постановник, заслужений артист України Вадим Прокопенко вибудував концерт так, що кожен окремий номер був немов би маленькою виставою, що плавно переходила в наступну, при цьому гармонійно створюючи одне велике дійство — чарівну країну, що має назву Мюзикл.

Разом з ним над створенням концерту працювали диригент-постановник, заслужений діяч мистецтв України Сергій Дідок, хормейстер-постановник Максим Ковальчук, а також диригенти Віталій Фізер та Ярослав Близнюк, хормейстер Тіберій Яцкулинець, хореографи Олег Чиш та Наталія Скуба.

Розпочиналися концерти з попурі на теми мюзиклів на музику Дж. Кандера, К. Портера, Ж. Пресгурвіка, Дж. Стайна, Е. Л. Веббера в оркестровій обробці С. Дідка. Всі гості цього вечора могли насолодитися уривка з відомих в усьому світі мюзиклів та рок-опер «Кабаре» Дж. Кандера, «Поргі і Бесс» Дж. Гершвіна, «Хелло, Доллі» Дж. Хермана, «Ісус Христос — суперзірка» Е. Л. Веббера, «Нотр-Дам де Парі» Р. Коччанте та інших. Було й кілька прем’єрних номерів «Як це може бути» з мюзиклу С. Лівая «Моцарт», «Боже, захисти бідних» з мюзиклу А. Менкена «Горбань із Нотр-Дама», «Одним поглядом» з мюзиклу Е. Л. Веббера «Бульвар Сансет». Серед представлених мелоді були як веселі, запальні так і сумні, суголосні нашому часу. А завершальним акордом концерту стала пісня «Ми — світ» на музику М. Джексона та Л. Річі у виконанні всіх його учасників.

Море вдячних оплесків отримали заслужені артисти України Дмитро Шарабурін, Тамара Ходакова, Ася Середа-Голдун, Галина Грегорчак-Одринська, Любов Доброноженко, Арсен Курбанов; солісти-вокалісти Катерина Алексєєва, Кирило Басковський, Валерій Мирошниченко, Анна Кірш, Олексій Кириллов, Олександр Чувпило, Віталій Іванов, Ірина Баско, а також хор, балет та оркестр театру.

Наприкінці концерту очільник театру, народний артист України Богдана Струтинський подякував всьому колективу театру, починаючи від білетерів, костюмерів та гримерів за їхню роботу у цей непростий час. Відзначив, що цього вечора у залі було багато поважних гостей, серед них надзвичайні і повноважні посли дружніх країн. Особливо відзначив Надзвичайного і Повноважного посла Польщі в Україні Бартоша Ціхоцького, чия каденція завершується, але він залишається другом нашої країни.

Попереду у Національної оперети України багато творчих планів. Зокрема, 24 листопада має відбутися концерт «Мати». Розпочалася робота над спільним українсько-іспанським проєктом «Вечір іспанських сарсуел». Сарсуела — іспанський лірико-драматичний жанр, в якому чергуються розмовні та пісенні сцени, з використання елементів опери, народних пісень і танцю. А великим викликом для театру стане робота над мюзиклом «Чикаго» Джона Кандера. Це один з найвідоміших американських мюзиклів, що занурює глядача в атмосферу американського життя 1920-х років, де процвітали злочинність та корупція.

Отож, з нетерпінням чекатимемо нових прем’єр.

Фото Анатолія Федорціва.