Світ краси від родини Зикунових

Художня галерея «Митець» Київської організації Національної спілки художників України презентувала виставку «Наш триптих». Це родинна виставка Зикунових, на якій представлені роботи заслуженого художника України Петра Зикунова та його дочки Калерії і сина Олександра.

Світ краси від родини Зикунових

Привітати з відкриттям виставки прийшли численні друзі та шанувальники творчості мистецької родини.

Про життєвий і творчий шлях Петра Зикунова розповіла директорка галереї «Митець» Карина Кравець.

— Петро Зикунов — художник-подвижник, -переконаний голова Київської організації НСХУ Микола Кутняхов. — Це людина, яка вміє все: сакральне мистецтво — будь-ласка, пейзаж — будь-ласка. Його творче кредо — я художник, я бачу все красиве. Це головна ідея його робіт, він нам постійно говорить про світ краси. Петро прибічник реалістичного мистецтва. Своє творче бачення він дарує всім нам, нашому суспільству. Всі його пейзажі Києва, Житомирщини, Криму мають природу одухотвореності. Це не штучні речі, це речі живі. Кожна робота пульсує, десь з’являється героїзм, десь драматизм чи романтизм. І всюди проявляється широка душа художника.

Хочеться побажати Петру Зикунову міцного здроров’я від землі і неба. Щоб родина його підтримувала і продовжувала батьківську справу. І головне, щоб завжди було багато пооціновувачів вашого мистецтва.

Заступник голови Київської організації НСХУ Віктор Бариба вручив родині Зикунових грамоту за відкриття виставки «Наш триптих» та за участь у виставковій діяльності у період воєнного стану в Україні. А від себе додав, що у всіх представлених роботах видно щирий і спокійний реалізм. Саме коли людина заспокоюється, з’являється камертон — спокійне споглядання природи, роздуми над тим, що ти бачиш, любов до всього того, що навколо тебе. Саме це сьогодні захищають Збройні Сили України.

— Ми й надалі будемо робити родинні виставки, — підкреслив керівник секції живопису Київської організації НСХУ Іван Пилипенко. — Дуже цінно, що існують такі родини. Виставка надзвичайно цікава, вже коли підходиш до галереї, то відчуваєш тепло, всі картини теплі. Вітаю з відкриттям виставки і бажаю успіхів всій творчій родині.

— Головна риса виставки — це душевне тепло, яке наповнює кожну картину, — переконаний мистецтвознавець Олексій Овчаренко. — Бачимо тут рідкісне поєднання — з одного боку ліричні образи, а з іншого всі вони величаві. Це широкий, об’ємний погляд, який охоплює не лише маленькі фрагменти дійсності.

Гармонія пронизує все життя, весь світ. Така висока нота, ще й обгорнута в ліричну живописну форму, безумовно робить честь будь-якому художнику. А Петро Олександрович і його чудова родина резонують у цьому напрямку, дарують нам таке прекрасне мистецтво, насолоду пейзажами і сонцем.

— Петро Зикунов — перший відомий художник у Києві, якого я побачив, коли почав займатися живописом, -пригадав художник Сергій Григор’єв. — Це було трохи більше десяти років тому. Він так мене тоді привітав, що я залишився у живописі. А нещодавно доля нас звела на пленері і я побачив наскільки це працьовита людина. Думаю, що саме завдяки таким митцям ми переможемо.

— Сьогодні ввечері Петро Зикунов дарує нам промінчик тепла, промінчик майбутньої перемоги, промінчик доброти, — зазначив директор інституту дизайну і реклами Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв Борис Андресюк. — Я думаю, що всі ми потребуємо такого позитиву. Незважаючи на війну жага до життя, жага до творчості надихає, надихає саме на перемогу.

Ми працюємо разом з Петром Олександровичем. Він вже досяг такого рівня майстерності, що йому можна доручити найдорожче, що у нас є в житті — дітей. Діти дуже люблять Петра Зикунова, захоплюються його роботами, а він передає їм свою майстерність. Можливо це найкраще що може бути, передавати все добро, всю майстерність нашому майбутньому, нашим дітям.

— У роботах Петра Зикунова є чесність, правда і при цьому, видатна художня форма, — переконаний художник і педагог Едуард Межул. — Ніякої фотографічності, ілюзорності, а лише художня форма і мистецька правда.

— Пишаюся, що стільки прекрасних людей прийшло на нашу виставку, — наголосив Петро Зикунов. —
Радий, що своєю творчістю підіймаю вам настрій. Представляю тут лише незначну частину своїх робіт. Хотів показати Крим, який сьогодні переживає трагічну сторінку своєї історії. Там знищуються культурні надбання.

Також представляю пейзажі Києва та Житомирщини. При можливості завжди беру з собою етюдник, аби відобразити неповторну красу нашої рідної землі. Бажаю всім міцного здоров’я, ходіть на виставки, в театри, кіно. І швидше дочекатися Перемоги!