Фінальні акорди V Всеукраїнського Фестивалю-Премії «GRA»

9 грудня у приміщенні Київського Будинку актора НСТДУ відбулася Церемонія нагородження лауреатів V Фестивалю-Премії «GRA», засновником та організатором якого є Національна спілка театральних діячів України.

Фінальні акорди V Всеукраїнського Фестивалю-Премії «GRA»

Головна мета Фестивалю-Премії — формування та зміцнення єдиного українського театрального ком’юніті, визначення провідних тенденцій українського театру. А цього року, в умовах повномасштабної війни, «GRA» — це не тільки відзначення вистав та їхніх творців, це ще й свідчення того, що український театр, незважаючи на всі перепони, продовжує розвиватися і плідно працювати. «GRA» проводиться на конкурсній основі один раз на рік за підсумками минулого календарного року (цьогоріч через війну за підсумками двох останніх — 2021 і 2022 років). Участь у проєкті беруть професійні театральні колективи різних форм власності і форматів роботи зі всієї України.

З 1 по 8 грудня тривав фінальний етап V Всеукраїнського Фестивалю-Премії «GRA» («Great Real Art»). Цього року міжнародне журі і глядачі переглядали 12 постановок шортліста у 4-ох містах України: у Львові, Івано-Франківську, Рівному і Києві.

134 різножанрові сценічні проєкти з понад 20 міст України подалися цьогоріч на участь у Фестивалі-Премії. Експертна рада у складі 10 мистецьких фахівців обрала до лонгліста 32 вистави. Після перегляду цих постановок наживо, експерти сформували шортліст з 14 вистав. У фіналі було показано наживо 12 вистав (Львівський і Харківський оперні театри не змогли показати наживо свої вистави у дати проведення фіналу Фестивалю, тож відповідно до Положення журі не оцінювало їх).

— У цей складний час Фестиваль-Премія GRA об’єднав цілу країну: у фінал потрапили вистави із заходу і сходу, півночі і півдня, — наголосив Богдан Струтинський, директор Фестивалю-Премії GRA. — Мрію, щоб наступна GRA відбувалася вже у мирний час, коли Україна переможе у цій війні. І тоді український театр вже буде дихати на повні груди. Я щасливий, що на цій території добра, боротьби за справедливість, коли країна і, зокрема, театр виборюють своє місце під сонцем, є країни, які нам простягнули руку допомоги і вони з нами сьогодні тут. Вони мають сильний характер, адже не побоялися приїхати і розділити з нами радість. Насправді, у них досить складна місія, бо вони приїхали нас покритикувати, віддати свої голоси, симпатії тим чи іншим театрам. І вони з нею чудово справилися, переглянули усі 12 вистав, виставили свої оцінки, виокремили фаворитів, за що їм уклінно дякуємо.

— Кожен театр, який взяв участь у цьогорічному Фестивалі-Премії GRA вже є переможцем, — підкреслила Ольга Стельмашевська, голова експертної ради. — Адже не зупинятися і продовжувати працювати під час війни, попри всі перешкоди вже є перемогою. Частина вистав, які ми переглядали, ставилася до війни, а частина після початку повномасштабного вторгнення. Є постановки, які ставилися в укритті, в бомбосховищах весною 2022 року. Я вітаю усі театри, які ГРАли, ГРАють і будуть ГРАти далі. Бо участь у Фестивалі це — творчість, це — рух, це — перспектива, це — життя, театральне життя.

Оцінювало фіналістів міжнародне журі з 5-ти європейських країн:

Маріус Івашкявічус (Литва) — драматург, прозаїк, кіносценарист і режисер;

Март Меос (Естонія) — театральний продюсер, директор та засновник театру R.A.A.A.M., очільник театрального центру SA Vaba Lava;

Софія Ниблом (Швеція) — журналістка, арткритикиня, продюсерка;

Лєна Творковська (Польща) — проєктна менеджерка, кураторка, театральна продюсерка;

Себастіан Шварц (Німеччина/Італія) — театральний менеджер, художній керівник Festival della Valle d’Itria та Belcanto Academy «Rodolfo Celletti» в Мартіна-Франка (Італія).

Ось що вони розповіли.

Маріус Івашкявічус, член міжнародного журі (Литва): «Я маю честь бути тут, з вами. Мені було дуже важливо приїхати в Україну у цей складний для неї час. Але це не тільки честь, а ще й велике задоволення. Бо ми приїхали не як туристи, ми приїхали доторкнутися до справжнього театрального мистецтва, яке твориться у важких життєвих обставинах. Дякую вам».

Софія Ниблом, членкиня міжнародного журі (Швеція): «Для мене це величезна привілея бути сьогодні разом з вами. Я зі Швеції, а як всім відомо Швеція і Україна мають спільні кольори на прапорі. Швеція висловлює надзвичайно потужні підтримку українському народу. На моє переконання, ми маємо підтримувати Україну не лише зброєю та гуманітарною допомогою, а й в культурному контексті. Провівши 9 днів в різних містах України, я вражена високим рівнем обдарованості, талантом ваших акторів, режисерів, драматургів. Та найбільше я вражена українцями — тим, як ви живете, як ви творите мистецтво в умовах тяжкої війни. Сподіваюся, що Україна переможе найближчим часом і ми разом це відсвяткуємо».

Себастіан Шварц, член міжнародного журі (Німеччина/Італія): «Дякую за можливість провести цей час разом з вами і відчути цей досвід, який зараз проживає Україна. Разом з вами прокидатися серед ночі. Разом з вами шукати і ховатися у найближчому укритті. Поруч з вами проживати весь той стрес і терор. Я був приємно вражений високим професіоналізмом, технічністю, емоційною потужністю виконавців, наскільки театр прогресує в Україні, наскільки він потрібен у цей важкий для країни час. Були вистави, які викликали у мене сльози. Сподіваюся, що найближчим часом ви будете творити вже в мирних умовах».

Лєна Творковська, членкиня міжнародного журі (Польща): «Хочу подякувати не тільки театрам за вистави, а й організаторам Фестивалю-Премії GRA. Бо я чудово розумію, що навіть у мирний час організація національного показу вистав це доволі важке завдання. А під час війни це здається взагалі неможливим. Коли мені прийшло запрошення долучитися до журі, я спершу просто не повірила. Дякую театрам зі Львова, Рівного, Одеси, Івано-Франківська, Харкова і Києва за високий професіоналізм. Цей фестиваль не про результати, це був чудовий творчий процес. І мені було дуже приємно бути його частиною».

Март Меос, член міжнародного журі (Естонія): «Дякую за можливість бути з вами тут. За ці 9 днів, переглянувши усі 12 вистав, я переконався у найголовнішому — український театр живий. І український театр нині як ніколи є важливим для глядача».

А лавреатами V Всеукраїнського театрального фестивалю-премії «ГРА» стали

ЗАГАЛЬНІ НОМІНАЦІЇ

«За найкращу драматичну виставу»:

«Зерносховище» (Рівненський обласний академічний музично-драматичний театр)

Режисер Максим Голенко

«За найкращу камерну виставу»:

«Білка, яка прожила 100 років» (Київський академічний театр «Золоті ворота»)

Режисер Стас Жирков

«За найкращу виставу на перетині театральних жанрів, мистецького синтезу і перформативних форм»:

«146 зірок, видимих неозброєним оком» (Львівський академічний драматичний театр імені Лесі Українки)

Режисер Дмитро Захоженко

«За найкращу виставу-рефлексію на події російсько-української війни»:

«Нехай щастить» (Харківський державний академічний український драматичний театр ім. Т.Г. Шевченка)

Режисер Степан Пасічник

ІНДИВІДУАЛЬНІ НОМІНАЦІЇ

«За найкращу жіночу роль»

Віталіна Біблів за роль Фрекен Бок у виставі «Білка, яка прожила 100 років» (Київський академічний театр «Золоті ворота»)

«За найкращу чоловічу роль»

Марк Дробот за роль Книжника Мортка у виставі «Зерносховище» (Рівненський обласний академічний музично-драматичний театр)

«За найкращу режисерську роботу»

Максим Голенко за виставу «Зерносховище» (Рівненський обласний академічний музично-драматичний театр)

«За найкращу сценографію»

Юлія Заулична за сценографію до вистави «Лісова пісня на полі крові» (Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка)

«За найкраще хореографічне рішення вистави»

Журі вирішило скористатися правом не визначати переможця

«За найкраще музичне рішення вистави»

Станіслав Лозовський та тріо «Веремія» за музичне і звукове оформлення до вистави «Зерносховище» (Рівненський обласний академічний музично-драматичний театр)

Спеціальний приз журі

Олег Михайлов за п’єсу «Справжня історія Фрекен Гільдур Бок, однолітки сторіччя».

До нових зустрічей «GRA»!

У публікації використано матеріали, надані Національною спілкою театральних діячів України.