День народження на головній філармонійній сцені країни

У рамках проєкту «Богдана Півненко запрошує» на сцені Колонного залу імені Миколи Лисенка Національної філармонії України відбувся концерт «Моцарт +». Цього дня святкували відразу три дні народження — художньої керівниці Національного ансамблю солістів «Київська камерата», народної артистки України Богдани Півненко, солістки цього колективу Аліси Кузнецової та видатного композитора Вольфганга Амадея Моцарта.

День народження на головній філармонійній сцені країни

Відзначати власний День народження на сцені для пані Богдани вже стало доброю традицією. Іменинників об’єднує не тільки однаковий день появи на світ, а й більш цікаві паралелі. Адже Моцарт, як і Богдана Півненко, мав особливий пієтет до скрипки!

Відразу після народження Вольфганга Моцарта його батько — відомий педагог, композитор та скрипаль Леопольд Моцарт — видав підручник «Фундаментальна школа гри на скрипці». І схоже, що вирішив протестувати власну методику на синові! Адже, у 7 років юний Вольфі вже грав на скрипці, у 10 — Моцарт пише свій перший концерт для скрипки «Аделаїда», а у 19 — написав за рік відомі п'ять концертів для скрипки з оркестром.

Музика цього композитора об’єднує не лише композиторів, а й публіку в усьому світі. Його твори — це віртуозність, вони про інтимність і наївність, про вічну гру.

Тож закономірно, що святкова програма розпочалася саме з творів видатного композитора. Прозвучали його Дивертисмент Сі-бемоль мажор, 2 і 3 частини; Симфонія Кончертанте для скрипки і альта, 2 і 3 частини; Арія Графіні з опери «Весілля Фігаро». А одесит Олександр Поволоцький написав твір «Моцарт + Моцарт», який увійшов до програми.

Також цього вечора звучали віртуозні твори Штрауса, Паганіні, Вілла-Лобоса, Сарасате й українських композиторів: Олександра Поволоцького, чий твір-попурі «Моцарт + Моцарт» спровокував назву концерту, «Віденський салат» Юрія Шевченка та Фантазія для скрипки з оркестром «Чао, Мучачо» на тему пісні «Besame mucho» К. Веласкес Володимира Зубицького.

Аби взяти участь у цьому концерті завітали друзі Богдани Півненко з різних міст не лише України, а й світу. Це Сусанна Чахоян (сопрано), Мирослава Которович (скрипка), Катерина Супрун (альт). Диригент — Володимир Шейко.

Як наголосила участь ведуча музичного дійства Ольга Лозинська, Національний ансамбль «Київська камерата» це колектив, якому аплодує весь світ. Кожен учасник колективу — це соліст, особистість, віртуоз. І новий концерт вкотре це довів. А вдячній публіці залишається чекати нових виступів талановитих виконавців.

Світлини Едуарда Межула.