Автентична творчість Дмитра Коваля

У виставковому центрі «Мистецький простір» Київського національного університету технологій та дизайну триває виставка робіт знаного українського художника, викладача університету, члена Національної спілки художників України Дмитра Коваля «…Мирний сон». Митець запрошує глядачів до роздумів на тему вічності і переродження…

Автентична творчість Дмитра Коваля

Техніці живопису Дмитра Коваля непросто знайти однозначне визначення: хтось скаже, що це імпресіонізм, інший вгадає в його мазках традиції пуантилізму. Незвичайний авторський стиль митця у поєднанні з ніжною колористикою та глибоким символізмом створює атмосферу казкової реальності — ностальгійну, загадку і самобутню. Декоративні елементи надають полотнам художній елемент монументальності. Основними напрямками у творчості живописця є імпресіонізм та пуантилізм, поєднані з абстрактним та декоративним мистецтвом.

Творчій доробок митця презентовано у сотні групових, всеукраїнських та міжнародних виставок. Дмитро Коваль лавреат багатьох державних та міжнародних мистецьких премій, переможець всеукраїнських виставок, бієнале та трієнале живопису. За свою унікальну авторську манеру письма він здобув любов та повагу багатьох поціновувачів вишуканого мистецтва, а його твори широковідомі як в Україні, так і за кордоном.

— До мене звернулося керівництво Київського національного університету технологій та дизайну і безпосередньо директорка нашого фахового Коледжу технологій та дизайну Любов Хмелевська, аби я презентував свої роботи у виставковому центрі «Мистецький простір» нашого університету, — розповів Дмитро Коваль.

Ця подія відбувається у рамках відзначення 65-річчя нашого коледжу. Керівництву спало на думку, що варто було презентувати мене як одного з провідних викладачів коледжу, художника, якого знають і шанують. І щоб наша сучасна творча молодь мала змогу наочно побачити в кого вона навчається і від кого переймає досвід.

Основну частину цієї виставки посідають твори мого крайнього доробку. Представлена серія жіночих портретів, які створювалися переважно в автентичному ключі. Але при цьому стилістично вони досить різні. Є як твори традиційного імпресіонізму, так і ті, що створені в декоративному і абстрактному ключі.

Серед представлених робіт можу виділити одну з моїх нових картин — «Портрет Марії Кречунєк». Поруч портрети — «Стояла я і слухала весну», «Портрет невідомої в червоному намисті», «Мирославна». З інших серій — «Зародження стихії», «Останні промені сонця» та інші.

Образи жінок мене дуже надихають. Вони надзвичайно пластичні, виразні, ефектні з точки зору мистецтва. Я пишу не просто образи жінок, ці образи так чи інакше дотичні до мого життя. Це важливі для мене люди. Образ жінки суголосний з образом української автентичності, образом України як такої.

Власне центральну частину експозиції посідає відомий, не побоюся цього слова, на всю країну твір «Українська молитва», за який у 2018 році я був номінований і отримав другу за вагою мистецьку премію імені Михайла Дерегуса, в номінації живопис. Для мене ця робота є визначною в моєму творчому доробку. Вона створена раніше тих подій, які відбуваються з нами в останні роки, але є певною рефлексією на сьогодення, збірним образом української автентичності.

Також на виставці представлені пейзажні серії та натюрморти. Деякі з них вже знайшли своє місце у приватних колекціях меценатів з України та закордону. Мені дуже приємно, шо мої картини є в місті Барбізон, що біля Парижа, в якому зароджувалася славетна барбізонська школа. Можна сказати, що ця школа стала предтечею всього імпресіонізму в образотворчому мистецтві і мистецтві загалом.

Відкриття виставки відбулося при повному аншлагу. Чесно кажучи я такого не чекав. Хвилювався з приводу часу її відкриття. Зазвичай такі заходи відбуваються увечері, або в другій половині дня. Коли люди вже звільнилися від якихось буденних клопотів, закінчили роботу. А цього разу відкриття почалося об 11.20. Та попри це на заході яблуку не було де впасти. Привітати мене з відкриттям завітало близько 300 чоловік. Серед них поціновувачі моєї творчості, колеги, друзі, студенти. Почесні гості на відкритті — Надзвичайний і Повноважний посол В’єтнаму в Україні Нгуєн Хонг Тхач, начальниця відділу культури Печерської райдержадміністрації у місті Києві Діана Маринич, народна художниця України, академік Віра Баринова-Кулеба, голова Київської організації Національної спілки композиторів України, лавреат Шевченківської премії Віктор Степурко, Шевченківський лавреат, творець української абетки «Рутенія» Василь Чебаник, директор Музею-майстерні Івана Кавалерідзе, заслужений працівник культури України Олександр Юнін, керівниця благодійного фонду Поліна Кравченко, з якою ми вже мали кілька спільних проєктів, засновник фонду «Ukrainian charters exhibition» Дмитро Папенко, який фінансово підтримав цей захід, заслужений журналіст України Сергій Коміссаров, які медійно підтримує проект. З теплими словами вітання з нагоди відкриття виставки по відеозв'язку долучилися заступник голови Чернівецької обласної ради Михайло Павлюк, депутат цієї ради Павло Брижчак, почесний громадянин міста Чернівці і очільник «Буковинського центру культури і мистецтв» Микола Шкрібляк, заступниця директорки Чернівецького обласного художнього музею Марія Ільків, екс-мер міста Барбізона та генеральний секретар європейської спілки художників «Euroart» П'єр Будуель. Всі вони розділили зі мною це свято мистецтва, продемонстрували свою зацікавленість українською культурою і моєю творчістю. Окремо хочу подякувати всім, хто підтримав проєкт, зокрема родині третього президента України Віктора Ющенка та студентці четвертого курсу ФКМД КНУТД Дар'ї Пустовіт за дизайн.

Відкривали виставку ректор Національного університету технологій та дизайну Іван Грищенко та вже згадана директорка нашого коледжу Любов Хмелевська. Вела захід заслужена артистка України Людмила Ардельян. Після закінчення урочистостей відкриття була моя авторська екскурсія виставкою. Для багатьох поціновувачів було цікаво дізнатися історію створення представлених творів. Також всі гості отримали у подарунок каталоги моїх робіт та іншу друковану продукцію у вигляді репродукцій з моїми авторськими підписами.

Періодично буваю на виставці, де спілкуюся з гостями, серед яких був народний художник України Анатолій Марчук, а також численні друзі, студенти, всі, кому не байдуже сучасне українське мистецтво. На вихідних проводжу авторські екскурсії. Виставка триватиме до 25 березня. Отож, запрошую всіх шанувальників прекрасного до нашого виставкового центру.

До речі, завдяки підтримці начальниці відділу культури Печерської райдержадміністрації Діани Маринич у приміщенні адміністрації нещодавно відкрилася виставка робіт студентів нашого коледжу до ювілею Тараса Шевченка. А завдяки лавреату Шевченківської премії Віктору Степурку — моя невелика персональна виставка в Київській організації Національної спілки композиторів України. Вже незабаром у Музеї-майстерні Івана Кавалерідзе за підтримки директора цього музею відкриємо виставку викладачів кафедри живопису та образотворчого мистецтва Фахового коледжу мистецтв та дизайну, яку присвятимо ювілею нашого рідного коледжу.

Фото з соціальних мереж.