55 років на мистецькому фронті

На головній концертній сцені країни — Національному палаці мистецтв «Україна» відбувся концерт унікального творчого колективу -Національного академічного оркестру народних інструментів України. Впродовж двох з половиною годин звучала музика, що дійсно зачаровує і окриляє.

55 років на мистецькому фронті

Оркестр НАОН — унікальна творча формація України та навіть світу. Адже колектив створює неймовірні мелодії за допомогою таких автентичних інструментів як бандура, цимбали, кобза, скрипка, басоля, ліра, тилинка, полтавський ріжок, зозульки, свиріль, козобас, сурма, козацька труба, бугай, флояра, дуда, дримба, бубон та інших. І саме цього року видатний оркестр святкує 55-річчя, а його головний диригент, народний артист України Віктор Омелянович Гуцал відзначає 80-річний ювілей. За тривалий період відбувалися зміни поколінь музикантів. Але незмінним залишається той факт, що НАОНІ — визнані майстри своєї справи, справжні патріоти, які сьогодні потужно підтримують українських воїнів.

До святкової програми увійшов найкращий матеріал, створений НАОНІ. Учасниками яскравої події стали видатні діячі культури, які вийшли на сцену, аби привітати ювілярів. Знаменна подія подарувала неймовірні враження та спогади, що лишаться з глядачами на довгий час.

- Для нас це дуже важливий день, — наголосив Віктор Гуцал. — 12 квітня 1969 року відбувся наш перший концерт. Ми розуміємо, що зараз офіційні привітання не на часі. Але це добра нагода показати все те, чого ми досягли за останні 55 років.

Свою працю колектив розпочав у часи відродження нашого українства, нашої української духовності. А продовжили творчість у добу здобуття нашої незалежності. Ми й зараз стоїмо на передових позиціях боротьби проти російської агресії, русского міра. І «Запорізький марш», який я написав 55 років, відіграв у цій боротьбі важливу роль. Тому починаємо концерт з нашого «Запорізького маршу».

За роки свого існування оркестр створив безліч програм. Чільне місце в усіх цих програмах посідають твори українських композиторів-класиків. А цього вечора прозвучала увертюра до опери Миколи Лисенка «Запорожці». Також помітне місце в репертуарі займає й музика сучасних митців. Свідчення цьому — одна з мелодій композитора Юрія Юзюка.

Соліст ансамблю Олесь Журавчак, який є директором-розпорядником НАОНІ, також прекрасний виконавець на етнодухових інструментах. В цьому вкотре змогли переконатися всі, хто завітав на ювілейний концерт.

За словами очільника колективу оркестр — це велика сім’я. Але крім духовних тут створюють і справжні родини. Одна з таких сімейних пар — Надія Овчарин (бандура) та Володимир Овчарин (свиріль), які подарували музичну композицію «Ранковий дощ».

Знаний гурт «Друга ріка» зробив з НАОНІ колаборацію з рок-музикою. Їм це сподобалося. Відтоді цей колектив при виконанні своїх пісень використовує записи музики НАОНІ і з нетерпінням чекає нових спільних концертів. А лідер «Другої ріки» Валерій Харчишин цього вечора заспівав відомі пісні «Хто, якщо не ми» та «Ніч яка, Господи».

Твір Юрія Шевченка «Гумореска» на свирілях виконали народний артист України Георгій Агратіна та заслужений артист Володимир Овчарин. Далі прозучав автобіографічний музичний твір Віктора Гуцала «Меджибізька полька», присвячений тим, місцям, де він народився. А з великого екрану можна було побачити його малу батьківщину. Загалом відео було доповненням більшості номерів. Тут показували історію оркестру, краєвиди різних регіонів України, світлини наших воїнів, картини видатних українських художників і навіть уривки з мультфільмів.

Наступною на сцену вийшла ONUKA (Ната Жижченко) — співачка, яка не боїться ніяких творчих пошуків та експериментів. З НАОНІ її єднають багато спільних проєктів, а під час ювілейного концерту ONUKA показала, як вона вправно грає на сопілці. Цьому мистецтву артистку навчив дідусь.

Також в оркестрі існують творчо-педагогічні династії. Це коли одне покоління музикантів передає свій досвід та знання іншому. Одна з таких династій тріо цимбалістів — професор Георгій Агратіна, його учень Володимир Овчарин та представник третього покоління Андрій Бойчук.

Після цього на сцену запросили молодого, але вже досить відомого співака, який активно співпрацює з НАОНІ Артема Пивоварова. Він привів з собою Муніципальну академічну чоловічу хорову капелу імені Левка Ревуцького. Артем зізнався, що коли він ще був хлопчиком, дідусь вперше йому поставив «Запорізький марш». Він тоді навіть не міг уявити, що через 25 років стоятиме на одній сцені з цим уславленим колективом. Особливо проникливо прозвучала його пісня «Жовто-блакитне серце».

У кожному концерті оркестр виконує твір, який присвячує Збройним Силам України, завдяки яким можливі такі прекрасні вечори. Це «Україна» Тараса Петриненка, яка звучала з побажанням, аби наші воїни швидше повернулися з перемогою додому і щоб їх завжди оминала ворожа куля. Серед наших захисників є й учасники НАОНІ. Один з них — заслужений артист України Тарас Столяр (позивний «Бандура»). Доля склалася так, що він зміг стати учасникам концерту, а виступ Тараса вдячна публіка зустріла бурхливими оплесками.

Є в оркестру і спеціальні програми для дітей, які користуються великою популярністю. Так зростає майбутня авдиторія колективу, наші майбутні музиканти. Під час таких програм дітки мають можливість вийти на сцену та просять показати як звучать музичні інструменти і як на них грати. А на концерті представили композицію з програми «Чарівна паличка диригента».

Тріо солістів віртуозів-скрипалів — В’ячеслав Нікулін, Павло Боднарук і Максим Федин імпровізували на гуцульські народні мелодії. Улюбленець публіки Олег Скрипка побажав колективу та його керівнику щастя, процвітання, кохання і многая благая літа, подарував один зі своїх найвідоміших хітів «Весна, весна» і запросив на власний ювілейний концерт, який має відбутися 25 травня.

Аби привітати з ювілеєм оркестр та його керівника до Києва завітав Кременчуцький гурт Probass s Hardi. Разом з НАОНІ вони зараз готують нову програму, а цього вечора привезли з собою пісню «Доброго вечора, ми з України». І який же концерт без «Гопака»? Звісно ж пролунав він і цього разу.

— Сьогодні ми є свідками не просто чудового концерту. Ми є свідками того, що українська культура живе, — зазначив виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. — Національний академічний оркестр народних інструментів України сповідує найкращі українські традиції, прославляє Україну не тільки тут, а й по всьому світу. Створив безліч проєктів. Сьогодні ця робота як ніколи затребувана.

Я низько вклоняюся і дякую вам, Вікторе Омеляновичу, і у вашій особі всім колегам, друзям, всім, хто зараз стоїть на цій сцені. За те, що ви небайдужі, за те, що ви працюєте не покладаючи рук. За те, що мобілізувалися на своєму культурному фронті. Ваша робота потрібна нашим захисникам, їхнім родинам, які їх чекають з твердим духом. Споживають наше справжнє українське мистецтво, саме таке, яке дарує НАОНІ. Слава Україні! Слава українським митцям!

Від Національного реєстру України оголосили про нове досягнення України. В категорії мистецтво відзначили Віктора Гуцала, який керує Національним оркестром народних інструментів вже 49 років. Це рекорд України. А керівник концертно-продюсерської компанії «Magicbox» Сергій Андреєв, який сприяв у проведенні ювілейного концерту, побажав Віктору Омеляновичу ще багато років керувати цим чудовим колективом. А сам НАОНІ назвав чемпіоном серед оркестрів, адже він неодноразово виходив переможцем у шоу «Битва оркестрів».

На біс оркестр заграв уславлену «Червону калину», яку разом з ним співав мало не весь зал.

Фото зі сторінки НАОНІ в соціальних мережах.