Шана найріднішій

Однією з родзинок Національної оперети є різноманітні тематичні концерти, які користуються особливою популярністю серед глядачі. Вже вдруге, цього разу у Всесвітній День Вишиванки, тут відбувся особливий музичний проєкт «Мати», в якому закладений код всеосяжної любові до матері-жінки, матері-берегині, матері — України. У залі були присутні матері українських героїв, які сьогодні боронять нашу землю.

Шана найріднішій

— Філософія цього проєкту полягає в тому, що ми з вами занурюємося в потужний пісенний мелос, присвячений Україні, українській матері, який об’єднує всіх нас навколо одного бажання — Перемоги! — наголосив Богдан Струтинський, генеральний директор-художній керівник театру. — Мама — найтепліше тепло у світі! Сьогодні мама-Україна потребує нашого тепла. Ми мусимо зігріти її нашою любов’ю, нашою щоденною роботою. Ми мусимо любити, а не зраджувати. І однозначно вірити, вірити в нашу Перемогу!

Ще минулого року Богдан Дмитрович зізнався, що вже давно мріяв зробити такий гарний вечір — Пісні про українську матір. Але це просто пісні про маму, це і про матір-Батьківщину, матір — берегиню роду, матір — наше коріння, нашу рідну хату. У нас велике пісенне надбання. І ми завжди можемо у пісні знаходити якісь нові смисли. Сьогодні в Україні слово мати звучить у першу чергу як наша земля.

Він подякував колективу, який відгукується на нові ідеї. Висловив сподівання, що цей проєкт стане одним з брендів театру. Так само як «Вечір мюзиклу», «Штраус в опереті» та ін. Новий проєкт буде розвиватися і постійно доповнюватися.

Ця тема сьогодні дуже потрібна. Ми маємо заглиблюватися в душу шляхом очищення, катарсису, через емоцію, яка нікого не залишить байдужим. Це молитва українській матері-захисниці, матері, яка на жаль, втратила на війні свого сина. Матері, яка народжує сьогодні, у період війні і переживає за долю дитини. А також матері, яка відчує смак перемоги і повернення свого сина з фронту. Це мати, яка народжує, яку неможливо зрадити. Це мати Україна, наша земля!

Вела концерт та підготувала всі авторські текти народна артистка України Валентина Донченко-Бутковська.

За її словами цього вечора артисти намагалися проспівати осанну найважливішій людині на землі, берегині, яка подарувала нам життя! Недаремно в Україні говорять — Бог не ладен всюди встигнути, маму сотворив. Для акторів щастя, що глядачі цього вечора були з Київською оперетою.

Також з її уст пролунали слова подяки Збройним Силам України, завдяки яким мали люди можливість зібратися на цей концерт. Серед гостей були військові, яких тут часто запрошують на свої концерти і вистави. А материнські серця завмерли в очікуванні дітей з війни. Говорять, що ангелів не існує. Неправда! Просто на землі їх називають Мама…

Розпочали концерт піснею «Ой ходить сон» на музику Б. Лятошинського. Особливо проникливо цього вечора звучали «Пісня про матір» (І. Карабиця та Б. Олійника), «Аве Марія» (В. Самофалова), «Чорнобривці» (В. Верменича та М. Сингаївського), «Росте черешня у мами на городі» (А. Горчинського та М. Луківа), «Пісня про матір» (І. Карабиця та Б. Олійника), «Пісня про рушник» (П. Майбороди та А. Малишка), «Два кольори» (О. Білаша та Д. Павличка) «Проводжала мати» (І. Шамо та В. Курінського) та інші.

Серед прем’єрних номерів було презентовано композицію за текстом Марії Матіос «Мами» у виконанні студентів 3-го акторського курсу КНУТКіТ ім. І. Карпенка-Карого (режисер композиції Станіслав Іванов, майстерня н. а. України Богдана Струтинського), «Пісня про рідний поріг» музика Л. Дичко та «Чуєш, мамо» музика О. Злотника.

Бурхливі оплески вдячна публіка подарувала народним артистам України Олександру Трофимчуку, Сергію Авдєєву та Сергію Павлінову; заслуженим артистам Валерії Туліс, Тамарі Ходаковій, Алефтині Наглі, Володимиру Одринському, Любові Доброноженко, Дмитру Шарабуріну, солістам-вокалістам театру Мар’яні Боднар, Катерині Левицькій, Вікторії Бусел, Олені Галушці, Тамілі Годенюк, Олександру Киреєву, Олексію Кирилову, Максиму Гарі, Віталію Іванову, Дмитру Кифоруку та іншим; а також студентам третього акторського курсу Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого, хору та оркестру театру.

Крім цього варто відзначити участь у підготовці до цього заходу диригента-постановника Сергія Дідка, балетмейстера-постановника Вадима Прокопенка, хормейстера-постановника Максима Ковальчука. Окремі слова подяки диригентам Святославу Литвиненку та Ярославу Близнюку.

А завершили концерт піснею «Україна» на слова і музику Тараса Петриненка, адже Україна — це наша велика мати!

Усі шанувальники Національної оперети вже з нетерпінням очікують 20-е і 21-е червня, коли має відбутися прем’єра опери Миколи Леонтовича «На русалчин Великдень».

Фото Анатолія Федорціва.