Легенда поетичної культури

У Національній опереті України відбувся спільний проєкт театру та знаного поета, Героя України Юрія Рибчинського «У долі своя весна». До створення музично-пісенного дійства долучилися режисер-постановник, заслужений артист України Вадим Прокопенко, диригент-постановник, заслужений діяч мистецтв України Сергій Дідок та хормейстер-постановник Тіберій Яцкулинець.

Легенда поетичної культури

З під пера Юрія Рибчинського вийшло чимало знакових композицій, які зараз мають статус народних. Талант поета збагатив репертуар багатьох відомих виконавців на українській сцені. Серед найвідоміших пісень — «Чарівна скрипка», «Очі на піску», «Дикі гуси», «Варто чи ні», «Я кажу «Ні!», «Свобода» з рок-опери «Біла ворона» та багато інших музичних композицій.

Напередодні концерту ми мали можливість поспілкуватися з очільником Національної оперети України, народним артистом України Богданом Струтинським.

— З Юрієм Рибчинським маємо давні дружні стосунки, — розповів Богдан Дмитрович. — Спеціально для театру він пише новий проєкт — мюзикл. Хоче, аби він був реалізований саме в Національній опереті. Думаю, що ми зможемо це зробити.

Юрій Євгенович — це легенда поетичної музичної культури. Думаю, що така дотичність, синергія йде на користь українській культурі і нашому театру зокрема. До участі у концерті запросили багатьох відомих виконавців його пісень.

Свого часу у нас був проєкт «Welcome to Ukraine», де ми використали музику саме українських композиторів — Левка Колодуба, Мирослава Скорика та інших. Є мрія зробити творчі вечори, присвячені творчості Олександра Білаша та Ігоря Поклада. Вважаю їх одними з найкращих мелодистів української естрадної музики.

Зараз працюємо над постановкою опери Миколи Леонтовича «На русалчин Великдень». Це дуже цікавий проєкт. Ми повністю відновлюємо те що написав Леонтович. На жаль його опера не завершена, бо життя композитора обірвалося через російських катів.

У нас буде гарне сучасне прочитання. Розгорнута музична палітра, яку робить Віталій Фізер. Він аранжує, навіть додає деякі твори. Опера Леонтовича написана для хорового виконання. Там немає суто симфонічної музики. У нас буде розгорнута форма і симфонічні вкраплення, щоб дати режисерові можливість для його фантазії, для пауз, переходів.

— Національна оперета України — мій улюблений театр, — зізнався Юрій Рибчинський, — де відбулося щонайменше п’ять прем’єрних заходів. Саме тут йшли такі мої вистави як «Пізня серенада», «Моя дружина — брехуха», «Місто на зорі», «Товариш Любов», рок-опера «Біла ворона». Саме тому з Національною оперетою ми запланували черговий музичний захід — «У долі своя весна», де багато моїх творів виконуються солісти театру. В іншій частині концерту запрошені зірки, з якими я працюю вже багато років.

«У долі своя весна» — це знакова для мене пісня, одна з небагатьох написана з легендарним композитором Володимиром Івасюком спеціально для співачки Софії Ротару. Весна завжди пов’язана з моїм днем народження, а також із перемогою — перемога тепла над зимою, світла над темрявою, добра над злом.

Хоча і є вислів «Коли говорять гармати, музи мовчать», але я вважаю, що якраз у цей складний період потрібно створювати щось нове і розвивати своє, українське! Звернемося до історії. Наприклад, якби не було громадянської війни у США, світ би не побачив легендарний твір «Віднесені вітром» Маргарет Мітчелл. І таких прикладів багато. Війна — це лихо, і варто про це говорити, але водночас людям слід давати надію та ноти оптимізму!..

Цей концерт може вважатися вечором народної творчості, адже лунали пісні, які знають і співають представники кількох поколінь українців. Прозвучали улюблені композиції мільйонів у виконанні талановитих солістів, хору, оркестру, театру та зірок вітчизняної естради.

Про творчість композитора розповіла ведуча концерту Катерина Алексєєва. Розпочали концерт піснею «У долі своя весна» у виконанні Вікторії Бусел разом з хором театру. Також у першому відділі прозвучали широковідомі твори «Дикі гуси», «Чарівна скрипка», «Очі на піску», «Гай, зелений гай», «Скрипка грає», «Минає день, минає ніч» та інші, які подарували заслужені артисти України Галина Грегорчак-Одринська, Володимир Одринський, Любов Доброноженко, солісти-вокалісти театру Олена Галушка, Таміла Годенюк, Наталія Голуб, Алевтина Нагля, Катерина Ясенчук, Віталій Іванов, Катерина Вовк, Валентин Котенко.

Чимало теплих слів про Юрія Рибчинського у другому відділені прозвучало з вуст народних артистів України Павла Зіброва, Наталії Могилевської, Володимира Засухіна, Алли Кудлай, його сина Євгена Рибчинського, а також від Анастасії Піскарьової, Вікторії Васалатій, Олексія Сагаловського. І звісно ж лунало багато чудових пісень — «Хрещатик», «Тече вода», «Береги», «Лід», «Стара актриса», «Сон».

Юрій Євгенович читав свої давні і нові творі, а також сам виконав кілька пісень на власні вірші. А завершальним акордом концерту став виступ народної артистки України Наталії Бучинської з піснями «Налийте шампанського», «Моя Україна» та «Перемога».

Концерти такого рівня заслуговують на те, щоб бути представленими на головній музичній сцені країни — Національному палаці мистецтв «Україна»! Напевне так і буде після нашої Перемоги.

Фото Анатолія Федорціва.

У публікації використані матеріали видання «Operetta News».