Елегія воєнного часу

Національна опера України представляє українську прем’єру одноактного балету «Елегія воєнного часу» у постановці всесвітньо відомого танцівника і балетмейстера Олексія Ратманського. Перші покази спектаклю заплановані на 22 й 23 червня та 12 липня.

Елегія воєнного часу

Музична основа вистави — твори видатного українського композитора Валентина Сильвестрова та сільська музика 30-х років. Ця робота хореографа у органічному поєднанні з проникливими постлюдіями для фортепіано та струнного оркестру і перлинними зразками традиційної народної музики є даниною стійкості та силі, радості, надії на мирне щасливе майбутнє. Довершене зображення героїв посилено сценічним дизайном Вендалла К. Гаррінгтона, в якому використано роботи Матвія Вайсберга та Марії Приймаченко.

На першому показі в Сієтлі 26 вересня 2022 року в театрі Pacific Northwest Ballet перед початком вистави Ратманський розгорнув перед завісою український прапор. Публіка підвелася і аплодувала стоячи зі сльозами на очах.

«Елегія воєнного часу» виходить прямо із серця Ратманського. Це його особистий відгук на певний момент часу, але хореограф створив витвір мистецтва про людський дух і прагнення до життя, свободи та власного щастя" - саме так написав про виставу відомий журналіст, володар Пулітцерівской премії Віталій Орлов (Олексій Ратманський: балет і війна в Україні, Elegant New York)

В «Елегії воєнного часу» беруть участь 8 провідних солістів театру:

Микита Сухоруков

Анастасія Шевченко

Сергій Кривоконь

Наталія Мацак

Ярослав Ткачук

Тетяна Льозова

Ольга Голиця

Євген Логвиненко

Постановний склад:

Балетмейстер-постановник — Олексій Ратманський, заслужений артист України.

Асистентка балетмейстера-постановника — Тетяна Ратманська.

Сценографія — Вендалл К. Гаррінгтон

Дизайн костюмів — Моріц Юнге

У сценічному оформленні використані роботи Матвія Вайсберга та Марії Приймаченко.

Диригент — Сергій Голубничий

Репетитор з балету — Тетяна Белецька, народна артистка України.

*Репетиції балету проходили на базі Dutch National Ballet (Амстердам, Нідерланди), куди всесвітньо відомий балетмейстер запросив провідних солістів Національної опери України.