З любов’ю до глядача

У Київському національному академічному театрі оперети відбувся великий Гала-концерт, присвячений закриттю 89-го театрального сезону. Під час концерту оркестр, хор, балет, солісти театру показали, чого вони змогли досягти у цьому сезоні, а також трішки привідкрили завісу і показили, яким має бути наступний, ювілейний сезон.

З любов’ю до глядача

— Цей сезон пройшов з любов’ю до глядача, слава Богу, був вдалим для нас, — наголосив очільник театру, народний артист України Богдан Струтинський. — Мали досить високий рівень відвідуваності — 98 відсотків. Тобто, повністю аншлаги. Зробили декілька цікавих проєктів. Зокрема поставили мюзикл «Чикаго» і відновили мюзикл «Сімейка Адамсів». Гарний проєкт зробив Іван Уривський — «На русалчин Великдень» Миколи Леонтовича. Леонтович відомий як хоровий композитор, людина, яка створила світовий хіт «Щедрик». А цього разу він вперше зазвучав як оперний композитор.

У нас було кілька міжнародних проєктів. До трупи доєдналося декілька талановитих, молодих акторів, які пройшли конкурс. Нам вдалося зберегти колектив, примножити його і взяти досить високий старт.

У 89-му сезоні відбулася низка благодійних концертів у військових госпіталях Києва та Київської області для поранених бійців та лікарів медичних закладів, благодійний концерт та аукціон «Об'єднані заради Перемоги», для допомоги тяжкопораненим бійцям ЗСУ.

— Напевне були й проблеми?

— Сьогодні українська нація має достатньо проблем. Ми повинні як менеджери, керівники вирішувати ці проблеми. Брати на себе ці виклики і казати, що ми сильні, самодостатні і нас нічим не залякати.

— У чому особливість цього гала-концерту?

— Є кілька гарних прем’єр. Це підсумковий концерт. У таких концертах завжди показуємо різні жанри, в яких працює театр. Це опера, оперета, мюзикл, хіти світової естради і, звичайно, це Україна!

— Напевне маєте плани на наступний театральний сезон?

— У нас буде дуже класний проєкт з Посольством Аргентини в Україні — вечір аргентинського танго з митцями з Буенос-Айрес. Також плануємо кілька прем’єр, які будуть ставити іспанська та французька команди. Крім цього плануємо долучити кількох молодих митців ставити вистави у першому півріччі 2025 року. А ще маємо на меті відновити мюзикл «Біла ворона».

Сезон очікується насичений, бурхливий, цікавий, різносторонній і різножанровий. Отримали ліцензію на постановку мюзиклу «Пітер Пен». Думаю, що будемо презентувати «Сільву» Імре Кальмана, оскільки вона не йде в нас вже п’ять років. Ми її зняли з репертуару, бо планували нову постановку. А потім ковід, війна…

Дай Боже, щоб було небо чисте над Україною і ми могли все це реалізувати!

Сьогодні український театр переживає ренесанс, підйом. Це говорить про те, що театр, як соціальний інститут дуже важливий і дуже потрібний українцям. Глядач приходить до нас і голосує своїми оплесками. Незважаючи на ті страхіття, що відбуваються у державі і світі загалом, люди хочуть бачити театр і відчувати насолоду. Цього не усвідомлює тільки раша, яка прийшла все руйнувати.

Але ми сильна нація. І, однозначно, театр теж формує здорову, мислячу націю. Мистецтво не тільки торкається серця, воно формує мислення, розум, а також душу людини. Український театр формує позитивну душу. Тобто — театр робить з людини людину.

Наша боротьба триває. І мистецтво є тією дієвою силою, яка здатна подолати ворога! З вірою в Перемогу! До зустрічі в новому ювілейному театральному сезоні.

***

І кілька слів про сам концерт. Цього разу не було традиційного оголошення номерів. Кожен з ним був немов маленькою виставою, а разом вони гармонійно склали єдине ціле.

Розпочали концерт з композиції «Великий Канкан» в аранжуванні О. Корша. Уривок з «Травіати» Дж. Верді допоміг здійснити невеличку подорож у чарівний світ опери. Особливою ліричністю відрізнявся вальс «Сувенір» на музику Й. Штрауса. В українському перекладі публіка мала змогу почути арію Тассіло з опери І. Кальмана «Графиня Маріца». Тонко передана культура Сходу у композиції «Лотос» з оперети І. Кальмана «Баядера». Мало кого залишив байдужим дует «Заборона щирого кохання» з сарсуели Ф. Алонсо «Донька візника». Напевне дехто пригадав своє дитинство, коли прозвучало «Сонце моє» — музика Е. ді Капуа, слова Дж. Капуро. Це лише частина номерів, що лунали у першому відділенні. А завершили його запальною мелодією «Оперета єднає нас» на музику І. Кальмана та слова С. Дідка.

Якщо перший відділ присвятили класиці, то в другому були представлені мюзикли, рок-опери, музика з кінофільмів. Особливо проникливо звучали українські пісні — «Варто чи ні», «Світлиця», «Очі на піску», «Мить», «Я відчуваю тебе», «Люди-титани». А завершили концерт піснею на музику і слова Тараса Петриненка «Україна», яку виконували всі його учасники разом з глядачами.

Вдячна публіка довго не хотіла відпускати зі сцени народних артистів України Сергія Авдєєва та Олександра Трофимчука, заслужених артистів Ольгу Федоренко, Валерію Туліс, Юлію Ільницьку, Володимира Одринського, Анну Довбню, Галину Грегорчак-Одринську, Тамару Ходакову, Любов Доброноженко, солістів-вокалістів Дмитра Кифорука, Катерину Левицьку, Максима Гару, Віталія Іванова, Олексія Кириллова, Катерину Ясенчук, Мар’яну Боднар та багатьох інших.

Отож, чекаємо 14 вересня — цього дня має відбутися гала-концерт з нагоди відкриття 90-го сезону Національної оперети України.

Фото Анатолія Федорціва.