Про любов та людяність

28 (о 14.00 та 18.00) та 29 вересня (18.00) у приміщенні Київської академічної майстерні театрального мистецтва «Сузір'я», вул. Ярославів Вал, 14-Б відбудуться покази Моновистави «Колишні. Монолог з бомбосховища».

Про любов та людяність

Це історія про теперішню війну, про любов, про людяність, про перемогу над страхом і обставинами, про хліб наш насущний, — той що на небі й на землі.

Фрагмент синопсису.

Пекар Роберт живе у тихому польському містечку Лежайськ. Його особисте життя склалося драматично. Дружина загинула, з дітьми не налагодилися стосунки, вияви сучасного життя йому чужі й, часом, нестерпні. Переглядаючи на польському телебаченні новинний сюжет про зруйнований обстрілами район Харкова, Роберт впізнає у одній із жінок Катю, з якою (за часів юності) його зводила доля… Найважливіша частина сюжету цієї щемливої історії знаходить своє продовження в прифронтовому Харкові, куди Роберт наважився приїхати.

Чимало українців і поляків відчувають необхідність посилення поля взаємопідтримки та спільної рефлексії наших суспільств, зокрема й шляхом проведення творчих акцій, як однієї з форм культурної дипломатії. Проєкт є маленьким, проте важливим внеском у поліпшення взаєморозуміння і зміцнення поваги між українським і польським суспільствами. Вистава про стосунки простих людей, у ній немає ані краплини пропагандистської патетики. через те вистава дієвіша і цінніша багатьох промов про добросусідство. А ще, це знак глибокої вдячності польському народу, як частині великої європейської родини за підтримку українців у важкі часи жорстокої війни розв’язаної рф.

Проєкт особливий і тим, що даватиме можливість відрефлексувати психологічні травми спричинені війною. Саме тому, після показів, заплановано бліц-обговорення тем, які піднімаються у виставі. Для фасилітації обговорення запрошені фахові психологи.

Автор новели «Колишні» за мотивами якої створено моновиставу і виконавець ролі Роберта — заслужений артист України Володимир Голосняк. Це вже третя моновистава реалізована актором, проте перша, коли актор одночасно є і автором тексту. Дві попередні монодрами «Бій з тінню» та «Хочу в Париж» — були помітним явищем моновиставого руху. Текст новели надруковано у книзі прози В. Голосняка «Хор Ярузельського. Кульгавий. Колишні», видавництво «Гамазин» м. Київ, 2023. Проєкт Моновистава «Колишні. Монолог із бомбосховищп» реалізується за підтримки Українського культурного фонду в межах конкурсної програми «Стипендія».

Посилання на офіційну сторінку вистави:

https://www.facebook.com/profile.php?id=61561313942795

Посилання на подію з формою реєстрації для безкоштовного перегляду вистави:

https://www.facebook.com/share/9f1qsuizDfnz5GK6/