Юні в дев’яносто

У Національній опереті України відбувся святковий Гала-концерт до відкриття ювілейного 90-го театрального сезону. Традиційно для глядачів лунали улюблені номери багатьох сезонів та низка прем’єрних номерів.

Юні в дев’яносто

— Наші гала-концерти це програмні роботи, які вбирають в себе всі види і жанри, ту діяльність, якою ми займаємося, — зазначив очільник театру, народний артист України Богдан Струтинський. — Показуємо широку палітру і робимо навіть деякі прем’єрні номери, які можуть стати в основі наших майбутніх вистав. Ми пробуємо, як вони йдуть на глядача.

В ювілейному театральному сезоні матимемо багато дипломатичних вечорів. Перший з посольством Аргентини — вечір аргентинського танго. Далі у нас буде французький проєкт з Валері Лесо, яка є режисеркою Comédie-Française та Theatre de l`Opera-Comique. Вона буде у нас ставити «Пригоди Орфея». А молодий режисер Станіслав Іванов і молода команда четвертого курсу Національного університету театру, кіно та телебачення імені Івана Карпенка-Карого (моїми студентами) разом з нашим театром ставитимуть виставу за творами Михайла Коцюбинського. Потім у нас велика сарсуела, іспанський проєкт під назвою «Шафранова троянда». 19 грудня ювілейний вечір до 90-річчя театру. Тамара Трунова ставитиме виставу за Карлом Орфом. Також у цьому сезоні працюватимемо над «Сільвою» та «Пітером Пеном». Плануємо відновити мюзикли «Біла ворона», «Цілуй мене, Кет!», «Ханума». І це далеко не всі проєкти, над якими працюємо.

Вже зовсім скоро наші актори побувають на гастролях в Австрії та Іспанії. Наприкінці жовтня — початку листопада поїдемо на великий фестиваль до Стамбула. Наш актор виїздить до Тбілісі на фестиваль моновистав, покажемо виставу про Френка Сінатру. Також матимемо великі гастролі у Львівській національній опері.

Щасливі, що наш глядач сьогодні з нами. Це така велика глибина почуттів — яскравих, чуттєвих і дуже щирих. Думаю, що глядач відчуває нашу любов так само, як і ми відчуваємо любов глядача.

Нам всього дев’яносто років. Сезон відкрито завдяки глядачам, працівникам театру і звичайно, Вищим силам (ЗСУ), яким хочеться просто вклонитися і подякувати, що ми можемо бути тут.

Також хочеться згадати всіх, хто відійшов і сказати, що життя триває. Ми маємо транслювати пам'ять, транслювати свою віру в Перемогу, з великою повагою і любов’ю ставитися один до одного і знати, що Україна попереду. Слава Україні!

Цього вечора у виконанні солістів, артистів хору та оркестру Національної оперети України звучали арії з відомих оперет, опер і мюзиклів, українські пісні та популярні сучасні композиції. Артисти балету представили глядачам феєричні хореографічні номери.

Розпочали концерт з попурі «Браво оперета», глядачі змогли насолодитися улюбленими танцями з оперет І. Кальмана та Ф. Легера. Напевне не випадково звучав дует Сільви та Едвіна та пісня «Частинка чорта в нас» з оперети І. Кальмана «Сільва», адже чекаємо прем’єри цієї легендарної оперети у новому сезоні. Згадали веселу оперу Дж. Россіні «Севільський цирульник» (каватина Розіни та арія Фігаро) та однойменну сарсуелу Дж. Хіменеса. Ліричне звучання мав дует Ганни і Данила з оперети Ф. Легара «Весела вдова». Були представлені два різних чардаші з оперети Ф. Раймонда «Перлина Токаю» та на музику В. Монті. Серед прем’єрних номерів — «Відкрий своє серце» з оди-симфонії Ж. Бізе «Васко да Гама». Також лунали мелодії, яка глядач вже встиг полюбити — куплети Баринкая з оперети Й. Штрауса «Циганський барон», арія Раджамі з оперети І. Кальмана «Баядера». І завершили перше відділення піснею «Оперета єднає нас» на музику І. Кальмана та слова С. Дідка, що може бути своєрідним гімном театру.

У другому відділені звучали уривки з мюзиклів та світові хіти. Серед них прем’єрні — «Всі однакові» (автор Стромай) та «Де воно — щастя» (К. Майє). Особливо тепло глядачі зустріли український блок, що складався з пісень «Мить» (автор С. Вакарчук), «Люди-титани» (С. Соловій), «Світи» (П. Гуменюк). А завершальним акордом стала «Пісня про пісню» Т. Петриненка, яку артисти виконували разом зі співаками.

Щирими, теплими оплесками публіка вітала заслужених артистів України Володимира Одринського, Галину Грегорчак-Одринську, Валерію Туліс, Дмитра Кифорука, Олександра Киреєва, Любов Доброноженко, Ольгу Федоренко, Арсена Курбанова, Тамару Ходакову, Асю Середу-Голдун; солістів-вокалістів Олександра Чувпила, Максима Гару, Катерину Ясенчук, Яну Татарову-Цуцкірідзе, Олену Урванцову, Вікторію Бусел, Віталія Іванова та багатьох інших, а також хор, оркестр, балет театру. Окремо хотілося б згадати диригента-постановника Сергія Дідка, балетмейстера-постановника Вадима Прокопенка та хормейстера-постановника Максима Ковальчука.

До нових зустрічей — Національна оперето!

Фото Анатолія Федорціва