Котигорошко — переможець!

Ще одним спільним проєктом Миколаївського художнього академічного драматичного театру та Херсонського академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша стала вистава «Котигорошко про вікінгів». Її показали на сцені Національного академічного театру імені Івана Франка у рамках ХХVІ Міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії».

Котигорошко — переможець!

«Котигорошко проти вікінгів» — історія звичайного хлопчика, який не вирізняється фізичною силою, проте має напрочуд добре серце, міцний дух і врешті стає справжнім героєм.

Після нападу вікінгів на село у західній частині сучасної території України, Котигорошко лишається єдиною надією на порятунок коханої Зоряни, сестер Волемири, Ладомири, Тихомири, матерів та інших жінок. Тому, дізнавшись про своє призначення, він кує булаву, бере кілька корисних уроків у волхвині Ведани та вирушає на пошуки ярла Сіроборода. Дорогою зустрічає майбутніх бойових побратимів: на півночі — лісоруба Вернидуба, сході — шахтаря Вернигору, півдні — пастуха Крутивуса. Об’єднавшись, хлопці долають всі перешкоди та перемагають зло.

— Якось директор нашого театру Олександр Книга запропонував мені створити документальну п’єсу про історію спротиву молоді Херсона, розповідає авторка, завідувачка літературно-драматичної частини Херсонського театру імені Миколи Куліша Альона Мовчан. — П’єса не була поставлена на сцені, але деякі фрагменти з неї я взяла до своєї книжки прози «Окупація».

А наразі маю перший досвід постановки вистави за своєю п’єсою. Її жанр визначили як мюзикл для сімейного перегляду. Генеральний директор-художній керівник театру Куліша Олександр Книга дав завдання створити мюзикл для сімейного перегляду. Про це мені зателефонував та сказав режисер Сергій Павлюк, який уже мав план вистави про українського героя Котигорошка, де б вся Україна об’єднувалася у боротьбі проти спільного ворога.

Це був дуже цікавий досвід. А тема близька ще й тому, що ми з чоловіком старовіри. Нас цікавить тема давніх слов’ян. Їхні традиції, обряди. Інформацію шукала в книгах, інтернеті. А ще допомогла інтуїція, відчуття того, як могли розгортатися події.

Вікінги у мене, це загальний образ ворога, який нападає, знищує. Але, звісно ж, добро перемагає зло. Тексти до більшості пісень написала сама, є тут і кілька автентичних народних творів. А музику створив керівник музичної частини Херсонського театру Олексій Пономарьов.

Котигорошко — це образ героя-переможця. Спочатку цей хлопець у нашій виставі невпевнений у собі. Людині потрібен поштовх, аби вона повірила у свої власні сили. Змінюється й наш персонаж, адже на ньому лежить велика місія — визволити жінок з полону, та й взагалі врятувати весь світ.

Котигорошко у нас Андрій Балдук, Зоряна — Ольга Строжук, Мама Зоряни — Олена Власова, Мама Котигорошка Катерина Черноліченко, Тато Котигорошка — Юрій Грущенко, Тато Зоряни Алекса Межурецький. Загалом на сцені більше двадцяти акторів з Херсона та Миколаєва.

Вистава «Котигорошко проти вікінгів» — це копродукція світла, музики, анімації, автентичного одягу, специфічного гриму. І безперечно допомога Миколаївського театру, без якого б ми не змогли втілити в життя цей проєкт.

Нещодавно київська режисерка та акторка Надія Агеєва-Швед запропонували написати сімейну комедію. Прем’єра планується 5 та 6 жовтня на сцені Арт-центру імені Івана Козловського Національної оперети України.

Фото з сайту Миколаївського художнього академічного драматичного театру.