Культурна ідентичність Аргентини

У Національній опереті України два дні поспіль можна було побачити «Вечір аргентинського танго». Цей проєкт відбувся завдяки підтримці Посольства Аргентинської Республіки в Україні, участі ДП «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв» та солістів і хореографів Аргентини, а також солістів, балету та оркестру Національної оперети України.

Культурна ідентичність Аргентини

У театрі щоденно дякують Збройним силам України за можливість працювати і зустрічатися. А на початку концерту оголосили хвилину мовчання за загиблими захисниками країни.

— Це велика честь вітати вас цього вечора, — наголосила Надзвичайний і Повноважний Посол Аргентинської Республіки в Україні Елена Летісія Мікусінські. — Талановиті аргентинські артисти, які виступають сьогодні ввечері солістка Аналія Селіс, а також танцюристи та хореографи Ніколас Корреа і Роміна Гарсія Флеура, що приїхали з Тукуману привезли з собою серця та пристрасть нашої батьківщини. Цей жанр не є для нас просто музикою і танцями. Він містить у собі саму сутність нашої культурної ідентичності. Присутність аргентинських артистів в Україні, яка зараз переживає важкі часи, красномовно свідчить про велику силу мистецтва.

Сьогодні ввечері глядачі уперше стали свідками дивовижного сплаву — глибинного аргентинського танго з блискучим балетом Київської оперети та чарівними ліричними голосами українських артистів Катерини Алексєєвої та Юрія Годо. Цей культурний симбіоз не лише збагачує наші традиції, а й зміцнює зв’язки між державами, створює мости, які долають кордони.

Пишаюся, що можу бути частиною цього новаторського буття двох культур, яке є потужним нагадуванням про величезну здатність мистецтва об’єднувати.

Хочу висловити свою величезну вдячність Генеральному директору-художньому керівнику театру Богдану Струтинському, головному балетмейстеру Вадиму Прокопенку, головному диригенту Сергію Дідку, комерційній директорці Оксані Когут, всьому колективу театру, а також працівникам нашого посольства за неоціненний внесок, що зробили можливою цю історичну подію. Окрема подяка глядачам, які приєдналися до нас сьогодні.

Слава Україні!

— Хотіла б скористатися нагодою і говорити сьогодні менш офіційно та більш дружньо, — зазначила Анастасія Бондар, заступниця міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації. — Коли їду на такі заходи, то сама собі задаю питання, а що особисто для мене означає ця подія. Як для представника влади важлива ваша підтримка, пані Посол і представників посольства, які залишаються з нами за будь-яких обставин. Ми дуже це цінуємо. Також ви заохочуєте інших представників своєї держави приїжджати до нас під час війни. Це надзвичайно важливо. Ми планували проведення цього заходу ще до початку повномасштабного вторгнення. Щасливі, що нарешті він відбувається.

По-друге — думаю про те, настільки сьогодні творчість і мистецтво можуть об’єднувати людей. Є багато спільних рис між аргентинським мистецтвом та українським. Звісно, ми відрізняємося за темпераментом, але поєднання мистецтв — це дуже потужна сила.

І третє, про що я думаю, це про відраду духовну, внутрішню опору, яку мистецтво і театр, зокрема, дають всім нам, аби продовжувати жити в нашій країні в такі важкі часи. І це можливість на години чи дві відволіктися та повірити, що все буде добре, коли закінчиться війна.

— Від імені Національної оперети, наша очільника Богдана Струтинського хочу подякувати пані Послу та Посольству Аргентинської Республіки в України, — підкреслила комерційна директорка театру, заслужений працівник культури України Оксана Когут. — Також величезна подяка вашим артистам, які в такий важкий час не побоялися приїхати і полюбили нашу країну. За кілька днів репетицій ми здружилися. Сподіваюся, що це перший, але не останній проєкт з нашим театром. Чекаємо вас і в наступному році. А глядачам хочеться побажати гарного вечора. Можливо дехто з них після цього вечора почне танцювати танго…

Після урочистої частини ведуча концерту, народна артистка України Валентина Донченко-Бутковська запросила глядачів до Буенос-Айреса, звичайно, подумки. Запросила до найстарішого кафе столиці Аргентини, де в усі часи збиралася богема. А гості країни вважали для себе честю відвідувати це кафе. Там танцювали і танцюють аргентинське танго. Під час його виконання співають руки, тріпочуть пальці, співає душа.

Програма вечора складалася з вісімнадцяти номерів, серед яких «Серце дивиться на південь», «Мій любий Буенос-Айрес», «Я Марія з Буенос-Айреса», «День коли ти мене полюбиш», «Мілонга мого кохання». А завершили концерт знаменитим «Танго свободи» Астора П’яцолли.

Захід видався настільки яскравим та багатим на емоції, що зал буквально вибухнув оваціями!

А Національна оперета України не втомлюється готувати нові проєкти. На листопад тут запланували прем’єри драматичного етюди «З глибини» за творами Михайла Коцюбинського (1 і 2 число) та вистави для сімейного перегляду «Пригоди Орфея» (16 і 17 листопада).

Фото Анатолія Федорціва