Банківська сфера — чергова афера?

Сьогодні лунає багато звинувачень на адресу Голови НБУ Валерії Гонтарєвої в тому, що вона знищує банківську систему. При цьому наводяться просто вражаючі цифри — ліквідація понад 80 банків, яких було взагалі менше 200.

Банківська сфера — чергова афера?

Виправдовуючись, вона говорила, що так багато банків Україні не потрібно (а як же Польща, де, за словами Віктора Ющенка понад 500 банківських установ), що більшість з ліквідованих банків взагалі не були банками, натякаючи на те, що де-факто мали статус конвертаційних центрів. Та й взагалі, за її словами, раніше, при злочинній владі Януковича був повний хаос в банківській системі.

Про що тут власне йдеться? Насамперед, про те, що дійсно, деякі власники банків (яскравий приклад — це олігарх Коломойський і тоді ще його Приватбанк) залучали кошти населення в якості депозитів і направляли їх в основному на кредитування своїх підприємств. Ну, а підприємства, знаєте, можуть раптово збанкрутувати і кредиторська заборгованість стане безнадійною. Це одна з багатьох схем, як виводилися гроші з банків. Усе це робилося не один день, не раптово, а фактично під повним контролем Національного Банку України.

Слова Гонтарєвої про вакханалію в банківській системі, яка була раніше, нещодавно підтвердив і глава Уряду Володимир Гройсман. І все б нічого, якби не одне «але»: а звідкіля, власне, з"явилися на владному Олімпі Гонтарєва і Гройсман? Хіба вони не висуванці Петра Порошенка? А якщо так, то де був сам Петро Олексійович при злочинній владі Януковича? Хіба не міністром економіки в уряді Азарова? А до цього він займав високі посади глави парламентського комітету з банків і фінансової діяльності і голови Ради НБУ. То що, він, як експерт у банківській сфері, не бачив, що робилося в країні? А якщо бачив, то чому мовчав? Бо його все влаштовувало? А тут раптом став Президентом України і побачив бардак? Чому мовчав, коли в.о. Президента Олександр Турчинов тривалий час тримав одіозного Хорошковського у складі Ради НБУ аж до грудня 2014 року. І це в який час! Коли почалася війна, коли економіка країни почала валитися! І тепер нам розповідають казки про те, що хтось винен, але не вони?

Ну і нарешті, чому була така тяганина з оновленням складу Ради НБУ? До речі, й досі там працюють лише 7 з 9 членів. Президент Порошенко і досі не спромігся призначити двох членів Ради. І ці люди будуть нам говорити про якійсь порядок?

Висновок напрошується один — без формування потужних інститутів громадянського суспільства — не тільки в банківській сфері, — але й скрізь в державі буде відбуватися те, що вигідно олігархам та їхнім маріонеткам. А за таких умов годі й сподіватися на якусь стабільність в нашій країні.