Як щупальці «Абром-Явичуса-Сороса» душать український авіапром?

27 червня у Харкові відбудеться перший в історії незалежної України Всеукраїнський з’їзд авіабудівників, про це вже встигли повідомити інформаційні агенції Укрінформ і УНІАН. Шахтарі збиралися, вчителі і медики теж. А от авіабудівники все ніяк не могли зібратися. Хтось чи щось постійно заважало. Але вже чекати немає часу і сенсу, адже вже за кілька місяців можемо втратити вітчизняну літакобудівну галузь остаточно. Чи готово українське суспільство до цього?

Як щупальці «Абром-Явичуса-Сороса» душать український авіапром?

А чи готові ми стати на захист гордості нашої країни — таких підприємств, як ДП «Антонов», ПАТ «Мотор Січ», ПАТ «ФЕД», ДП «Івченко-Прогрес» та багатьох інших, не важливо хто б ними керував і кому вони не належали б, аби тільки працювали на благо нашої України?

Час істини настав. Сьогоднішній день чітко показує хто є хто в нашій країні — хто є справжнім патріотом, а хто тільки рядиться у вишиванки і обгортається Національним Прапором, а сам здає інтереси країни і її народу.

На з’їзді очікується присутність Президента України Володимира Зеленського. Ніхто достеменно не знає чи прилетить він на з’їзд. Але сигнал авіабудівникам він подав. На своїй сторінці в Facebook кілька днів тому раптово написав, як йому подобається літати на літаках українського виробництва Ан-148 та Ан-74. Як стверджують вітчизняні авіабудівники, в світі лише чотири президенти літають на власних літаках. Тобто на літаках, які виробляються в їхніх країнах. Це Трамп, Путін, Макрон і Зеленський. І буде дивно, якщо Зеленський проігнорує такий захід. Тоді, нехай не дивується, що замість рейтингу отримає антирейтинг, а проблеми вітчизняного авіабудування будуть вирішувати вже інші політики, яких зневірений народ приведе до влади.

Організації і проведенню з’їзду за моєю інформацією, чиниться колосальний спротив. Як кажуть мої джерела на ДП «Антонов», генеральний директор ДК «Укроборонпром» Айварас Абромавичус (якого насмішливо антоновці називають Абром-Явичусем) не на жарт налякався, що буде проведений такий з’їзд. На всі підприємства Укроборонпрому надійшла його директива про заборону участі в цьому заході. Формальна підстава — коронавірус. Цікаво, що сам Абромавичус чомусь не знаходиться на самоізоляції, а проводить активні зустрічі, а ті, хто мав взяти участь у з’їзді за посадою теж не на ізоляції. Наприклад, директори підприємств Укроборонпрому. Але у тому то справа, що учасники з’їзду мають виробити своє бачення майбутнього авіапрому, а воно, прогнозовано, піде в розріз з планами команди Абромавичуса. Він планує перетворити монстра Укроборонпрому на цілих 6 міні-монстрів — корпорацій плюс 2 спецекспортера. Всі ці структури, за думкою «соросят», до яких відносять і Абромавичуса, мають управлятися так званими незалежними наглядовими радами, до складу яких будуть входити іноземці та деякі українці (з подвійним громадянством?) типу Найєма та Лещенка. За це вони будуть отримувати колосальні європейсько-американські зарплати. Так, поки працівник якогось підприємства за верстатом буде важко працювати і мати 8000 грн на руки, Найєми і Лещенки будуть отримувати в 30−40 разів більше, не маючи ні кваліфікації, ні належної освіти, ні управлінського досвіду. А ви б допустили б таких людей бодай до верстата? Звісно, що ні. А тут мова йде не про верстати, не про цех, не про підприємство і навіть не про галузь. Про економіку країни, про її престиж, про обороноздатність.

ХТО ЗАРАЗ КЕРІВНИК ДП «АНТОНОВ»?

Саме з цим багато хто з моїх друзів пов’язує раптове звільнення Олександра Донця з посади керівника ДП «Антонов», деякі кадрові перестановки на інших підприємствах авіабудування. Адже лояльні керівники у разі чого не поїдуть на з’їзд. І не важливо, коронавірус там завадить чи раптове відрядження, чи ще якась причина.

Не маючи жодних ілюзій щодо Олександра Донця і не вважаючи його зразком чесності і безкорисності — бо не впевнений чи є в нас на державних посадах і підприємствах такі взагалі, зазначу, що підстави його звільнення Укроборонпромом не можуть викликати сумнівів у тенденційності і упередженості з боку Абромавичуса і К.

Як звільнили його, наразі невідомо, бо потрібно бачити документ. Але відділяючи формальні ознаки від того як це доноситься суспільству, то виявляється, що якась комісія аудиторів виявила багато порушень.

За логікою, потрібно було зажадати від Донця письмове пояснення. А його звільнили до цього. Так поспішали. Зараз Абромавичус в інтерв’ю змальовує Донцю образ ледве не монстра — неефективного менеджера, який зловживав своїм становищем. Але тут же сам собі суперечить. Ви ж пам’ятаєте скандальні статті про мільйонні премії Олександра Донця? Мовляв, літаки не випускаються, а премії є. Так от, їх не могли дати без дозволу Абромавичуса. І дали саме за ефективну роботу. Ну хіба не цирк? То може Абромавичус пояснить суспільству навіщо тоді премії платив? Може Донець з ним ділився?

Найсмішніше, що в заяві пресслужби Укроборонпрому, коли було звільнено Донця, говорилось про те, що «за результатами перевірки були виявлені численні факти, що можуть свідчити про неефективне управління державним підприємством; нецільове використання об’єктів державної власності; зловживання та порушення з боку керівництва, що могли призвести до значних збитків державі та нанести істотну шкоду репутації найбільшого авіаційного підприємства України.» Тобто беззаперечних доказів у Концерну не було. Ви ж розумієте, що писати про наявні зловживання пресслужба не насмілилася, адже у разі чого доведеться відповідати в суді.

І от тут найцікавіше. Для тих, хто мало що знає про Укроборонпром. Навіть туалетний папір без дозволу Укроборонпрому жодне підприємство не може купити. Все узгоджується і погоджується. Тоді виникає питання — яким чином могли бути такі порушення з боку Донця в обхід керівництва Укроборонпрому? Куди воно тоді дивилося? За що свої космічні зарплати отримувало?

Донець, знаючи, що готується його звільнення, вирішив зробити хід конем — направив Абромавичусу лист, де просив погодити підвищення зарплат персоналу на 10%. А той взяв і відмовив, мовляв ви доведіть спочатку, що маєте на це право. І тут же преслужба Укроборонпрому радісно рапортує, що підприємства концерну перерахували до держбюджету багато податків. І лідер серед них — ДП «Антонов». Чи один я бачу тут суперечливість дій Абромавичуса? Щоправда, Абромавичус вирішив переграти Донця і вже пообіцяв антоновцям 15% підвищення. Але це як кіт, який вирішив перед обідом нагодувати ситно мишей.

Донця звільнили під час перебування його на лікарняному. Як запевнили укроборонпромівці, він їх про це не повідомив, тож звільнення законне. Нехай позивається. А той взяв і подав до суду. І зупинив дію наказу Абромавичусу. Абромавичус, замість доводити у суду свою правоту (якщо ж вже впевнений у перемозі), скасував свій попередній наказ і видав новий — про звільнення. Аби тільки не Донець. Особиста неприязнь важливіша за закон. Донець в суді знову зупиняє другий наказ концерну. І своїм наказом призначає свою людину в.о. Президента ДП «Антонов». В реєстрі Мінюсту вказано, що Донець є керівником підприємства, а отже його наказ є чинним. Призначений же Абромавичусем Олександр Лось на цю посаду, не має такого статусу і є нелегітимним. Як кажуть мені антоновці, відразу після цього, попри невизнання факту своєї нелегітимності, Лось покинув кабінет Донця, який зайняв ще з першого звільнення Донця, і знову перебрався в свій.

Пан Лось має право називатися корінним антоновцем. Працює там майже 20 років. Абромавичус не ризикнув призначити на цю посаду свого поплічника Руслана Коржа, який, як кажуть антоновці, дуже хотів зайняти цю посаду. Чи правда це не знаю, але фактом залишається те, що свого часу його брат Сергій Корж подавався на конкурсну комісію Укробронпрому на посаду керівника ДП «Антонов». Проте «соросята» — винахідливі, особливо коли в спину дихає «колективний сорос». Тож Лось може стати і президентом, а Коржа призначать до нього у вигляді «смотрящего». Може через це і вивели останнього зі складу заступників Абромавичуса в тінь — в радники. Щоб не так сильно впадали в око провали Коржа в сфері авіабудування, яке він курував. Про провали розповімо окремо — від невиконання обіцянок по погашенню зарплати на ХАЗі до затримки зарплати на 410 заводі.

Заступник Абромавичуса пан Бондарь писав на свої сторінці в Фейсбук в якості звинувачення на адресу Донця «Процветающая коррупция и мутный схематоз. Жизнь за счет ремонтов и проедание средств от грузоперевозок. Крайний самолет построили 5 лет назад. Раздутые трудовые штаты. На балансе куча непрофиля, есть даже кролики (!). Молодых инженеров практически не встретить. Средняя зарплата 14000 грн».

А інший заступник Абромавичуса Фоменко пише зовсім протилежне:

«За цей час ДП «Антонов» було побудовано:

1. Літак Ан-148−100Е, с.н. 43−06, в експлуатації — з листопада 2015р. (ще вісім літаків даного типу знаходяться у різних ступенях готовності);

2. Літак Ан-158, с.н. 205−06, в експлуатації з квітня 2015р. (ще чотири літака даного типу знаходяться у різних ступенях готовності);

3. Літак Ан-178, с.н. 001, в експлуатації з червня 2017р. (ще сім літаків даного типу знаходяться у різних ступенях готовності);

4. Літак Ан-132Д, с.н. 001, в експлуатації з березня 2017 року.

Головною причиною не добудови зазначених літаків, є неможливість закупівлі необхідних комплектуючих для їх збирання у зв’язку з російською агресією проти України і відповідними санкційними обмеженнями за рішеннями державних органів влади обох країн, а також втрата традиційних ринків збуту."

Тобто не 5, а три роки, і головна причина того не корупція і схематоз, а зовсім інша. Оце такі зами у Абромавичуса. Навіть за свої слова не відповідають. Та що там зами, сам Абромавичус у присутності ЗМІ, Президента і всього Харківського бомонду дав обіцянку за 6 місяців погасити борг перед працівниками ХАЗу. Але він не тільки не був погашений, а й ще зріс. От такий ефективний менеджер. За це його ексзаступник з авіапрому Корж і премії, мабуть, отримав.

Є і інше питання до пана Бондаря. Якщо там така корупція, то куди дивилися НАБУ, САП, ДБР та інші антикорупційні органи? Навіщо ми утримуємо безліч цих ледарів, які нічого не роблять? Якщо вже навіть ви побачили на поверхні корупцію, то чому вони цього не бачили всі ці роки??? Хіба ці органи створені не за підтримки зовнішнього управління? Хіба друзі-соросята" не підтримували це? Хіба ви не підтримували це? То може вам варто йти туди працювати, щоб показати як треба виявляти корупцію? Бо щось там ваші друзі-соросята не сильно шевеляться. Не бачать корупцію на видному місці!

Таких суперечностей у Абромавичуса і К повно. Говорить сьогодні одне, завтра інше. То чи варто вірити його словам? Він говорить, що не буде приватизації авіапрому, а лише корпоратизація і не треба боятися цього. Але не говорить скільки підприємств втратили свої активи під час саме корпоратизації. Наприклад, під приводом «виведення непрофільних активів», які заважають ефективно працювати підприємствам. А що саме вони вважатимуть непрофільним активом, визначать «експерти», яких вони призначать самі. І не нашого розуму то справа.

До Донця теж є чимало претензій. Наприклад, є авіакомпанія «Антонов», яка де-факто є головним донором ДП «Антонов» і приносить мільярдні прибутки. То чому не було збудовано за три останні роки жодного літака? Як це пояснити? Де нові контракти (ну крім вже сумнівного контракту з МВС Перу)? Про «схематоз і корупцію» дізнаємось згодом, сподіваюсь, пан Абромавичус все покаже детально і розкаже.

Але як би там не було, де-юре сьогодні саме Донець — керівник ДП «Антонов».

Продовження завтра…

P.S. Друзі, всі, хто небайдужий до долі нашого авіапрому, хто володіє хоча б якоюсь інформацією про злочини соросят, пишіть будь ласка, мені на електронну пошту: [email protected] . Вашу інформацію буду використовувати в своїх наступних статтях. Дякую всім друзям, колегам і знайомим, що допомогли мені зі збором інформації.

Рекомендовані публікації