Повернення акцизів на пальне: чи виростуть ціни та в які ігри грає влада

Держава планує повернути акциз на пальне. Комітет Верховної Ради поки не розглядатиме законопроєкт, через велику кількість внесених правок. Проте в країні вже цього року можуть повернути акциз на пальне Чим це загрожує звичайним українцям, розбиралися журналісти i-ua.tv.

Повернення акцизів на пальне
Повернення акцизів на пальне

Що задумали у Зеленського

Нардепи від «Слуги народа», зокрема Олексій Мовчан, каже про те, що регулювання ставки акцизного податку є прямим фактором перспектив для існування нафтопереробної галузі в Україні. І саме тому ми маємо встановити рівні ставки акцизного податку для різних видів палива як рівні правила гри для учасників ринку. На думку нардепа, це забезпечить конкуренцію і гідні умови для розвитку нафтопереробної галузі в державі.

Але чи дійсно це так та які є ризики.

На думку експерта з питань енергетики, Геннадія Рябцева, повернення акцизних податків на пальне, яке ініціює влада, призведе до його подорожчання. Тож ціни на автогаз, бензин та дизель виростуть. Зокрема, близько п’яти гривень виростуть ціни на АЗС на бензин та дизельне пальне, а літр автогазу стане дорожче на дві гривні.

«Повернення акцизу на паливо призведе до подорожчання нафтопродуктів. Немає підстав сподіватися, що трейдери добровільно підуть на зменшення власних прибутків, щоб компенсувати різницю в п’ять гривень для бензину та дизелю, а також двох гривень для газу», — підкреслив експерт.

В свою чергу, на думку екс-голови асоціації учасників ринку «Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України» Леоніда Косянчука, така ініціатива уряду виглядає, як відмивання коштів. Адже надходження з акцизів хочуть переводити на будівництво доріг.

«Замість того, щоб направити гроші на потреби ЗСУ. Зокрема, забезпечити їх боєприпасами та теплим одягом, влада це перекладає на волонтерів, а надходження з акцизів вирішила розподіляти на будівництво доріг. Виникає питання, яких доріг? Українці згодні їздити по ямах, аби тільки у ЗСУ були ліки, їжа та боєприпаси. Тому все це схоже на відмиття коштів. Зокрема, фраза — для погашення попередніх боргів. Це що означає, що хтось будував дороги за власні кошти і ми комусь заборгували? Складається враження, що під боргами якраз йде відмив коштів через відкати», — каже Л. Косянчук.

За його словами, урядом досі не було визначено величину акцизів на пальне.

«Одні пропонують повернутися до попереднього варіанту. Інші пропонують — 139 чи 179 на все пальне. Також є пропозиції ввести акцизи — 100 євро в тому числі й на скраплений газ. До якої версії дійдуть депутати — подивимося. В будь — якому випадку створюється підґрунтя для підвищення ціни для кінцевого споживача, тому що сьогодні маржинальний дохід з літру проданого пального знаходиться в районі 4−5 гривні на літрі. Але це не дохід, а маржа. Ще з тих 5 грн треба заплатити працівникам АЗС за доставку пального та оплатити комуналку на АЗС. Тому цих 4−5 грн на деяких АЗС може і не вистачити на покриття витрат для утримання. Адже на одних АЗС працює 20 людей, а на інших 3−4 людини. Тому всі оператори ринку стараються працювати не на абсолютній маржі, а на кількості проданих літрів. Тобто набагато вигідніше продати 1000 літрів та заробити по 10 коп на літрі, ніж продати 100 літрів і заробити на кожному літрі по гривні»,-зазначає експерт.

Він нагадує, що кінцева ціна пального для споживача залежить від цін на європейському ринку, бо сьогодні Україна отримує пальне тільки з нього, а також від суми податків на пальне та курсу гривні. Також ще один чинник — співвідношення: попит- пропозиція.

«Якщо пропозиція перевищує попит, то ціни падають. А ми в майбутньому будемо залежати виключно від цін європейського ринку. Адже основний драйвер ціноутворення — вхідна ціна та курс гривні. Також треба пам’ятати про комерційні ризики, адже країна знаходиться в стані війни, і як воно буде далі, ніхто не знає», — резюмує експерт.

Зростання цін на паливо потягне собою здорожчання продуктів

Економічний експерт Олег Пендзин розповів, що повернення акцизу на паливо дасть змогу поповнити держбюджет. Проте це потягне за собою здорожчання цін.

«Після повернення акцизу вартість палива збільшиться і призведе до зростання цін на харчові продукти. Крім того, в країні продовжує зростати інфляція. До кінця 2022 року вона зросте на 10%. Зараз вона складає 22,5% а буде 30%. Тож ціни виростають на 10% на все продовольство, — каже Пендзин.