Мільйони на укриттях: хто і як наживається на ремонтах садочків в Києві?

Скандал в Шевченківському районі Києва. Підрядники гроші за укриття та капремонти в навчальних закладах взяли, але нічого не побудували, та ще зруйнували будівлі, довівши їх до аварійного стану. Що наразі відбувається у дошкільних навчальних закладах, скільки мільйонів було витрачено з бюджету, і хто ж понесе за це відповідальність, розбиралися журналісти.

ДНЗ №155
ДНЗ №155

Гроші крізь пальці або вода крізь стіни в укритті

До редакції звернулися батьки двох садочків у Шевченківському районі столиці № 155 та № 429. Обидва заклади постраждали від рук недобросовісного забудовника.

«В нашому садочку були всі необхідні умови для прибування. В укритті був туалет та кімнати, де вони любили проводити час. Однак пропускна спроможність укриття за нормами ДБН сягала лише 50 людей. Щоб мати можливість приймати більше дітей, треба було влаштувати другий вихід. Директор садочку звернулася до управління освіти, щоб виділили бюджетні кошти для капітального ремонту укриття. Замовником будівництва стало Управління будівництва та архітектури й землеустрою Шевченківського району (УМАЗ). Тендер був на 969 тисяч грн. А виграв його лише один претендент ФОП Макаренко Ольга Семенівна. Однак підрядник провів роботи таким чином, що користуватися укриттям зараз просто неможливо. Весною після сильних опадів в наше укриття потекла вода. Стіна замироточила. Дітей, які перебували під час тривоги в укритті, просто почало заливати водою. Тож малеча вже багато місяців змушена ходити з садочку до укриття в іншій будівлі. На жаль про дітей ніхто не думає», — зазначає представник батьківського комітету дошкільного навчального закладу 429 Дубровська Катерина.

За словами батьків, через таку непрофесійну діяльність в будь-який момент може статися трагедія — обвал будівлі. Однак наразі офіційно винних немає, тож за трагедію нікому буде відповідати.

«Ми почали розбиратися, хто в цьому винуватий. Почали звертатися спочатку до нашої завідувачки ДНЗ, а вона звернулася до замовника ремонту — Управління будівництва та архітектури й землеустрою (УМАЗ) Шевченківського району. Однак діалогу з ними не було, бо вони нас відверто ігнорували. Ми подивилися на тендер та контракт. Більшість того, що було закладено в тендері, не було зроблено. підрядник лише створював імітацію необхідних робіт і, навіть, те, що було зроблено, було виконано з грубими порушеннями діючих будівельних норм. Ми почали проводити зустрічі і просили підрядника усунути виявлені недоліки. Роботи завершили в січні 2024 року. Проблема протікання проявилась у квітні 2024 року і за контрактом підрядник зобов’язаний виправити свої ж недоліки. Вже закінчується червень, нічого не зроблено. Укриття і надалі протікає, будівельне сміття лежить на території садочка, благоустрій не зроблений, почала просідати земля біля зовнішніх стін будівлі. Однак підрядник на контакт не виходить. Була написана заява в поліцію, але правоохоронці не спішать реагувати. Наразі офіційно визнаних винних у доведенні будівлі до аварійного стану немає», — підкреслює представник батьківського комітету дошкільного навчального закладу 429 Семенко Аліна.

Як УМАЗ руйнує комунальне майно

За словами інженера інженерно-організаційного відділу управління освіт Льва Гембарського, в 2023 році, дивним чином, з порушенням пункту 4 статті «Про врегулювання містобудівної діяльності», функції замовника з капремонту укриттів закладів освіти Шевченківського району були передані УМАЗ.

«УМАЗ через систему Проззоро оголосив тендери на кошторисні документації. Це відкрита інформація. Вартість проєкту становить приблизно 300- 400 тисяч грн на один садочок для ремонту найпростішого укриття. Частково ремонти на цих об'єктах були виконані в 2023 році. Однак не в повному обсязі. Тому виконання робіт перейшло і на 2024 рік. А згідно з розпорядженням, балансоутримувачем комунальних будівель наразі стало управління освіти, яке звернулося до Шевченківської РДА. З проханням передати робочі проєкти у повному обсязі, виконавчу документацію та авторські права. Однак, УМАЗ передав нам папірці без виконавчої документації та авторських прав, без яких, згідно з законом, ми не маємо права нічого роботи з цими проєктами», — каже інженер інженерно-організаційного відділу управління освіти.

За його словами, вивчивши проєкти, стало зрозуміло, що ведуться роботи, які непотрібні в цих укриттях. А ціни у проєкто-кошторисній документації завищені в середньому на 3−4 рази на кожні будівельні роботи.

«Таким чином, ми прийняли рішення про розробку нового проєкта на кожен з цих обєктів. Вартість проектних робіт на один садочок складає не вище 100 тисяч гривень», — резюмує Л. Гембарський.

Якщо уважно опрацювати сайт Департаменту фінансового контролю і аудиту КМДА, яким керує Колтик Оксана Тарасівна, можна знайти цікаву інформацію. Це аналітичні висновки, з яких видно, що вартість робіт по капітальному ремонту укриття ліцею 38 завищена на 50%. Цікаво, що Управління містобудування, архітектурипідряд був відданий ТОВ Київська домобудівна компанія, в орбіті впливу якої знаходиться і славнозвісна ФОП Макаренко. 263 кв м укриття ліцею, було відремонтовано за 8.5 млн грн. Тобто вартість 1 кв м = 32 319 грн, в той час як вартість по Києву у 2023 році була в середньому 10 700 грн за 1 кв м. ГУ національної поліції у Шевченківському районі навіть порушувало кримінальне провадження, але вочевидь «порєшалі».

Звіт про работу департаменту:

https://portal.kyivaudit.gov.ua/vr/ka/index.nsf/(documents)/A947B8C7013E0C54C2257DDD0033EAFF

Після ремонту укриття садочок № 155 тріщить по швах

Це садочок санаторного типу для вихованців з дихальними та серцево-судинними захворюваннями.

За словами батьків знищенного ДНЗ, їх заклад був єдиним на весь Київ з таким профілем лікування.

«Дітки там відвідували соляну кімнату, ЛФК та інші процедури. Але через дії підрядника, який проводив капремонт укриття, наш садочок тріснув навпіл і діток перевели в інші заклади. Наш садочок продовжує руйнуватися, а винних немає. В РДА та в правоохоронних органах мовчать. А дітки чекають, коли повернуться у свій садочок», — каже представник ініціативної групи батьківської громади дошкільного навчального закладу (ясла-садок) 155 Шевченківського району м. Києва Яна Горбунова.

Злочин проти українських дітей

В управлінні освіти підкреслюють, що на замовлення УМАЗ в Шевченківському районі ремонтні роботи виконувалися на 16 об'єктах. Мінімум 10 з них мають значні недоліки та недоробки, деякі з них виведені з експлуатації. Зокрема, це ДНЗ № 155, який продовжує руйнуватися.

«Тому в цьому садочку необхідно здійснювати демонтаж аварійної конструкції. Також до неможливості експлуатації доведено садочок № 429. Крім того, від дій УМАЗ в Шевченківському районі постраждали: школа № 44, гімназія № 73, технічний ліцей. Перелік можна продовжувати. Однак попри проведені наради та клопотання й прохання до керівництва Шевченківського РДА та УМАЗ, недоліки досі не були усунуті. Продовжується руйнування та затікання води до будівель. Укриття чи будівлі виведені з експлуатації, бо несуть пряму загрозу життю та здоров'ю дітей. А якщо управління освіти буде знову враховувати в кошториси всі ці недоліки в будівлях, то це буде дублювання. Тобто, ми по другому колу будемо витрачати кошти на роботи, які мав вже зробити підрядник, згідно кошторисів і договорів. Підрядники нанесли шкоду держмайну, тому повинні все відшкодувати. Однак в РДА чомусь хочуть, щоб це робили саме в управлінні освіти, не дивлячись на те, що це подвійні витрати з бюджету. Це просто злочин. Адже це кошти могли були витрачені на інші об'єкти», — резюмує Л. Гембарський.

І поки діти не можуть ходити до своїх садочків, за словами батьків, провину підрядника і замовника не поспішають доводити.

«Є звернення до правоохоронних органів. Однак, поки жодної реакції крім відписки з прокуратури, ми не отримали. Поліція до нас не приходила. Під час зустрічі з представниками Шевченківської РДА нас дуже зацікавили слова, що коштів на укриття не вистачило. Тому ми вирішили самостійно перевірити розрахунки. Якщо повний тендер на 969 тисяч грн, то ми нарахували робіт приблизно на 460 грн грн. Якщо це не мародерство на дітях, то що? Тому УМАЗ як замовник, доки не пізно, має взяти на себе відповідальність та виправити всі помилки, які зробив його підрядник», — резюмує представник батьківського комітету дошкільного навчального закладу 429.