Мільйонні збитки та знищення рибної галузі: хто стоїть за прокурорським рейдерством?

Через антиукраїнську діяльність міністерства агрополітики й продовольства та ДАРГ разом з представниками прокуратури, держава може втратити мільйони гривень. А все, тому що, прокуратури руками суддів намагаються узаконити дерибан водосховищ по всій країні, які, до речі, знаходиться у державній власності. Хто стоїть за мільйонними оборудками, до чого це може призвести та як зупинити свавілля, розбиралися журналісти i-ua.tv.

прокуратури руками суддів намагається узаконити дерибан водосховищ по всій країн
прокуратури руками суддів намагається узаконити дерибан водосховищ по всій країн

Рибна схема

За словами офіцера ЗСУ та керівника рибогосподарського підприємства Сергія Горбаченка, всі користувачі водосховищ в режимі СТРГ, воювали або наразі перебувають у лавах ЗСУ.

«Тому складається враження, що ці покидьки у ДАРГу та Мінпродовольства діють на користь ворогові. Адже країну хочуть другий раз здати, шляхом доведення мобілізації до абсурду. І під удар поставили підприємства, керівники яких стали на захист України в перших рядах», — каже С. Горбаченко.

До речі, Київська обласна прокуратура чинить дерибан водосховища на річці Рось, яке знаходиться у державній власності. С. Горбаченко з 2023 року намагається захистити свої права та законну підприємницьку діяльність на цьому об'єкті. Навколо рейдерства водосховищ він об'єднався з іншими рибогосподарствами, щоб добитися справедливості.

За словами С. Горбаченка, все почалося ще у 2018 році зі спроби дерибану водосховища на річці Рось, через підпал рибоприймального пункту. Таким чином, попереднього користувача примусили відмовилася від діяльності.

«Вирішив йому допомогти, бо займався риболовлею. В 2018 році звернувся до ДАРГ, щоб на законних підставах отримати використання данного водосховища, яке знаходиться на державній землі, в режимі СТРГ на 10 років. В 2019 році цей режим було погоджено. Після чого зариблювали цей об'єкт за власні кошти. Робили це протягом двох років собі в мінус, щоб на власному прикладі, показати, як повинно діяти новостворене рибне господарство, яке працює за режимом СТРГ. Тобто займається промисловим виловом. І при цьому не наносить шкоду місцевим аборигенним біоресурсам та виконує державну продовольчу програму, щодо забезпечення населення України сталою рибною продукцією. Тому на нас в ДАРГ дивилися, як на дурників. Адже зазвичай після отримання режиму, беруть дозвіл на вилучення водних біоресурсів і починають їх виловлювати, щоб заробити. Ми ж пішли іншим шляхом — інвестували у зариблення та охорону. Тож в 2021 році ми почали вилов. А в 2022 після повномасштабного вторгнення рф, як офіцер пішов до ЗСУ. В 2023 році був демобілізований. Саме в цей час моє рибне господарство стало об'єктом рейдерської атаки», — каже С. Горбаченко.

За його словами, почалися перевірки для прокуратури, хоча на час воєнного стану вони заборонені.

При цьому він підкреслив, що режим СТРГ видавався, як документ адміністративно- публічних послуг. Тобто центральний орган виконавчої влади, на який урядом покладено обов’язок контролювати рибну галузь, забезпечити державну продовольчу програму, вирішив з публічно- адміністративних послуг перевести їх у цивільно — договірні правовідносини своєю законодавчою ініциативою законпроектом № 8119 та по другому коли продати вже розвинуті водні господарства, які діяли в Режимі СТРГ.

«Тут має місце банальне економічне вбивство. Тобто у людей хочуть забрати їх працю, інвестиції для того, щоб повторно перепродати. В даному випадку замовником є Мінпродовольство та ДАРГ, а виконавцем є органи прокуратури. Тобто в 2021 році, коли відбулися зміни, за якими всі землі державної власності переходять у комунальну власність, крім земель, які використовуються центральними органами влади, держпідприємствами та держорганами.

Таким чином Слуги народу намагаються забрати чужу власність з використанням адміністративного ресурсу. Тобто «зелені» через органи виконавчої влади забирають водні об'єкти. Рибна галузь залишилася без правового регулювання, ліквідувавши відповідну інструкцію", — каже С. Горбаченко.

Закон 8119 — знищення рибогосподарств та забудова берегової зони

На думку рибників, спецрежим СТРГ ліквідували повністю для того, щоб створити умови та протягнути через Раду Закон 8119, що має корупційну складову. Адже ДАРГ по другому разу буде зобов'язаний підписувати ці інвестиційні договори. При чому ДАРГ не буде нести жодної відповідальності. Крім того, згідно цього законопроєкту нові інвестори зможуть забудовувати берегову зону, заборонено Земельними та Водними кодексами.

«Тобто це рейдерська атака, де замовником є Міністерство продовольства в особі наглядача — Головні. Організатором є ДАРГ, а виконавцем органи прокуратури, про що вказує лист прокурора Літвінової, де вона надає вказівки Мінпродовольству — такий собі штучностворений ажіотаж.

Рибникам кажуть, що закон 8119 має врятувати СТРГ. Насправді ж це димова завіса створення корупційної складової. Адже ДАРГ змушує 193 субєкта рибогосподарської діяльності, які здійснюють промислове рибальство в режимі СТРГ переукладати так званні «інвестиційні договори» на водні об’єкти де рибогосподарська діяльність здійснювалась в Режимі СТРГ, а це перерозподіл мільярдного ресурсу. Об'єктами рейдерства стають водосховища комплексного призначення та меліоративні водні об'єкти загальнодержавного значення, де зберігається прісна вода", — зазначає керівник рибогосподарства.

За словами С. Горбаченка, чиновники намагаються переконати керівників рибогосподарських підприємств підтримати скандальний закон 8119. Наче б то він врегулює судові позови проти господарств, які працюють в режимі СТРГ.

«Наразі відбувається згвалтування рибогосподарських підприємств, а ми маємо погодитися, що це добре», — підкреслює С. Горбаченко.

Парад відставок — пил в очі

Після оприлюднення в ЗМІ схем Мінагрополітики та Держрибагентства та звернень до суду й правоохоронних органів, зокрема до ДБР, почалися відставки чиновників, що кришують «рибні схеми». Проте за словами С. Горбаченка, це не привід для радощів — звільнення чиновників, зокрема, заступника міністра агрополітики та продовольства Віталія Головні, а також Т.в.о. Голови Держрибагентства Ігоря Клименка — це пил в обличчя. Адже рейдерство та корупція все одно залишиться, а державі наноситимуться мільярдні збитки, так як через електронні торги — аукціони, на розвинуті водні об’єкти зайдуть звичайні промисловики, котрі за два роки, якщо не менше знищуть всі напрацювання СТРГшників.

«Відставки — піррова перемога для того, щоб заспокоїти людей. Що буде нове керівництво, приймуть новий закон і все зміниться. Хоча він не обговорювався ні з громадськістю ні з рибниками. Лише ручною Громадською Радою при ДАРГу. Наспавді через це закон відбудеться переразподіл багатомільярдної галузі. Таким чином намагаються заволодіти інвестиціями та працею режиму СТРГ, які до цього часу здійснювали цю діяльність.

Є громадська організація БРДО, яку запросили для раціонального керування країною, замість державних інституцій. Тобто регуляторну політику пише невідома громадська організація. На чолі з експрем'єром Гончаруком, що їздив Кабміном на самокаті та звільненим міністром юстиції Малюською. При чому Мінюст не виконує та виконував свої функції стосовно перевірки змін до законодавства, які намагаються протягнути — Офіс ефективного регулювання BRDО. Крім того, при ДАРГ є Громадська Рада, яка має нести відповідальність за те, що зараз відбувається з рибною галуззю. Адже наразі рибогосподарства не можуть займатися рибальством та виконувати державну продовольчу програму", — обурюється С. Горбаченко.

Звернення до ДБР

С. Горбаченко вже рік намагається відновити справедливість через рейдерську атаку та перешкоджання законній підприємницькій діяльності шляхом використання службового становища. Адже подані позови на СТРГ є сфальсіфікованими, бо в жодному з них немає належної правосуб'єктності.

«Тобто жодна ОТГ не вступила у власність, як це передбачає Земельний кодекс України. Є певна процедура, як передбачає проведення сесії, щодо інвентарізації земель. В даному випадку за землі водного фонду відповідає Держгеокадастр. Він повинен підписувати акт приймання та передачі. Прокуратура подає до суду позов нібито в інтересах держави, але є відповідне рішення Конституційного суду за 2002 рік, яким встановлено що місцеві ради територіальних громад не є органами державної влади і мають право лише приймати рішення стосовно місцевого самоврядування «, — підкреслює С. Горбаченко.

Без кадастрового номеру земельна ділянка не є об'єктом цивільних правовідносин, тому ОТГ не може набути права власності. Однак воно зверталося до суду, щоб отримати його рішення і через державні механізми виконання судових рішень зобов'язати користувача водних біоресурсів підписати акт приймання передачі, який у подальшому буде використовуватися для незаконної реєстрації земельної ділянки загальнодержавної власності за ОТГ. Хоча водний об'єкт розташовано на державній землі в ньому плаває державна риба, яка захищена Законом України «Про тваринний світ».

«Тож ДАРГ, надавши нам право на 10 років користування водними біоресурсами, повинен був взяти ці державні води у постійне користування. Але за законодавчому рівні зелені мородери вирішили просто перепродати мільярд галузь по другому колу. Вони розробили латентну схему, коли через суд хочуть перешкодити законній підприємницькій діяльності, шляхом подачі до суду сфальсифікованого позову, в якому ОТГ називають власниками земельних ділянок, але в жодній справі не має встановленого факту, що ОТГ зареєструвала за собою право власності на земельні ділянки на яких знаходяться водні об’єкти загальнодержавного значення, лише в мають місце кадастрові номери, а в нашому випадку немає навіть і кадастрового номера «, — каже С. Горбаченко.

За його словами, після того, як суддя КСУ у відставці Віктор Шишкін вступив у справу, як фахівець з галузі права, у справі з рейдерством водосховища на річці Рось відбулися певні зміни.

«Як тільки до розгляду справи в суді першої інстанції було залучено, як фахівця в галузі справа пана Віктора Івановича Шишкіна, одразу Касаційний господарський суд у складі Верховного суду, прийняв рішення відступити від практики. Всі ці судові позови треба переглядати, у зв'язку з тим, що там немає належної правосуб'єктності. Тож Вища палата прийняла рішення, що від цієї практики треба відступити. Тобто судова гілка влади хоче навести лад у свавіллі, яке наробили прокурори, які себе назвають ще радниками юстиції, на замовленням Мінпродовольства. За це свавілля відповідають Клименко та Головня. Тому вони повинні нести персональну відповідальність не за службову недбалість, а за зловживання владою. Адже наразі багатомільярдна рибна галузь, яка повинна була виконувати продовольчу безпеку, залишилася без правового регулювання для того, щоб їм створити корупційну складову для перерозподілу, коли налякані СТРГшники, щоб зберегти свої напрацювання повинні подавати їм „чєлобітні“. Вона буде заключатися в тому, що ДАРГ буде перепогоджувати так звані режимі, але вже у формі інвестиційних договорів. Але це нічого не дасть — це шарлатанство. Зелені мародери розпродають країну шматками і думають, як урвати собі зиск по- другому колу», — каже С. Горбаченко.

Також у суда є питання щодо належної правосуб’єктності прокуратури у цьому судовому процесі.

Хто стоїть за свавіллям у рибній галузі ?

В Україні є два вида промислу — квотники та СТРГшніки.

«Зараз промисловики у зв'язку з тим, що Азовське та Чорне моря закриті, і вони не можуть працювати. Тому вони можуть бути одними з потенціальних замовників рейдерських атак для того, щоб зайти на водні об'єкти, де є інвестиції СТРГшників. За два — три роки виловити всі ці водні ресурси. Якщо вони зайшли за корупційною складовою, то будуть її відбивати. А потім через три роки прийде новий прокурор і будуть казати, що забирають водосховище, бо там було порушення, при первинній реєстрації права власності за ОТГ. А гроші вже пішли… Тобто маємо на меті нанесення шкоди державі, водним біоресурсам, щоб поставити під небезпеку державну продовольчу программу. Адже в режимі СТРГ риба вирощується на природних кормах для промислового рибальства та виловлюється за правилами промислового рибальства», — каже С. Горбаченко.

Як припинити свавілля?

На думку рибників, всі проблеми в галузі виникають через прогалини в законі.

«Якщо ти радник юстиції ти повинен знати, що таке юстиція. Тобто, що вимагати усунення перешкод у користуванні правом власності, має лише власник. А власник повинен набути право власності у законний спосіб. А законом передбачено, як це повинно бути зареєстровано. Наразі ж держава в особі прокуратури, і в особі моно більшості законодавчої влади, стали рейдерами. Адже є пограбунок СТРГ законодавчою та виконавчою владою, а от третя гілка влади, коли відступила від практики ВС, на яку посилалась прокуратура у свої позовах, хоче навести лад, бо зухвалість прокурорів вже настільки перешла межі, що позови почали подавати і щодо несформованих земельних ділянок, як і у нашій справі, та у справі ТОВ „ФІШ ТОРГ“ в які прийнято рішення відійти від судової практики, бо органи прокуратури втручаються саме в державну програму продовольчої безпеки», — каже С. Горбаченко.

Він підкреслив, що за офіційними даними наприклад по водному об’єкту загальнодержавного значення «Северинівський став», загальною площею всього в 35 гектар вже підраховані збитки, які отримав користувач ВБР, які здійснював рибогосподарську діяльність в Режимі СТР в сумі 2,5 млн грн. Об’єктом рейдерської атаки також є «Ладиженське водосховище загальною площею понад 2000 га, в якому збитки можуть сягати вже сотні мільйонів гривенк. Всі проблеми в законі. Якби він регулював інвестиційну діяльність, то користувачі режиму СТРГ могли б отримати свої кошти назад. Після чого об'єкт можна було виставляти на торги. Однак влада постійно змінює правила гри, щоб шляхом створення перешкод ведення рибогосподарської діяльності, через своїх „смотрящих“ отримувати тіньові потоки», — каже офіцер ЗСУ.

На його думку, наразі судова гілка влади повинна винести окрему ухвалу по кожній справі, адже прокурори подали позови до суду без належної правосуб'єктності, що є ознакої їхньої як мінімум не компетентності, що невелює статус «радник юстиції». Тим паче, що ОТГ не є державою і вони це знають.

«Будемо сподіватися, що судова гілка влади зможе навести лад у рейдерских атаках. А кожен випадок незаконних дій прокуратури має документуватися в ДБР і він повинен бути внесений до ЄРДР, адже це багатоскладова рейдерська атака, через що повністю нівелюються основи державності, бо законодавча гілка влади вигадує механізм та хоче його затвердити монобільшостю, для того щоб заволодіти багатомільярдними інвестиціями СТРГешників, а прокуратура, яка має слідкувати за тим, щоб закон не порушувався — його порушують. Адже є виконавцями рейдерських атак. А суди повинні винести окрему ухвалу, що таких прокурорів, які ініціювали судові позови, гнали лопатою. Адже вони наразі використовують своє службове становище, а суди разом із журналістами мають розібратися в цій ситуації та поставити остаточну крапку у пограбуванні рибогосподарств та держави», — каже С. Горбаченко.

Також на його думку, треба усувати від прийняття рішень різноманітні громадські організації теоретиків. Адже таким чином створюються механізми рейдерської атаки, яка передбачає нанесення шкоди державі, як правило, на мільйони гривень.