Блокування податкових накладних бізнесу, вилилося в блокування економічного розвитку України

Система від Міністерства фінансів блокує реальні угоди підприємств.

Блокування податкових накладних бізнесу, вилилося в блокування економічного розвитку України

На цю актуальну для українських підприємців тему, 03 жовтня 2017 року в УНІАН відбулась прес-конференція під гаслом «Зупинимо блокування податкових накладних».

Про проблему та шляхи її вирішення розповіли: віце-президент УСПП, учасник робочої групи з підготовки законопроекту № 7115 Юлія Дроговоз, координатор громадської ініціативи «Рух бізнесу України», експерт Інституту еволюційної економіки Андрій Гарнат, громадські активісти Едуард Курганський та Оксана Згур’єва.

У черговій спробі боротьби з фіктивним податковим кредитом і так званими «скрутками», Міністерство фінансів розробило «Систему блокування податкових накладних».

Якщо коротко, принцип її роботи полягає в тому, що програма автоматично проводить документ (податкову накладну) через ряд критеріїв і визначає її ризикованість. У результаті, податкова накладна блокується або реєструється.

Під цією начебто благою справою, Міністерством фінансів випустило у світ справжнього «монстра» у вигляді Системи блокування податкових накладних.

При цьому, ми багато разів попереджали відповідальних співробітників Міністерства фінансів про ризики і побічні ефекти введення цієї системи, але міністерство нас воліла не чути.

Після старту своєї роботи, Система почала блокувати реальні угоди підприємств. За нашими розрахунками, на сьогоднішній день, помилкове блокування складає близько 71% від обсягу податкових накладних, що проходять моніторинг. При цьому, нам відомо, що компаніям які займаються «скрутками» і «фіктивним податковим кредитом», ця система особливо проблем не створила.

Після запуску Системи, тисячі реально працюючих підприємств були змушені доводити законність господарських операцій і свою доброчесність, витрачаючи на це колосальний обсяг часу та фізичних ресурсів. При цьому, через недосконалість законодавства і саботаж державних чиновників на місцях, вони далеко не завжди мали шанси довести справедливість.

Критерії прописали таким чином, що під моніторинг потрапляв саме найбільш уразливий малий та середній бізнес. Великі підприємства були здебільшого захищені від цієї Системи.

Введення цієї недоскональної Системи завдало важкий удар по реальному сектору економіки — виробникам, імпортерам, торгівельним компаніям. Робота багатьох підприємств зупинена, порушені ділові зв’язки, зірвані поставки. Відбулося падіння промислового виробництва, зниження темпів приросту експорту, зросло безробіття і це відбувається на тлі мізерного приросту ВВП.

Для вирішення цієї критичної ситуації, експерти, депутати та представники бізнес-спільноти оперативно розробили Законопроект № 7115, який зупинить роботу Системи, перевівши її у тестовий режим. Він залишить право відповідальним співробітникам ГФС здійснювати блокування податкових накладних у особливих випадках, коли відбувається явне «вкидання фіктивного кредиту».

За роботою цих співробітників ГФС ми будемо пильно спостерігати, намагаючись не допускати випадків зловживання.

Надалі, Система блокування буде детально і ретельно розглянута. Якщо виявиться, що доопрацювання її недоцільно і робота принципово надає більше шкоди, ніж користі, ми будемо ставити питання про повне припинення роботи цієї Системи.

Ми закликаємо підтримати законопроект № 7115, взявши участь у акції біля Верховної Ради України. Вона відбудеться 5 жовтня о 10−00, вул. М. Грушевського, 5, де буде проводитися голосування.

Для розвитку економіки, потрібно не створювати перешкоди і обмеження, а створювати вигідні умови.