Від початку війни зруйновано 28 релігійних споруд

За офіційними даними, від початку бойових дій, російськими загарбниками було повністю або частково зруйновано 28 релігійних споруд, переважно православних храмів.

Від початку війни зруйновано 28 релігійних споруд

І як не дивно, більшість із них належать УПЦ (МП). Тобто приналежність до лона московської церкви не врятувала їх від агресивного знищення. І це при тому, що на початок війни УПЦ (МП) була найчисельнішою церквою, маючи біля 12 тисяч парафій. Натомість Православна церква України (ПЦУ), налічувала їх лише 7 тисяч. Звичайно, релігійна тема надзвичайно дражлива й може розігруватися, як карта розколу українського суспільства.

Однак настав час істини як для релігійних кліриків, так і для їхніх прихожан. Спочатку ряд церков відмовилися поминати за літургією Патріарха Кирила, який, фактично, благословив війну і вручив ікону керівнику Росгвардії. Потім під тиском гнітючих обставин почалися більш рішучі дії виходу з лона Московського патріархату. Не виключено, що спочатку це будуть лише парафії (перші ластівки полетіли на Львівщині), а за ними підуть єпископати.

Адже саме час перекреслити усі догматичні й політичні перешкоди й об’єднатися заради конфесійного миру, на який країна чекала довгих 30 років!