Як виглядає звільнений від окупантів Макарів на Київщині

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну селище стало одним із найвідоміших прикладів жорстокості військ окупанта.

Вперше пересування російських військ на території Макарівської громади помітили на четвертий день війни — 27 лютого. Тоді селищем проїхали танки з літерою V, намагаючись дістатися Києва. Вже на початку березня у Макарові закріпилися ЗСУ, однак згодом Макарів щодня почали обстрілювати: артилерією, ракетами й мінами.

Український стяг знову підняли над Макаровим 22 березня, однак до населеного пункту все ще діставала ворожа артилерія. Окупанти знищили приватні та багатоквартирні будинки, школи, лікарні та дитячі садки. Майже вся інфраструктура громади також була знищена.

1 квітня 2022 року Макарівська громада була повністю звільнена від російських окупантів, а вже 2 квітня війська РФ втікли з усієї території Київської області.

Вже 8 квітня селищний голова Макарова Вадим Токар в ефірі телемарафону розповів, що смт знищене на 40%, а 132 цивільних розстріляні. Він також розповів, що до війни в Макарові проживало до 15 тисяч людей, а під час активної фази оборони лишилися менше тисячі. Наразі на території громади ремонтують інфраструктуру та проводять розмінування, а місцеві мешканці поступово повертаються до своїх домівок.

Рекомендовані публікації