В США можуть переглянути плани закриття двох атомних станцій

Губернатори Мічигану Гретхен Вітмер та Каліфорнії Гевін Ньюсом мають плани продовжити експлуатацію своїх атомних електростанцій, повідомляє видання Huffpost.

За кілька тижнів до закриття Palisades Гретхен Вітмер офіційно звернулася до адміністрації Байдена з проханням про федеральне фінансування для продовження експлуатації ядерного енергооб’єкту. У свою чергу губернатор Каліфорнії заявив, що він також хоче отримати федеральне бюджетування для продовження роботи атомної станції Diablo Canyon після 2025 року.

Такі заяви означають зміну в ставленні посадовців країни до атомної енергетики. Наразі її розглядають як найефективніше і найнадійніше джерело електроенергії, яке коли-небудь використовували люди. Ядерні реактори виробляють електроенергію 24/7 на значно меншій площі, ніж вітрові та сонячні електростанції та виробництво електроенергії не залежить від погодних умов. Атомна енергія також безпечніша за викопне паливо, яке не тільки спричиняє глобальне потепління, але й впливає на здоров’я людей.

Нагадаємо, АЕС Palisades розташована га березі озеру Мічіган, її потужність 842 МВт, працює один реактор PWR. АЕС Diablo Canyon розташована біля Тихого океану на півдорозі між Лос-Анджелесом і Сан-Франциско. Працюють два атомні блоки PWR, загальна потужність 2300 МВт.

Загалом у 28 штатах США є 55 комерційних атомних електростанцій з 93 ядерними реакторами. Атомна енергетика забезпечує близько 20% електроенергії в США, або приблизно половину безвуглецевої енергії в країні.