В Україні слабкий закон про захист персональних даних — експерт

В Україні не змінилася система захисту персональних даних. З останньої гарячої фази війни з Росією, державні реєстри кілька разів відключалися з міркувань безпеки.

Про це у прямому ефері на i-ua.tv. сказав експерт питань кібербезпеки Костянтин Корсун.

«З останньої гарячої фази війни з Росією державні реєстри кілька разів відключалися розробниками „Дії“ з міркувань безпеки. В Україні не змінилася система захисту персональних даних. Хоча у нас під боком є чудовий приклад, як це має бути та як це має працювати. Справжній захист персональних даних — закон ЄС під назвою JDPA, де все розписано, та є величезний талмуд правил. Він доволі жорсткий, але вважається одним з кращих в світі з захисту персональних даних. Ключовим його положенням є існування незалежного органу контролю за захистом персональних даних. В Україні такого органу немає», — сказав К. Корсун.

Він зазначив, що в нашій країні за захистом персональних даних спостерігає та наглядає омбудсмен. Крім того, в нас дуже слабкий закон про захист персональних даних. Зокрема, немає механізмів дотримання законодавства та є безліч законодавчих провалин.

" Влітку минулого року було розроблено новий закон, але його так і не прийняли. Після закінчення війни питаннями кіберзахитсу країни треба буде займатися негайно. Наразі в нас неприйняті розумні та корисні закони, з точки зору захисту персональних даних, на виконанні яких наполягав ЄС. Хоча західні партнери, зокрема, США та ЄС, нас активно підштовхують до створення органів та законів про захист персональних даних. У нас є угода з ЄС, згідно з якою Україна взяла на себе ряд зобов’язання в тому числі і по захисту персональних даних. Україна зобов’язується все швидко покращити. Але наразі нічого не змінюється крім намірів", — резюмував експерт.