Експерт розказав, чи можуть українці захистити свої персональні дані

Якби в Україні працювали система захисту персональних даних, то громадяни могли би звернутися до відповідального органу зі скаргою, що їх дані були незаконно розміщені на тому, чи іншому ресурсі.

Про це у прямому ефірі на i-ua.tv. сказав експерт з питань кібербезпеки Костянтин Корсун.

«Завжди виступав проти того, щоб подавати в суд за оприлюднену інформацію на веб- сайті. Адже виступав за вільний інтернет та вільне розповсюдження інформації. Але якби в Україні працювали система захисту персональних даних, то кожен мав би звернутися до відповідного органу зі скаргою, що його персональні дані були незаконно розміщені. Цей незалежний та професійний орган мав би перевірити інформацію. Після чого мала розпочатися робота з захисту персональних даних людини. По- перше, треба було знайти, де це знаходиться ресурс та надіслати туди скаргу або ж надіслати скаргу доменному регістратору з законною вимогою видалити всі дані, або обмежити доступ до них з боку власника ресурсу, хостера чи з боку інших сторін, тому що це порушує права громадянина», — сказав Костянтин Корсун.

За його словами, якщо громадянин у чомусь винний, то є офіційні правоохоронні органи, які мають це розслідувати та висунити відповідні звинувачення. А без рішення суду людина не може вважатися винною згідно з основ права будь якої країни.

«Так має бути, але це зовсім не працює в Україні. Тому, скарга до омбудсмена не буде мати ніяких правових наслідків. Зараз не до захисту персональних даних, адже вся країна сфокусована на відбиття ворожих атак. Але якби система з захисту персональних даних працювала, то людині було б достатньо звернутися до представників відповідного органу з цим проханням», — резюмував експерт.