Полковник Святослав Стеценко, який загинув у бою, прагнув перемоги не тільки над зовнішнім, але й над внутрішнім ворогом — побратим

Полковник Святослав Стеценко, яркий загинув у бою, прагнув перемоги не тільки над зовнішнім, але й над внутрішнім ворогом України.

Про це у прямому ефірі на i-ua.tv сказав голова Національної Асамблеї громадянського сектору України Іван Пєтухов.

«Наші можновладці роблять все, щоб уникнути відповідальності, а Святослав робив все, щоб брати на себе відповідальність. Він казав, що якщо українці хочуть щось змінювати, то вони повинні бути на це спроможні. Україна всі ці роки несла спадок радянських кайданів, які залишилися. Вільні люди нищилися під час революцій, голодомору та громадянської війни. Все це тиснуло на українство. Зараз у країни з’явилась можливість не тільки перемогти ворога, а об’єднати українців на своїй землі в світову потужну силу. Головне — перемогти не тільки зовнішнього ворога, а й внутрішнього, тобто перемогти гнид, за яких казав Симон Петлюра. Святослав дуже хотів, щоб це відбулося», — зазначає Іван Пєтухов.

В свою чергу, за словами головного редактора i-ua.tv Володимира Тетерука, Святослав приділяв дуже багато часу підготовці людей для захисту Батьківщини.

Якщо подивитися виступ Святослава Стеценка, то можна почути, що загиблий полковник вважав, що потрібна військова потужність та спроможність розгромити ворога й звільнити землю.

«Це два чинники. Перший — соціальний, другий — військова спроможність. Кожен з них окремо не спрацює. Наші збройні сили треба перебудовувати за іншими цінностями та принципами. Нам потрібно переходити на інший технічний рівень. У нас вихід один — мати таку армію, яка спроможна долати московську армію навіть за переваги її в силах. Крім того, нам треба мати готовність людей до супротиву. Нам потрібна масова військова підготовка. Це не для того, щоб мати „гарматне м'ясо“ для поповнення військових втрат. Треба, щоб люди мали зброю, та були навчені нею користуватися та могли чинити супротив. Вони не зможуть зупинити танкові колони, але зможуть перешкодити встановленню колоборанської адміністрації», — казав Святослав Стеценко.

Також під час ефіру Володимир Тететрук підкреслив, що Стеценко був ідейним республіканцем і саме на республіканських ідеях вибудовав своє бачення держави. Він був прибічником того, коли над громадянином немає влади, але він сам здатен виконувати владні повноваження.

Стеценко неодноразово наголошував, що держава Україна фактично узурпувала ті повноваження, права й свободи людей, які б вони могли та хотіли безпосередньо мати.