Військові кораблі РФ стали причиною загибелі дельфінів та деяких риб у Чорному морі

Забруднення Чорного моря внаслідок нападу Росії на Україну може мати довгострокові наслідки для екосистем у регіоні. Вже зараз фахівці фіксують масову загибель у морі дельфінів та деяких видів риб.

«З лютого на турецьке узбережжя викинуло понад 100 дельфінів», — зазначив Угур Озсандикчі, провідний дослідник морського життя Синопського університету.

За його припущеннями, основною причиною масової загибелі істот, що населяють море, ймовірно, є шумове забруднення від військових кораблів на півночі.

«Низькочастотні гідролокатори військових кораблів та підводних човнів безпосередньо заважають ехолокації дельфінів. Не вміючи орієнтуватися, дельфіни не можуть ідентифікувати здобич і тому можуть голодувати. Вони також можуть заплутатися та запанікувати, випадково запливаючи на скелі або на берег», — пояснив турецький дослідник.

На думку Озсандикчі, повне розслідування причин і масштабів нещодавньої загибелі дельфінів може тривати місяці чи роки, оскільки більшість берегової лінії недоступна для дослідників через війну.

Такий стан речей, зазначають фахівці, може створити кризу у біорізноманітності регіону.

«Шумове забруднення також впливає на багато популяцій риб, змушуючи їх далеко мігрувати. Це порушує місцеву екосистему, як і раптова загибель дельфінів, що перебувають на вершині харчового ланцюга Чорного моря. Їхня смерть може загрожувати цілим субпопуляціям, і може пройти багато років, перш ніж їхня популяція відновиться», — попередив фахівець.