Туреччина завела у глухий кут переговори про розширення НАТО

Туреччина представила послам НАТО перелік своїх претензій до вступу Швеції та Фінляндії у НАТО, заблокувавши таким чином дострокове процедурне голосування з розгляду відповідних заявок країн на членство в Альянсі.

Зазначається, що претензії Туреччини в основному стосуються звинувачень у підтримці курдських терористів.

«Президент Реджеп Таїп Ердоган поскаржився на цю проблему і сказав, що це змушує його сумніватися в членстві Швеції і Фінляндії», — наголошується в публікації.

На думку аналітиків, Ердоган, схоже, підвищив свої вимоги, розраховуючи, що його співпраця буде в ціні в момент глобальної кризи.

Варто відзначити, що офіційне заперечення Туреччини проти заяви Швеції та Фінляндії про вступ до НАТО прозвучало за кілька годин до того, як міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу повинен був зустрітися з держсекретарем Ентоні Блінкеном в Нью-Йорку.

Як пише NBSNews, Ердоган наполягає на тому, щоб Фінляндія і Швеція проявляли «більше поваги до сприйнятливості Туреччини до тероризму».

«Ми очікуємо, що наші союзники зрозуміють і підтримають нас, — заявив Ердоган. — Ніхто з наших союзників не проявив поваги до цього, як ми очікували».

Як пише CNN, Ердоган звинуватив обидві країни в приховуванні членів сепаратистської бойової Робочої партії Курдистану (РПК), і прихильників базованого в США священнослужителя Фетхуллаха Гюлена, якого Туреччина звинувачує в організації спроби державного перевороту в 2016 році.

РПК була визнана терористичною організацією в Туреччині, США та Європейському Союзі.

Ердоган також заявив, що Швеція не екстрадувала 30 осіб, яких Туреччина вважає пов'язаними з тероризмом.