Як росіяни використовують заборонені касетні боєприпаси в Україні

Село Шестірня, Дніпропетровська область. Вірніше те, що від нього залишилось. російські війська побували тут в березні. Вони перетворили все на руїни, а що вціліло — зрешечене кулями

За словами голови Широківської сільської ради, окупанти обстрілюють територію касетними боєприпасами. Ця зброя характеризується тим, що одна бомба містить від двох до кількох сотен боєприпасів. Таким чином, касетні бомби можуть уражати значні за площею території. Небезпека цієї зброї полягає ще й в тому, що деякі боєприпаси не розриваються одразу: вони можуть спрацьовувати і в післяконфліктний період, завдаючи значну шкоди мирному населенню.

Використання цього виду зброї заборонено Конвенцією про касетні боєприпаси (Дублін, 2008 рік). Попри це російська сторона активно використовує її під час повномасштабного вторгнення в Україну.

Один з військових розповідає, що росіяни на окупованих територіях не нехтують крадіжками і мародерством. Забирають навіть білизну.

«Друга армія світу, на яку без сліз дивитись не можна», — додає він.

ЗСУ звільнили село Шестірня на початку квітня. Разом із ним були деокуповані Краснівка, Свободне, Кам’янка і ціла низка населених пунктів північної Херсонщини, що межують з Дніпропетровською областю.