Експерт розказав, чому в Україні відбулася рекордна девальвація гривні

Девальвація гривні відбулася з багатьох причин. Перша та найголовніша — війна.

Про це у прямому ефірі на i-ua.tv розповів експерт з політичних та економічних питань Валерій Клочок.

«Перша та найголовніша причина — війна. Нагадаю, коли в 2014 році почалася війна, курс долару піднявся. Нині в країні гаряча фаза війни, яка триває з 2014 року. Тоді, впродовж 2014 року, ми спостерігали картину, що курс долару також суттєво зміцнювався, а гривня обвалювалася. Впродовж лише 2014 року девальвація нацвалюти відбулася, щонайменше на 100%. Тоді картина була вкрай складна і ми за великим рахунком в 2015 році мали курс долара близько 20 гривень», — сказав В. Клочок.

Він зазначив, що в країні змінилася структура економіки через загарбання Криму та окупацію Сходу. Багато підприємств захопили та вивезли майно.

" По факту, ми недоотримали ВВП, який вимірюється десятками та сотнями мільйонів доларів. Це не могло не відобразитися на курсовій стабільності. Відтоки капіталу та зменшення інвестиційної привабливості також відобразитися на курсовій стабільності. Тоді падання курсу було, як в Росії так і в Україні. Якщо в 2014 році можна було говорити про збереження логістичних зв’язків та ланцюгів, які давали можливість забезпечити експортні та імпорті операції, та багатьом людям виїжджати за кордон, які також серйозно датують бюджет України, надсилаючи суми по 10 мільярдів доларів. Це дуже великі суми для нашої економіки. На сьогодні це все порушено. Тому говорити про курсову стабільність зараз немає підстав", — підкреслив В. Клочок.

Рекомендовані публікації