У світі критична ситуація із продовольством: запасів пшениці вистачить на 10 тижнів

У світі залишилося запасів пшениці, приблизно, на 10 тижнів, заявив гендиректор аналітичної компанії Gro Intelligence Сара Менкер на Раді Безпеки ООН у середу, 25 травня.

За її словами, війна між Росією та Україною, які спільно виробляють близько третини світової пшениці, «просто підлила олії у вогонь, що давно горить».

«Криза, яку ми виявили задовго до пандемії коронавірусу, виявила крихкість наших ланцюжків поставок. Я говорю про це, щоб ви всі розуміли, що навіть якщо конфлікт завтра закінчиться, наша проблема продовольчої безпеки не зникне найближчим часом без узгоджених дій», — сказала вона.

Через зростання цін на основні сільськогосподарські культури цього року ще 400 мільйонів людей у ​​всьому світі опинилися у зоні «продовольчих ризиків».

«У той час, як доступ до добрив дуже обмежений, а посуха в регіонах, де вирощують пшеницю, є найекстремальнішою за останні 20 років», — сказала Менкер.

Своєю чергою, виконавчий директор Всесвітньої продовольчої програми Девід Бізлі заявив, що «голод стукає у двері» 49 мільйонам людей у ​​43 країнах, а з голодом приходить політична дестабілізація.

«Ми вже спостерігаємо заворушення та протести, що відбуваються прямо зараз у Шрі-Ланці, Індонезії, Пакистані, Перу. І ці події — лише провісники майбутнього», — сказав він