Лариса Івшина: з 1991 по 1994 рік в країні був етап національного відродження

З 1991 по 1994 рік в країні був етап національного відродження, але далі відбулися події, які збили нас з цього шляху.

Про це під час етеру на i-ua.tv розповіла головний редактор газети «День» Лариса Івшина.

" З 1991 по 1994 рік в країні був етап національного відродження. Але далі відбулися події, які збили нас з цього шляху. Потім відбулася контрреволюція, вона триває з перервами", — сказала Л. Івшина.

За її словами, є такі країни, які рухаються по спіралі, а є такі, які ходять по колу.

" Не може бути негайних результатів, коли має змінитися сама людина. Це не тільки робота батьків, не тільки генетика. Це робота всіх суспільних інституцій. Треба зрозуміти чи є стільки громадян, які хочуть мати державу та яким чудом їм це вдається зробити, навіть за критичної меншості. Коли ця держава з’явиться, то вона має створити умови для культурного приросту. Щоб в країні була тотальна більшість громадян, а не населення. Всі, хто живуть в країні мають бути громадянами, не лише за паспортом, а за світовідчуттям та за відповідальністю", — підкреслила сказала Л. Івшина.

За її словами, одне із питань, чи могла Україна в 90-ті роки піти шляхом Польщі.

«В 1991 році ми були дуже пасіонарні. Мали наївне уявлення про можливості. Ми вийшли з закритого простору. Нам було потрібно мати мудрих провідників. Так само ми хочемо бути членами європейської співдружності. Поляки теж хотіли, та виторговували собі теж такі квоти, за якими польська економіка ще на етапі кандидатства дуже швидко підросла. Вони виторговували для себе гарну дорогу та створили платформу для польської економіки. Тепер Польща гостинно приймає нас, але ми маємо поставити собі питання чому так відбулося і чи могли ми уникнути цієї війни. Одне із питань, чи могла Україна в 90-ті роки піти шляхом Польщі. Якщо могли, то чому не пішли? Якщо Україна не Росія, то чому вона не там, де Польща?»,-зазначає Л. Івшина.