Блокування українських портів: зерно подорожчало на 300%

Через блокування українських портів росією, в Ірані почалися голодні бунти, тому що там зерно подорожчало на 300%.

Про це під час етеру на i-ua.tv розповів експерт з економічних питань Олег Пендзін.

" Через блокування портів на традиційних ринках, на яких присутня Україна, склався надзвичайно великий дефіцит, що привів до різкого зростання цін на зерно. Власне вже є приклади того, як в Ірані почалися голодні бунти, тому що там зерно подорожчало на 300%. Після чого Індія ввела обмеження на вивіз зерна з власної території. Вона не була основним постачальником на ці ринки, але вона експортувала певний обсяг, а тепер заблокувала вивіз зерна. Китай минулого року потрапив під великі повені та на початку цього року об’явив, що збирається закупляти резерви зерна. Тобто на наших традиційних ринках склався фантастичний дефіцит, який призвів до того, що великопостові партії вже зросли в ціні більш, ніж на 80%, а весь світ підняв ціни на зернові порядку на 50−60%.", — сказав О. Пендзін.

За його словами, продовольчий ринок у світі побудований таким чином, що вільних обсягів продовольства в таких кількостях просто немає.

«Тому що ніхто стільки не вирощує. Після того, коли Україна не повезла зерно на продаж, то замістити його просто немає чим», — підкреслює О. Пендзін.